Теоретична частина.Білки (протеїни) – основна і найбільш важлива структурна і функціональна складова всіх живих організмів. В організмі людини до 45-50 % сухої маси припадає на білки. Розрізняють чотири рівні структурної організації білкової молекули: первинний, вторинний, третинний, четвертинний.Білки класифікують на дві групи: протеїни – прості білки, що складаються тільки з залишків амінокислот (наприклад: альбуміни, глобуліни, протаміни, гістони, проламіни, глутеліни); протеїди– складні білки, молекули яких крім залишків амінокислот містять інші компоненти – простетичні групи (нуклеопротеїди, хромопротеїди, металопротеїди, глікопротеїди, фосфопротеїди, ліпопротеїди). Біологічні функції білків: структурна; каталітична; гормональна; транспортна; захисна; механічна; енергетична.
Присутність білка можна виявити за допомогою ряду кольорових реакцій. Ці реакції властиві складовим частинам білка – амінокислотам або утвореним ними угрупованням. Поліпептиди та білки дають біуретову реакцію, характерну для наявності пептидних зв'язків (–NH–CO–). Білки реагують у лужному середовищі зкупрум (II) сульфатом і утворюють сполуки, які забарвлені у фіолетовий колір. Інтенсивність забарвлення пропорційна вмісту білків у досліджуваному матеріалі.
Обладнання та реактиви:штатив з пробірками, піпетки, колориметр фотоелектричний концентраційний КФК-2МП, розчини натрій гідроксиду, купрум (ІІ) сульфату, біуретовий реактив; розчин білку, стандартний розчин альбуміну (із людської або бичачої сироватки), досліджувана сироватка крові.