МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
ТЕМА 8. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІКонтрольні запитання одиничного вибору відповідей 1. Організація праці – це: а) ефективне використання технологічного обладнання в процесі виробництва; б) розстановка людей в процесі виробництва, поділ, кооперування, нормування та стимулювання праці, організація та обслуговування робочих місць, укріплення дисципліни, створення сприятливих умов праці; в) вид діяльності з управління підприємством, спрямований на встановлення оптимальних співвідношень між витратами та результатами праці, а також між чисельністю працівників різних груп та кількістю одиниць обладнання; г) підпорядкована цілям виробництва система заходів по оснащенню робочих місць засобами і предметами праці, плануванню, розміщенню їх в певному порядку, обслуговуванню і атестації; д) система суспільних відносин, пов’язаних з наймом і пропозицією праці, тобто з її купівлею і продажем, а також це – механізм, що забезпечує узгодження ціни і умов праці між роботодавцями й найманими працівниками та регулює її попит і пропозицію.
2. Економічні завдання організації праці полягають у: а) збереженні в процесі праці здоров’я, стійкої працездатності людини; б) раціональному використанні живої праці та матеріальних елементів виробництва, скороченні матеріальних та трудових витрат, у збільшенні продуктивності праці; в) створенні найбільш сприятливих умов праці для підвищення її продуктивності; г) підвищенні працездатності трудящих через створення раціональних режимів праці й відпочинку; д) забезпеченні умов для постійного підвищення культурно-технічного рівня працівників, всебічного та гармонійного їх розвитку.
3. Психофізіологічні завдання організації праці полягають у: а) створенні найбільш сприятливих умов праці, які сприяють підвищенню її продуктивності; б) раціональному використанні живої праці, скороченні трудових і матеріальних витрат, підвищенні продуктивності праці; в) збереженні в процесі праці здоров’я, стійкої працездатності людини; г) розробці та впровадженні раціональних форм поділу та кооперування праці; д) впровадженні ефективних форм та методів матеріального та морального стимулювання праці. 4. Соціальні завдання організації праці полягають у: а) створенні умов, які сприяють підвищенню ступеня привабливості праці шляхом збільшення виконуючих операцій; б) збереженні в процесі праці здоров’я, стійкої працездатності людини; в) впровадженні ефективних форм та методів матеріального та морального стимулювання праці; г) вихованні сумлінного ставлення до праці, всебічному розвитку особистості; д) удосконаленні нормування та стимулювання праці.
5. Назвіть види суспільного поділу праці: а) загальний, приватний, технологічний; б) загальний, технологічний, подетальний; в) одиничний, кваліфікаційний, професійний; г) одиничний, приватний, загальний; д) технологічний, функціональний, професійний.
6. Назвіть форми поділу праці на підприємстві: а) технологічна, операційна, предметна, кваліфікаційна; б) одинична, предметна, функціональна, професійна; в) соціологічна, статева, професійна, технічна; г) технологічна, кваліфікаційна, подетальна, фізіологічна; д) технологічна, кваліфікаційна, функціональна, професійна. 7. Назвіть межі поділу праці: а) технологічна, функціональна, психофізіологічна; б) технологічна, психофізіологічна, соціальна, економічна; в) технічна, економічна, соціальна, кваліфікаційна; г) соціологічна, психофізіологічна, технологічна, професійна; д) економічна, психофізіологічна, соціальна.
8. Робоче місце – це: а) частина виробничої площі з розташованим на ній технічним, допоміжним, підйомно – транспортним обладнанням; б) виробнича площа, на якій відбувається трудова діяльність робітника; в) просторова зона, яка оснащена необхідними засобами виробництва, в якій здійснюється трудова діяльність працівника; г) зона трудових дій, на якій створюються умови, котрі визначають ступінь ефективності праці; д) просторова зона, на якій працівник або група працівників виконують виробниче завдання. 9. Доцільне просторове розміщення у горизонтальній та вертикальній плоскостях функціонально взаємопов’язаних елементів виробництва, які необхідні для здійснення трудового процесу – це: а) розташування організаційного оснащення на робочому місці; б) обслуговування робочого місця; в) планування робочого місця; г) розташування технологічного оснащення на робочому місці.
10. Забезпечення робочого місця засобами, предметами праці та послугами, які необхідні для здійснення трудового процесу згідно з встановленим регламентом – це: а) організація робочого місця; б) організація обслуговування робочого місця; в) раціоналізація робочого місця; г) проектування робочого місця; д) спеціалізація робочого місця.
11. Форми організації обслуговування робочих місць можуть бути: а) сторожова, чергова, змішана; б) чергова, маршрутна, комплексна; в) чергова, планово-попереджувальна, стандартна; г) стандартна, планово-попереджувальна, змішана.
12. Метод праці – це: а) закінчена сукупність трудових дій робітника, які безперервно наступають один за одним; б) сукупність доцільних дій, які здійснюються виконавцем у процесі виконання конкретних робіт; в) частина виробничого процесу, яка здійснюється одним або групою робітників на одному робочому місці; г) спосіб виконання виробничого завдання, який характеризується сукупністю трудових прийомів, операцій та певною послідовністю їх виконання; д) одноразове переміщення рук, ніг при виконанні трудових дій.
13. Трудовий прийом – це: а) засіб виконання виробничого завдання, який характеризується сукупністю визначених трудових прийомів, операцій та послідовністю їх виконання; б) сукупність трудових рухів, які здійснюються без перерви; в) закінчена сукупність трудових дій, які виконуються безперервно та пов’язані між собою єдиним цільовим призначенням; г) одноразове переміщення рук, ніг робітника при виконанні трудової операції; д) сукупність дій, які здійснюються виконавцем під час створення будь-якого виробу.
14. Нормування праці – це вид діяльності: а) з управління підприємством, спрямований на встановлення оптимальних співвідношень між витратами та результатами праці, а також між чисельністю працівників різних груп за кількістю одиниць обладнання; б) з управління підприємством, спрямований на встановлення оптимальних співвідношень між витратами та результатами сировини, матеріалів, усіх видів енергії, фізичних зусиль, нервового навантаження; в) з управління робочим часом, спрямований на встановлення оптимальних співвідношень між часом роботи, часом перерв та часом непродуктивної роботи; г) з управління робочим часом, організацією оплати праці на підприємстві, встановлення оптимальних співвідношень між витратами та результатами фізичних зусиль та нервової напруги.
15. Норма часу – це: а) час, встановлений на обслуговування одного конкретного об’єкта; б) кількість виробничих об’єктів, які повинен обслуговувати працівник; в) кількість робочого часу, який є об’єктивно необхідним для виконання конкретної роботи; г) розрахована для конкретних організаційно–технічних умов кількість працівників певного професійно – кваліфікаційного складу, яка є необхідною для якісного виконання певного обсягу роботи за визначений період часу; д) розрахований для конкретних умов асортимент і обсяг роботи, який повинен виконати працівник за певний робочий період.
16. Норма чисельності – це: а) час, встановлений на обслуговування одного конкретного об’єкта; б) кількість виробничих об’єктів, які повинен обслуговувати працівник; в) кількість робочого часу, який є об’єктивно необхідним для виконання конкретної роботи; г) розрахована для конкретних організаційно – технічних умов кількість працівників певного професійно – кваліфікаційного складу, яка є необхідною для якісного виконання певного обсягу роботи за визначений період часу; д) розрахований для конкретних умов асортимент і обсяг роботи, який повинен виконати працівник за певний робочий період.
17. Під умовами праці на підприємстві слід розуміти: а) раціональну організацію робочого місця на якому виконується конкретне виробниче завдання; б) виробничу навколишню обстановку, яка оточує людину на робочому місці; в) рівень забрудненості повітря, освітлення, температура в конкретному виробничому приміщенні; г) сукупність чинників зовнішнього середовища, що впливають на здоров’я та працездатність людини в процесі праці; д) стан психологічного клімату в трудовому колективі, стиль керівництва, міра ідентифікації цілей підприємства з інтересами працівників.
18. З точки зору зниження стомлюваності та забезпечення стійкої працездатності протягом робочого дня найбільш ефективно: а) збільшувати тривалість перерви на обід; б) дозволяти працівникам здійснювати перерви за мірою їх утомленості; в) використовувати внутрішні регламентовані перерви з урахуванням характеру роботи.
19. Вкажіть чинники умов праці, до яких відносяться шум, мікроклімат, вібрація, освітлення, забрудненість повітря: а) естетичні чинники; б) санітарно-гігієнічні чинники; в) ергономічні чинники; г) техніко-технологічні чинники; д) нервово-психічні чинники; е) соціально-психологічні.
20. Вкажіть чинники умов праці, які визначаються обсягом та характером отриманої інформації, інтенсивністю уваги, ступенем монотонності праці, темпом роботи: а) естетичні чинники; б) санітарно-гігієнічні чинники; в) ергономічні чинники; г) техніко-технологічні чинники; д) нервово-психічні чинники; е) соціально - психологічні. Контрольні запитання множинного вибору відповідей 21. Назвіть дев’ять елементів організації праці: а) поділ та кооперування праці; б) бригадна організація праці; в) удосконалення технологічного процесу; г) організація та обслуговування робочих місць; д) раціоналізація методів та прийомів праці; е) нормування праці; є) сумісництво професій; ж) стимулювання праці; з) охорона праці; и) атестація робочих місць; і) підготовка та підвищення кваліфікації кадрів; ї) умови праці; к) охорона здоров’я; л) зміцнення дисципліни праці.
22. З організаційної точки зору працю можна охарактеризувати як: а) процес свідомої діяльності, у якому вирішальне значення мають психологічні якості людини, її поведінка відносно мети, змісту, предмету, методів праці; б) процес витрачання м’язової та нервово-психічної енергії, внаслідок чого в організмі людини виникають функціональні зміни; в) система забезпечення взаємозв’язку людини із засобами виробництва та навколишнім оточенням; г) процес послідовного здійснення різних операцій по перетворенню предмета праці, їх обслуговуванню та забезпеченню з використанням технічних засобів, які обумовлені ухваленою технологією; д) система поділу функцій в єдності з кооперуванням учасників спільної праці.
23. Кооперація праці – це: а) спеціалізація виконавців з метою забезпечення їх повного завантаження протягом робочої зміни; б) спільна участь людей в одному або різних, але пов’язаних один з одним процесах праці; в) об’єднання усіх працівників певного виробничого підрозділу для виконання певного обсягу робіт в певні строки; г) об’єднання трудових прийомів при виконанні трудової операції; д) поєднання виконавців з предметами та засобами виробництва для досягнення поставленої мети.
24. Під організацією робочого місця розуміють його: а) спеціалізацію; б) атестацію; в) планування; г) оснащення; д) раціоналізацію; е) обслуговування; є) колективізацію; ж) механізацію; з) автоматизацію.
25. Карта організації праці на робочому місці містить в собі: а) характер трудового потенціалу; б) умови та охорону праці; в) способи і режими;
г) показники атестації робочих місць; д) вимоги до виконання е) час початку і закінчення робіт.
26. Вкажіть функції обслуговування робочого місця: а) ремонт обладнання; б) енергопостачання; в) прийом та видача сировини; г) санітарно-гігієнічне обслуговування; д) транспортні та вантажно-розвантажувальні роботи; е) міжремонтне обслуговування обладнання; є) видача, прийом, зберігання, комплектування матеріалів; ж) підтримка в робочому стані технологічного та організаційного оснащення; з) медичне обслуговування; и) підтримка в робочому стані обладнання та прибирання території; і) охорона праці та техніка безпеки; ї) господарчо-побутове обслуговування.
27. Вкажіть складові елементи трудового процесу: а) трудова операція; б) трудовий рух; в) метод праці; г) трудовий прийом; д) трудова дія; е) трудовий перехід; є) технологічний прохід.
28. Нормований робочий час включає: а) час оперативної роботи; б) час підготовчо – завершальної роботи; в) час відпусток з дозволу адміністрації; г) час перерв, зумовлених недоліками у технології виробництва; д) час відпочинку на особисті потреби; е) час обслуговування робочого місця; є) час перерв, зумовлених порушенням трудової дисципліни; ж) час перерв, зумовлених недоліками в організації виробництва. 29. До психофізіологічних чинників умов праці відносяться: а) освітлення; б) забрудненість повітря; в) режим праці і відпочинку; г) виробничий шум; д) монотонність роботи; е) конфліктність; є) вібрація; ж) нервово – психічна напруга; з) теплове випромінювання; и) темп роботи.
30. Вкажіть два основних загальних показники економічної ефективності заходів щодо організації праці: а) приріст прибутку на одну грн. витрат; б) економія робочого часу; в) приріст обсягу виробництва; г) підвищення продуктивності праці; д) економія чисельності працюючих; е) зниження трудомісткості продукції; є) річний економічний ефект або економія на витратах; ж) зменшення форм витрат сировини та матеріалів.
|
||||||||
|