Цей салат викладають шарами, кожен шар (крім останнього) змастити майонезом. 1 шар: порізана соломкою шинка 2 шар: кружальця помідорів 3 шар: порізаний соломкою перець (його слід посолити і поперчити) 4 шар: тертий на крупній тертці твердий сир.
Салат з крабовими паличками з курятиною
· 4 картоплини середнього розміру
· 2 яйця
· 1 банка консервованого горошку
· 100 г крабових паличок
· 1 куряче стегно
· 200 г майонезу
· сіль, перець, зелень кропу
Картоплю відварити у мундирі, охолодити, почистити і порізати крупними кубиками. Крабові палички порізати шматочками, огірочки - соломкою, і разом з відцідженим горошком додати до картоплі. Стегно відварити, охолодити і розібрати на волокна, кріп дрібно посікти. Додати м'ясо і кріп до решти складників, все посолити, поперчити і заправити маонезом.
Баклажани помити, зрізати плодоніжки і порізати поздовж пластинами, посолити і покласти на 30 хв під прес, промити, обсушити, поперчити, обсмажити в рослинній олії до золотистого кольору і вистудити. Кожну баклажанну пластину змастити майонезом (попередньо змішати його з вичавленим часником), на край покласти шматочок помідора і зелень і загорнути у вигляді рулетика.
Рис відварити і вистудити. Цибулю дрібно посікти і обсмажити в маслі, додати до рису, посолити, поперчити і все старанно перемішати. Перці почистити від зернят і розрізати навпіл. Нафарширувати половинки перців рисом, сосики розрізати навпіл і викласти по половинці на кожну частинку перцю. Кожну половинку нафаршированого перцю полити майонезом і посипати натертим твердим сиром. Викласти перчики на змащений лист і запікати при 180 градусах, поки перець не зм'якне і сир не зарум'яниться.
Моркву, картоплю і буряк відварити у мундирі, охолодити і почистити. Кожен овоч натерти на крупній тертці на окрему тарілку. Цибулю і курячу грудку порізати кубиками. Злегка обсмажити цибулю в олії, додати м'ясо і смажити все разом до готовності, посолити і поперчити. У центр блюда поставити склянку дном догори. Навколо викласти по колу картоплю, посолити і змастити майонезом. Далі шарами викласти моркву, курятину і буряк. Кожен шар змащувати майонезом. Гранат розділити на зернята. Буряковий шар змастити майонезом, зверху прикрасити гранатовими зернятами і вийняти склянку.
Іспанський картопляний омлет
· 5-6 картоплин середнього розміру
· 4 болгарських перця
· 4 яйця
· 4 ст.л. холодної води
· сіль, перець, зелень, рослинна олія
Картоплю порізати кбиками і обсмажити до золотистого кольору в олії. Додати порізаний соломкою перець, посолити, поперчити і обсмажувати, поки перець не підсмажиться. Яйця збити з молоком і сіллю, залити сумішшю овочі і смажити, накривши кришкою, поки омлет не загусне. Готовий омлет посипати зеленню.
Рибна запіканка з картоплею і помідорами
· 750 г філе білої риби
· 6 картоплин
· 4 помідора
· 200 г сметани
· 1 яйце
· сіль, білий перець, зелений базилік, рослинна олія
Філе посолити і поперчити. Картоплю зварити у мундирі, охолодити, почистити і порізати кружальцями. Помідори також порізати кружальцями. Сметану збити з яйцем, посолити і поперчити. Вогнетривку форму змастити олією, викласти філе, покрити шматочками картоплі, зверху викласти помідори, залити сметанною сумішшю і запікати при 200 градусах протягом 30-40хв. Подавати, притрусивши січеною зеленню базиліка.
Салат Торнадо
· 1 скл вареного рису
· 1 банка сардин в маслі
· 1 цибулина
· 1 банка консервованої кукурудзи
· 2 варені яйця
· 100 г твердого сиру
· 4 ст.л. дрібно посічених горіхів
· 300 г майонезу
· сіль, перець
Сардини розімнути вилкою, цибулю нарізати дрібними кубиками, яйця і сир натерти на крупній тертці. На блюдо викласти послідовно: рис - сардини - цибулю - кукурудзу - яйця - твердий сир. Кожен прошарок змазати майонезом, рис і яйця посолити і поперчити. Зверху притрусити посіченими горіхами.
500 г фаршу
· 1 черства булочка
· 100 мл молока
· 2 цибулини
· 100 г твердого сиру
· 3 зубчика часнику
· 50 г майонезу
· 3 ст.л. червоного напівсолодкого вина
· по 1/3 ч.л. майорану і орегано
· сіль, перець
Фарш змішати з вином і витримати на холоді 3 години. Цибулю і часник дрібно посікти, 50г сиру натерти на дрібній тертці, булочку розмочити у молоці, відтиснути і змолоти. Додати все у фарш разом з майонезом, посолити, поперчити, додати сушені трави і вимішати. З фаршу сформувати кульки. Форму для випічки вистелити фольгою, змащеною олією. Решту сиру порізати пластинками. На фольгу викласти м'ясні кульки і запікати при 180 градусах 50 хв, накрити пластинками сиру і запікати ще 10хв.
Цибулю, петрушку і часник дрібно посікти. Кабачки порізати кружальцями товщиною 1,5-2см. У 2ст.л. вершкового масла і 1ст.л. олії злегка обсмажити цибулю з часником. Додати петрушку, м'яту і орегано і обсмажити разом ще 1хв, дожати кабачки, влити 50мл кип'ятку і тушкувати кабачки до готовності. 2/3 готових кабачків злегка протерти товкачиком для картоплі, додати протертий крізь сито сир, 120г тертого твердого сиру і яйця, посолити, поперчити масу і ретельно перемішати. Додати у суміш решту кабачків. Форму з бортами, які знімаються, змастити маслом і притрусити сухарями. Викласти кабачково-сирну масу, зверху притрусити рештою тертого сиру і запікати при 180 градусах протягом 40хв.
Зробити фарш: булочку підсушити і розкришити, часник вичавити через прес, сир натерти на тертці, зелень дрібно посікти. Все посолити, поперчити і ретельно перемішати, додавши оцет. Філе злегка відбити і посолити. На половинку кожного відбитого шматочка філе викласти фарш і кружальце помідора, накрити другою половинкою і скріпити зубочисткою. Запанірувати у борошні і обсмажити до золотистого кольору.
Бальзамічний оцет можете замінити соком половини лимона
Листя салату викласти на блюдо. Почищений перець, сир і шинку порізати крупними кубиками, стебла селери - пластинками, петрушку дрібно посікти. Приготувати соус: змішати майонез, олію, оцет, цукор, сіль і перець. Викласти салат шарами у такому порядку: сир, шинка, перець, селера. Кожден шар полити соусом, а зверху салат притрусити січеною зеленню петрушки.
Налисники з грибами запечені під сиром
· 1 скл борошна
· 1 скл молока
· 2 яйця
· дрібка солі
· Для начинки: 500 г шампіньйонів
· 2 цибулини
· 2 - 3 ст.л. сметани
· 100 г тертого твердого сиру
· сіль, перець, рослинна олія
В борошно вибити 2 яйця, додати дрібку солі і, неперервно інтенсивно збиваючи, щоб не утворювалися грудочки, влити молоко, а наприкінці рослинну олію (1 ст.л.). Сковорідку розігріти і змастити шматочком сала, наколотим на виделку. Спекти млинці з одержаного тіста. Приготувати начинку: цибулю порізати кубиками, шампіньйони - шматочками. Обсмажити разом в олії, посолити, поперчити, додати сметану і тушкувати все 1-2хв. Зніти начинку з вогню і охолодити. Змастити налисники грибною начинкою, згорнути у вигляді рулетиків і викласти у змащену вогнетривку форму. Притрусити тертим сиром і запікати при 200градусах протягом 10хв.
Відбивні по-домашньому
· 800 г свинної вирізки
· 400 г цибулі
· 400 г печериць
· 200 г твердого сиру
· 300 г майонезу
· 100 г сметани
· 6 ст.л. рослинної олії
· сіль, перець, мелений коріандр.
М'ясо нарізати поперек волокон, відбити, посолити, поперчити. Цибулю нарізати півкільцями, гриби шматочками. Гриби обсмажити у 2 ст.л. олії. На дно добре змащеної форми викласти цибулю, полити майонезом. Далі - прошарок м'яса, знову - майонез. На м'ясо викласти гриби, посолити, полити їх сметаною і притрусити коріандром. Все посипати тертим сиром і запікати при температурі 170-180 градусів близько години.