Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Теоретична частина

 

До вуглеводів відносять численну групу природних і синтетичних сполук, які є за хімічною будовою полігідроксильними речовинами. Монносахариди являють собою полігідроксильні сполуки , що містять альдегідну або кетонну групу.

Моносахариди класифікують з урахуванням двох ознак – характеру оксогрупи (альдегідна або кетонна) і довжини вуглецевого ланцюга. В залежності від наявності в структурі моносахаридів альдегідної або кетонної групи, їх поділяють на альдози і кетози. У відповідності до числа атомів вуглецю в молекулі, моносахариди класифікують на триози, тетрози, пентози, гексози і т. д. В назвах моносахаридів, як правило, використовують тривіальну номенклатуру. Всі тривіальні назви мають закінчення-оза. Номенклатура ІЮПАК до назв вуглеводів практично не застосовується.

Для вуглеводів характерна просторова ізомерія. Всі ізомери моносахаридів підрозділяють на D і L- стереохімічні ряди. Просторові ізомери, які відрізняються конфігурацією одного або декількох атомів вуглецю і не відносяться до дзеркальних ізомерів називаються діастереомерами (D-глюкоза і D-галактоза, D-маноза і D-глюкоза). Діастереомери, які відрізняються конфігурацією тільки одного асиметричного атома вуглецю називається епімерами (D-глюкоза і D-галактоза і D-глюкоза D-маноза). Моносахариди виявляють оптичну активність і є право- і лівообертальними формами. Шестичленний цикл, утворений за рахунок оксогрупи з гідроксильною групою при С5 альдоз або С6 кетоз називаються піранозними, а п’ятичленний цикл утворений при взаємодії оксогрупи з гідроксильною групою при С4 альдоз або С5 кетоз називаються фуранозами. Існують формули моносахаридів Коллі – Толленса і Хеуорса.

Одержують вуглеводи:

а) в процесі фотосинтезу;

б) кислотним гідролізом природних ди- і полісахаридів;

в) ціангідриновим синтезом;

Хімічні перетворення в ряду моносахаридів можна умовно розділити на дві групи:

1. реакції за участю відкритих форм моносахаридів (відновлення, окиснення в кислому, нейтральному у лужному середовищі, перетворення моносахаридів під дією лугів (епімеризація), утворення азазонів, взаємодія з гідроксиламіном, внутрішньомолекулярна дегідратація) тощо.

2. реакції з участю циклічних форм (утворення глікозидів, алкілування, ацилування)

Вуглеводи це продукти фотосинтезу і являються біологічно-активними речовинами, використовуються як харчові продукти та лікарські засоби.

Медичні препарати: глюкоза, аскорбінова кислота (вітамін С), кальцію глюконат, фруктоза та ін.




Переглядів: 375

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Властивості алкалоїдів та їх ідентифікація. | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.