МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||
КАРБОНОВІ КИСЛОТИ ТА ЇХ ПОХІДНІ
Контрольні питання
1. Охарактеризуйте хімічні властивості оцтової кислоти і її похідних. 2. Наведіть способи одержання карбонових кислот. 3. Чим відрізняється мурашина кислота від усіх інших карбонових кислот насиченого ряду? 4. Що одержується при взаємодії мурашиної кислоти з сірчаною кислотою, аміачним розчином оксиду срібла, перманганатом калію? Напишіть рівняння реакцій. 5. Наведіть реакцію одержання вищих жирних кислот з природних жирів. 6. Поясніть поведінку мила в жорсткій воді. 7. Що відбувається на межі зіткнення води і спиртового розчину мила? 8. Розташуйте в ряд за активністю в реакціях ацилювання такі речовини: етилацетат, ацетонітрил, кетен, оцтовий ангідрид та ацетилхлорид. Чим пояснюється такий порядок зміни активності? 9. Чим пояснюється висока реакційна здатність ацетилхлориду? 10. Чому з лугами ангідрид оцтової кислоти реагує легше, ніж з водою? 11.Реакції щавлевої кислоти з сірчаною кислотою, перманганатом калію, розкладання при нагріванні.
Карбонові кислоти - органічні сполуки, що містять одну або більше карбоксильних груп –СООН, зв'язаних з вуглеводневим радикалом. Карбоксильна група об’єднує у собі дві функціональні групи - карбоніл і гідроксил, що взаємно впливають одна на одну: Кислотні властивості карбонових кислот обумовлені зсувом електронної густини до карбонільного кисню і викликаної цим додаткової (у порівнянні зі спиртами) поляризації зв'язку О-Н. У водяному розчині карбонові кислоти дисоціюють на іони: Карбонові кислоти виявляють високу реакційну здатність. Вони вступають у реакції з різними речовинами і утворюють різноманітні сполуки, серед яких велике значення мають функціональні похідні, тобто сполуки, отримані в результаті реакцій за карбоксильною групою: солі R-COONa, естери R'-СООR" та аміди R-CONR’R” (де R’ і R” = H або Alk) .
Естери - сполуки з загальною формулою R–COOR',
Дана реакція обернена. Зворотний процес - розщеплення естеру при дії води з утворенням карбонової кислоти і спирту - називають гідролізом естеру. Гідроліз у присутності лугу відбувається необернено (тому що негативно заряджений карбоксилат-аніон RCOO– , який утворюється, не вступає в реакцію з нуклеофільним реагентом - спиртом).
Ця реакція називається омиленняместеру. Ефіри нижчих карбонових кислот і нижчих одноатомних спиртів мають приємний запах квітів, ягід і фруктів. Ефіри вищих одноосновних кислот і вищих одноатомних спиртів - основа природних вісків. Наприклад, бджолиний віск містить естер з пальмітинової кислоти і мірицилового спирту (мірицилпальмітат) CH3(CH2)14–CO–OCH2(CH2)29CH3. Жири - складні ефіри гліцерину і вищих одноатомних карбонових кислот. гліцерин виші карбонові кислоти жир
Загальна назва таких сполук - тригліцериди або триацилгліцерини, де ацил - залишок карбонової кислоти -C(O)R. До складу природних тригліцеридів входять залишки насичених кислот (пальмітинової C15H31COOH, стеаринової C17H35COOH) і ненасичених (олеїновой C17H33COOH, лінолевої C17H29COOH). Рослинні жири - олії (соняшникова, соєва, бавовняна й ін.) - рідини (виключення - кокосова олія). До складу тригліцеридів олій входять залишки ненасичених кислот. Жирам як естерам властива обернена реакція гідролізу, яка каталізується мінеральними кислотами. При участі лугів гідроліз жирів відбувається необернено. Продуктами в цьому випадку є мила - солі вищих карбонових кислот і лужних металів. жир гліцерин стеарат натрію (мило)
Реакція лужного гідролізу жирів, і узагалі всіх естерів, називається омиленням.
|
|||||||||||||||||
|