МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||
Технології отримання харчових волокон з продуктів моряРослинні ресурси морів і океанів великі. На 1 км2 океану припадає 1,6 тис. т різної рослинності (близько 28 тис. видів зелених, бурих і синьо-жовто-червоних водоростей). Їстівних відомо близько 80 видів, а в промисловості використовують лише 10 видів. Безпосередньо як їжу використовують лише морську капусту. Склад чорноморських водоростей (ентероморфи, кладофори, ульви) залежно відпорирокудосліджувавВ.Н. Чекой. Він також дослідив целюлозу зелених водоростей і показав, що за будовою цей полімер ідентичний полімерам вищих рослин - глюкану зі зв'язками β-(1-4). Слід зазначити, що існує дуже багато різноманітних технологій отримання агару та його модифікацій. На рис. 7.4 наведено одну з найпоширеніших. Склад синьо-жовто-червоних водоростей досліджував В.А. Песков. Такі водорості, як філофора, анфельція, фурциллерія тощо є сировиною для виділення агароїду, альгінату та карагінану (рис. 7.4 і 7.5). Ці желеутворювальні речовини широко використовують у виготовленні желе, пастили, мармеладу, м'яких цукерок та інших продуктів. Агар використовують у виробництві консервованого молока, суфле, майонезів, морозива та інших продуктів. Альгінати завдяки їхнім властивостям утворювати в'язкі розчини застосовують як загущувачі, емульгатори. Додають їх також у кількості 0,1 % при виготовленні бісквітів, тортів, для підвищення якості тіста. На основі альгінатів виробляють харчовий гелеподібний продукт "Ламіналь", який містить 92...94 % води і 6...8% СР,зних5...6% -альгіновакислота у формі альгінату натрію-кальцію; 1,0... 1,5 - клітковина; 1 - білок і 0,6...0,8 % -макро-і мікроелементи. Препарати альгінової кислоти та її солей мають відносну молекулярну масу 100000.-.200000. Дослідженнями встановлено, що альгінати здатні виводити з організму людини важкі метали, радіоактивні елементи. Вони також прискорюють загоювання ран, знижують рівень холестерину у крові. Але з медичного погляду найважливішими властивостями альгінової кислоти та її солей є іонообмінні. Завдяки їм альгінати виконують ентеросорбцію. Ряд сорбованості елементів на альгі-новій кислоті має такий вигляд: РЬ+2 > Си+2 > Ва+2 > Sr+2 > Cd+2 > Ca+Z > Со+2 > Mn+2 > Zn+2 > Fe+2. Запаси зостери в Чорному морі перевищують 1 млн т, а використовують всього 50 тис. т, які викидає шторм. Желеутворювальна речовина зостерин може значно задовольнити потреби кондитерської промисловості.
|
|||||||||
|