МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Класифікація харчових волокон.1). За сировинними джерелами: - традиційні: харчові волокна злакових, бобових рослин, овочів, коренеплодів, фруктів, ягід, цитрусових, горіхів, грибів, водоростей; - нетрадиційних: харчові волокна листяної і хвойної деревини, стебел злаків, очерету, трав; 2). За водорозчинністю: - водорозчинні: пектин, камедь, слиз, - водонерозчинні: целюлоза, лігнін; 3) По мірі мікробної ферментації в товстій кишці: - що майже (чи) повністю ферментуються: пектин, камедь, слиз, геміцелюлози; - що частково ферментуються: целюлоза, геміцелюлоза; - неферментовані: лігнін. 4) За характером біополімерів : - гомогенні (однорідні), сформовані з подібних високомолекулярних речовин: целюлоза, пектин, арабінами, лігнін; - гетерогенні (неоднорідні), які включають біополімери кількох видів: геміцелюлози, геміцелюлозо-целюлозо-лігніни; 5) За концентрацією у виділених препаратах: - вихідна сировина, що містить до 30 % ХВ: побічні продукти переробки зерна, фруктові вичавки, лушпиння; - концентрати ХВ що включають 60…90 % цих компонентів: концентрати ХВ томатних вичавок, пшеничних висівок; - напівконцентрати ХВ, що включають 30…60 % власне волокон: висівки зерна; - Ізоляти ХВ, в яких понад 90 % власне ХВ: лігнін, целюлоза; 6) За водоутримувальною здатністю: - сильноводозвязувальні, що зв’язують більше ніж 8 г води/ г ХВ: ХВ бурякового жому, виноградної лози, - середньоводозвязувальні, що зв’язують від 2 до 8 г води/ г ХВ: ХВ пшеничних висівок, виноградних вичавок; - слабководозвязувальні, що зв’язують до 2 г води/ г ХВ: ХВ і целюлоза макухи виноградного насіння. 7) За сорбційною здатністю: катіоніти: - сильні - 0,003 моль/г ХВ ( ХВ рисового лушпиння,конюшини, луцерни); - середні – 0,001…0,003 моль/г (ХВ селери, ревеню, цибулі, ); - слабкі – до 0,001 моль/г ХВ (ХВ жому цукрового буряку, груші, гороху); аніоніти: - сильні - 0,003 моль/г ХВ(ХВ конюшини, люцерни, виноградної лози); - середні – 0,001…0,003 моль/г (ХВ оболонок гречки, гороху, рисового лушпиння, виноградних вичавок); - слабкі – до 0,001 моль/г ХВ (целюлоза і целолігнін макухи виноградного насіння); - амфоліти: - сильні - 0,003 моль/г ХВ ( ХВ люцерни, виноградних вичавок); - середні – 0,001…0,003 моль/г (ХВ цукрового буряку ); - слабкі – до 0,001 моль/г ХВ (ХВ оболонок гороху); 8) за впливом на обмін речовин: - ХВ, що впливають на обмін ліпідів ( ХВ пшеничних висівок, конюшини, виноградних вичавок); - ХВ, що впливають на обмін вуглеводів (пектин, гуар, ХВ берези); - ХВ, що впливають на обмін білкових речовин ( родина лілійних); - ХВ, що впливають на обмін мінеральних речовин і вітамінів (ХВ пшеничних висівок, цукрового буряку). 9) за радіозахисни властивостями: блокатори, тобто ті, що знижують всмоктування (накопичення) радіонуклідів в організмі на певну кількість відсодків: - слабкі – до 10% ( ХВ пшеничних висівок, цукрових буряків); - середні – 10..30 % ( целолігнін, холоцелюлоза люцерни, ХВ столового буряку); - сильні – понад 30 % ( альгінати, ламінарія, зостера, ХВ люцерни, шьнікірки лимона); декорпоранти, тобто ті, що виводять радіонукліди: - слабкі – до 5 % ( пектинові речовини деяких видів рослинної сировини; - середні – 5 – 20 % ( целолігнін люцерни); - сильні – понад 20 % ( морська капуста – ламінарія). Джерела харчових волокон: Джерела клітковини (целюлози): Дуже велика кількість (2,5 і більше): - знаходиться в здеревянілій частині рослин: побічні продукти переробки зерна, листові і хвойні дерева, тростина, трава, стебла злаків, висівки пшеничні, квасоля, смородина, вівсяна крупа, горіхи, фініки, полуниця, інжир, чорниця, журавлина, малина, родзинки, горобина, аґрус, чорнослив. Велика кількість (1-2,0): - крупа гречана, перлова, ячна, вівсяні пластівці «Геркулес», лущений горох, картопля, морква, капуста білокачанна, горошок зелений, баклажани, перець солодкий, гарбуз, щавель, айва, апельсин, лимон, брусниця, гриби свіжі. Помірна кількість (0,6-0,9): - хліб житній з сіяного борошна, пшоно, крупа кукурудзяна, зелена цибуля, огірки, буряк, томати, редис, капуста цвітна, диня, абрикоси, груша, персики, яблука, виноград, банани, мандарини. Дуже мала кількість (0,1-0,2): хліб пшеничний з борошна 1-го і вищого сорту, манна крупа, макарони, печиво. Джерела геміцелюлоз: Арабінами: цукровий буряк, земляний горіх, яблука, цитрусові. Ксилани: у вегетативних частинах рослин – насіння, листя. Галактани: оболонки зерна, даурська модрина, водорості. Манани: водорості, дріжджі, хвойна деревина. Фруктами: зерна пшениці, ячменю, топінамбурі, травах. У бактеріях деяких видів. Джерела лігніну: входить до складу клітинних стінок рослин. Джерела пектинів: овочі: коренеплоди (буряки, морква), бульбоплоди (картопля), стеблові (селера), плодові (баклажани, томати, бобові), гарбузові (кавуни, дині, кабачки), бобові (горох, квасоля), зернові (кукурудза); плоди: насіннєві (яблука, айва), кісточкові (вишня, черешня), ягоди справжні (виноград, смородина), ягоди несправжні (полуниця, суниця),ягоди складні (малина, ожина), субтропічні (цитрусові), тропічні (інжир); промислова сировина: листя чаю, тютюн, соняшник, кора хвойних дерев (сосни, ялини, модрини). Джерело: http://refleader.ru/rnabewotrrna.html
|
||||||||
|