Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Ягідники

 

Вирощування ягід на півдні України розвивається інтенсивним шляхом на підставі розширення і концентрації посадок поблизу промислових і курор-тних центрів для забезпечення населення ягодами в свіжому і замороженому вигляді. Основні ягоди, що вирощують в Україні: полуниця, смородина, ма-лина, аґрус.

 

Тривалий час широке застосування краплинного зрошення в кущах ягід-никах стримувалось через конструктивні не доопрацювання окремих вузлів системи, дефіциту якісних полімерних матеріалів. Із застосуванням сучасних технологій, ця проблема вирішена і полив ягідних культур здійснюють ана-логічно з поливом овочевих (локальний смуговий полив).

 

Вибір і підготовка ділянки.Під ягідники відводять рівні площі,або по-логі схили (до 3°). Ягідники не можна розташовувати в замкнутих впадинах. Більше всього підходять чорноземні ґрунти, легкосуглинкові і супіщані. Не придатні – важкі, слабко проникні, засолені і з високим вмістом карбонатів ґрунти.

 

Ділянку під ягідник розбивають на поля сівозміни, поля – на квартали. Оптимальний розмір поля 3 - 15 га, кварталу – 1 - 2 га. В степовій зоні Украї-ни для захисту від суховіїв східних і південно-східних вітрів закладають са-


 


дозахисні смуги, а також вітроломні лінії із тополі туркестанської і китайсь-кої за 4-5 років до посадки ягідних культур.

Полуниця–це основна ягідна культура.Вона займає до50-60 %загаль-ної площі ягідників. Щоб уникнути накопичення шкідників, хвороб, бур’янів і зменшення засолення ґрунту, полуницю необхідно вирощувати в сівозміні: 1 поле – чорний пар; 2 – полуниця молода; 3-4 – полуниця плодоносна; 5 – ячмінь або озима пшениця на зерно.

 

Найбільш розповсюджений спосіб розмноження полуниці – отримання розсади укоріненням розеток, що утворюються на вусах рослин безпосеред-ньо в маточниках. Посадочний матеріал вирощують на здорових і чистих ма-точних насадженнях, закладених безвірусним посадочним матеріалом. Розса-ду висаджують в першій декаді весняно -польових робіт в щілини, нарізані спеціальним маркером через 1 м, в рядку – через 25 см. При такій схемі поса-дки на 1 га висаджують 40 тис. шт. розсади. Разом з посадкою рослин роз-кладають поливні трубки і здійснюють перший полив.

 

Після висадки в рядках за рахунок укорінення розеток формують смуги шириною 40-45 см. Дякуючи широкосмуговому вирощуванню полуниці, збі-льшується кількість її рослин і за рахунок цього підвищується врожайність в перші два роки плодоносіння.

 

Протягом вегетації ґрунт в міжряддях розпушують 8-10 раз . Перше і останнє розпушування виконують на глибину 8-10 см , а інші – на 5-6 см. В рядах проводять 3-4-кратну прополку, не допускаючи заростання їх бур’яна-ми.

 

Глибина розповсюдження кореневої системи на плантаціях полуниць не більше 30- 40 см. Протягом літа вологість ґрунту в шарі 0-50 см підтримують на рівні не нижче 70-80 % НВ. В районах з недостатнім природнім зволожен-ням перший раз поливають вже в середині-кінці травня, тобто у фазу квіту-вання рослин.

 

Пізно восени для зменшення вимерзання молодих рослин в зимовий пе-ріод мульчують ґрунт перегноєм або торфом. Для захисту від весняних замо-розків на плантації розкладають кучі із соломи (100 шт. на 1 га) або викорис-товують димові шашки.

 

Для закриття вологи і згрібання відмерлого листя насадження полуниці рано весною обробляють легкими боронами. Зібране листя спалюють.

Смородиназаймає20-30 %загальної площі ягідників.Розрізняють смо-родину чорну і червону. Смородину розмножують одерев’янілими і зеленими черешками (живцями).

 

Широко розповсюджений спосіб розмноження смородини одерев’яніли-ми черешками, які заготовляють з апробованих , здорових і чистосортних ма-точних посадок. Для цього використовують добре розвинені однорічні прикореневі пагони , які ріжуть на черешки довжиною 18-20 см. Для підви-щення приживання черешків і збільшення виходу стандартних саджанців застосовують передпосадкове укорінення.

Смородину також можна розмножати відводками. Для цього прикорене-ві паростки пригрібають, укладають на відстань не ближче 10 см один від


 


одного в приготовлені канавки глибиною 8-10 см. Після відростання із бру-ньок паростків висотою 10-15 см, проводять перше підгортання, через 2-3 тижні – друге. Для покращення утворення коренів відводки необхідно своє-часно поливати. Восени їх викопують і розділяють на окремі рослини. Недо-розвинені висаджують в шкілку для дорощування.

 

Смородину висаджують восени в кінці жовтня – початку листопаду. Приживлюваність саджанців при осінній посадці значно вище, чим при вес-няній, через ріст коріння восени і ранньою весною. Смородину висаджують з міжряддям 3 м, відстань між рослинами в рядах – 0,5 - 0,75 м. На 1 га виса-джують при схемі 3×0,75 м – 4,5 тисяч кущів, а при 3×0,5 м – 6,7 тисяч.

 

Високі і стабільні врожаї смородини, навіть при підборі високоврожай-них сортів, можливо отримати тільки при правильному формуванні і обрі-занні посадок. Без обрізки або неправильному її проведені кущі загущуються, ягоди дрібніють, урожайність знижується.

 

Протягом вегетації систематично розпушують ґрунт в міжряддях і в ря-дках, не допускають заростання їх бур’янами. Першу весняну і останню осінню культивацію проводять на глибину 10-12 см, літні – на 5-6 см.

Чорна смородина –одна з найбільш вологолюбних ягідних культур.Во-на недостатньо засухостійка і витривала. В південній зоні плодівництва України посадки смородини чорної в літній період часто потерпають від ви-соких температур і сухості повітря, а в окремі періоди вегетації під впливом великої жари відмічають передчасне жовтіння і усихання листя і надземної частини куща. Особливо зазнають негативної дії високих температур росли-ни першого року посадки. Слаборозвинена коренева система саджанців смо-родини не в змозі забезпечити достатньою кількістю вологи інтенсивну транспірацію листя. В результаті відбуваються фізіологічні порушення в ре-гуляції вологообміну, перегрів листя і загибель рослини. Тому для боротьби з посухою і забезпечення стійких врожаїв необхідно систематично зрошувати плантації смородини.

Недостаток вологи в будь-яку із фаз росту негативно відбивається на її продуктивності. Особливо необхідні поливи в так звані критичні фази, які у чорної смородини співпадають з періодом зеленої зав’язі і достигання ягід. Важливо також поливати смородину і після збирання врожаю, що створює умови для кращого формування і закладки квіткових бруньок. Середня бага-торічна зрошувальна норма для півдня України при краплинному зрошенні для чорної смородини складає 1000 м3/га (10-12 поливів з міжполивними пе-ріодами від 7 до 20 днів) [18].

 

Смородина червона –перспективна ягідна культура.Відрізняється висо-кою врожайністю, засухостійкістю і значно краще пристосована до вирощу-вання в південних районах, чим смородина чорна.

Аґрусзаймає8-10 %загальної площі ягідників.Аґрус–одна із найбіль-ше урожайних і посухостійких ягідних культур . Якщо в більш вологих півні-чних і західних районах України вирощуванню аґрусу перешкоджає дуже си-льне пошкодження мучнистою росою, то в степових районах він поражається


 

 


в меншій мірі. Це створює передумови для успішного вирощування і розши-рення площ аґрусу на зрошуваних землях в південних районах.

Вирощування саджанців, догляд за дорослими рослинами і поливи аґру-су аналогічні до смородини.

 

Малинав степових районах займає10 %загальної площі ягідних куль-тур. В найбільш сприятливих районах вона досягає 27-30 %. Найчастіше ма-лину розмножають кореневими паростками, рідше – розділенням куща і ко-реневими черешками.

 

Малину краще всього висаджувати восени з шириною міжрядь 2,5-3,0 м, а в рядках – через 40-50 см. Стандартний саджанець повинен мати добре роз-винену кореневу систему довжиною не менше 10-15 см. Після посадки рос-лини поливають, ґрунт в рядках мульчують перегноєм, а неземну частину зрізають врівень з поверхнею ґрунту. Протягом вегетації ґрунт 8-9 раз роз-пушують культиватором і 3-4 рази прополюють в рядках.

Малина плодоносить на паростках минулого року. Тому при обрізанні враховують двохрічний період розвитку паростків. Через рік після посадки до початку вегетації вирізають слабкі і пошкоджені паростки, залишаючи на плодоносіння тільки сильні на відстані 12-15 см один від одного. Одночасно з проріджуванням укорочують верхівки паростків до добре розвинутих бру-ньок. Із кореневих паростків в рядках формують смуги шириною 50-60 см.

Двохрічні пагони, що вже відплодоносились, краще вирізати не в зимо-во-весняний період, а зразу після закінчення збирання врожаю, не залишаючи пеньків. В цьому випадку створюються більш сприятливі умови для розвитку нових плодоносних паростків не наступний рік.

 

Малину доцільно поливати при зниженні вологості ґрунту до 80 % НВ в першу половину вегетації і до 70 % НВ – в другу. Розрахунковий шар ґрунту приймають в межах 0,3 - 0,6 м.

 




Переглядів: 462

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Сад кісточковий | Виноградники

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.