Конденсатори. Конденсатори являють собою теплообмінні апарати, у яких пари холодильного агента, що надходять з компресора, конденсуються, віддаючи теплоту паротворення навколишньому середовищу - повітря або воді. У залежності від цього розрізняють конденсатори з повітряним охолодженням і конденсатори з водяним охолодженням. У холодильних машинах, застосовуваних у їдальнях, використовуються в основному конденсатори з повітряним охолодженням. Виготовляють них з червоно-мідних трубок у виді вертикальних плоских змійовиків 2. На трубки насаджені ребра з листового металу для збільшення поверхні тепловіддачі. Кількість змійовиків у конденсаторі може бути від 2 до 6, що залежить від значення холодопродуктивності машини. У верхній і нижній частинах змійовики поєднуються в колектори. Паровий колектор 3 служить Для підведення пар холодильного агента з компресора і розподілу їхній по змійовиках, рідинний 6 - для збору агента, що скондесувався, і напрямку його в збірник-ресивер. Прохолоджуються конденсатори повітрям, що продувається через його оребренну поверхня за допомогою вентилятора. У побутових холодильниках конденсатори виготовляються з одного змійовика.
Конденсатор з повітряним охолодженням:
1– ребра на трубках змійовиків; 2 – змійовики з червоно – мідних трубок; 3 – колектор паровий; 4 – кожух конденсатора; 5 – дифузор для розміщення крильчатки вентилятора; 6 – колектор рідинний.