Завдання контрольної роботи направлені на тісний взаємозв’язок теоретичних знань про фізико-хімічні явища і процеси та практичним їх використанням в технології приготування їжі. Тому під час виконання контрольної роботи слід звертати особливу увагу на практичну частину завдання, а також на додаткові запитання проблемного змісту.
Курс фізичної та колоїдної хімії передбачає вивчення та засвоєння загальних закономірностей явищ і процесів, які вивчає даний розділ хімії (закони термодинаміки, поняття про швидкість реакції та залежність її від різних факторів, хімічна рівновага та способи її порушення, явище адсорбції, дисперсні системи, агрегатні стани речовин, газові закони тощо).
Частина завдань контрольної роботи має суто теоретичне направлення, але без розуміння загальнонаукових понять і законів неможливо з’ясувати сутність фізико-хімічних речовин, які лежать в основі усіх технологічних процесів.
Відповіді на теоретичні питання бажано ілюструвати графіками, схемами, малюнками, таблицями, якщо це потрібно.
Приклади відповідей на теоретичні питання та розв’язки задач наведені далі.