МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Приклад 1.
Явище синерезиса в харчових студнях і фактори, що впливають на його швидкість. Практичне значення синерезиса.
Свіжоприготовлені студні з часом підлягають змінам, тому що процес структурування в студенях продовжується. При цьому на поверхні студня починають з’являтися краплі рідини, які зливаючись, утворюють рідке середовище. Утворене дисперсне середовище є розведеним розчином полімера, а дисперсна фаза, залишається, студнеподібною. Такий довільний процес розділення студеней на дві фази, який супроводжується змінами об’єма студня, називають синерезисом.
Синерезис розглядають як продовження процесів, що обумовлюють утворення студня. При цьому утворюється більша кількість зв’язків між мікроорганізмами, структурна сітка стягується вижимаючи з себе, значну частину розчинника, об’єм студня зменшується. Студні, стискаються в процесі синерезиса, але зберігають форму тієї ємності, куди були налиті у вигляді рідини до застигання.
Явище синерезиса: а) свіжоприготовлений студень б) студень після синерезиса
Швидкість синерезиса у студенів різна і залежить від температури і концентрації. Незначне підвищення температури, як правило, сприяє синерезису, полегшує переміщення молекул, необхідних для усадки студня. Але при значному підвищенні температури, студень переходить у розчин. Як правило, із збільшенням концентрації швидкість синерезиса збільшується, так як збільшення відстані між частинами і збільшення числа зв’язків між ними. Це призводить до ущільнення структурної сітки і її стискання. У білкових студнів швидкість синерезиса залежить від значення рН.
Для студенів аморфних білків швидкість синерезиса максимальна в ізоелектричній точці.
Синерезис у студнів, утворений полімерами, зворотній, якщо при зберіганні не виникають будь-які хімічні процеси. Іноді досить нагрівання, щоб студень, який переніс синерезис, повернути в початковий стан.
В кулінарії цим способом користуються, наприклад для того, щоб освіжити каші, пюре, черствий хліб.
Якщо під час зберігання студнів виникають хімічні процеси, то синерезис ускладнюється і його зворотність втрачається, відбувається старіння студня. При цьому студень втрачає здатність утримувати зв’язану воду. Наприклад, у свіжому хлібі, кількість зв’язаної води досягає 83%. Після зберігання хліба, протягом 5 діб, зв’язаної води залишається 67%. Хліб зачерствів, тобто втрачає здатність зберігати зв’язану воду.
Такий синерезис розвивається навіть в живих організмах. Відомо, що м’ясо молодих тварин точніше і ніжніше, ніж старих. Це пояснюється тим, що з віком тканини тварин через синерезис і дегідратацію, стають жорсткішими і твердими.
Практичне значення синерезиса досить велике. Частіше всього синерезис в побуті і промисловості небажаний. Це черствіння хліба, відмокання мармеладу, карамелі, фруктових догенів.
Синерезис відбувається під час зберігання мила, клею.
Прикладом позитивного синерезису може бути довільне виділення рідини у виробництві сиру.
Читайте також:
|
||||||||
|