Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Вуглеводи.

КАФЕДРА ФАРМАЦІЇ

 

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

До виконання контрольної роботи з фармакогнозії

Для студентів ІV курсу фармацевтичного факультету заочної форми навчання

 

 

Івано-Франківськ - 2015


Перелік питань до контрольної роботи №1

Теоретичні питання

 

Методи фармакогнозії

1.1. Макроскопічний і мікроскопічний аналіз листя. Визначення ступеня подрібненості сировини.

1.2. Макроскопічний та мікроскопічний аналіз трави. Визначення вмісту домішок.

1.3. Макроскопічний та мікроскопічний аналіз квіток. Визначення ступеня ураженості сировини комірними шкідниками.

1.4. Макроскопічний та мікроскопічний аналіз плодів. Визначення вологості сировини.

1.5. Макроскопічний та мікроскопічний аналіз насіння. Визначення вмісту золи.

1.6. Макроскопічний та мікроскопічний аналіз кори. Визначення золи, нерозчинної у хлористоводневій кислоті.

1.7. Макроскопічний та мікроскопічний аналіз коренів. Визначення вмісту сульфатної золи.

1.8. Макроскопічний і мікроскопічний аналіз кореневищ та коренів з кореневищами. Визначення ступеня подрібненості сировини.

1.9. Макроскопічний та мікроскопічний аналіз цибулин. Визначення вмісту домішок.

1.10. Макроскопічний аналіз бруньок. Як проводять мікрохімічні реакції?

1.11. Макроскопічний аналіз подрібненої лікарської сировини. Визначення домішок.

1.12. Заготівля лікарської рослинної сировини різних морфологічних груп.

1.13. Первинна обробка сировини. Методи сушіння.

1.14. Доведення сировини до стандартного стану.

1.15. Зберігання сировини.

1.16. Аналітична нормативна документація на ЛРС і лікарські засоби.

1.17. Приймання ЛРС й відбирання проб для аналізу.

1.18. Мікрохімічний та гістохімічний аналіз ЛРС.

1.19. Методи сушіння (повітряно-тіньовий, сонячний, конвективний) та типи сушарок.

 

Вуглеводи.

2.1. Полісахариди. Класифікація полісахаридів в залежності від складу та структури цукрів. Вкажіть способи виділення полісахаридів із рослинної сировини, методи дослідження.

2.2. Вуглеводи. Глікозиди. Загальна характеристика. Хімічний аналіз ЛРС. Визначення індексу набухання сировини. ЛР і сировина, які містять полісахариди: види алтеї, види подорожника, підбіл звичайний (мати-й-мачуха).

2.3. Вуглеводи. Глікозиди. Загальна характеристика. Хімічний аналіз ЛРС. Визначення індексу набухання сировини. ЛР і сировина, які містять полісахариди: льон, види ламінарії; глюкоза, мед, крохмаль та його похідні, інулін, пектини, камеді.

2.4. Рослинні джерела інуліну (топінамбур, кульбаба лікарська, цикорій дикий, оман високий, види ехінацеї), камедей (абрикосова, аравійська та трагакантова камеді, гуар), пектину (яблуня, буряк звичайний, цитрусові, інжир, слива домашня).

2.5. Рослинні джерела одержання крохмалю. Поширення в рослинному світі і локалізація в рослинах, шляхи утворення, умови накопичення. Опишіть будову амілози та амілопектину, схожість та відмінність між ними, гістохімічні реакції виявлення в сировині.

2.6. Рослинні джерела агару та карагінану; сировина малини, мальви лісової, цетрарії ісландської, фукуса пухирчастого, видів липи.

2.7. Наведіть узагальнені дані (у вигляді таблиці) про географічне розповсюдження, місця зростання лікарських рослин родини подорожникові, які містять полісахариди. Опишіть морфологічні ознаки сировини, хімічні формули основних діючих речовин, лікарські засоби та їх використання. Гістохімічні реакції на слиз.

2.8. Охарактеризуйте хімічний склад слизу, якісні реакції. Вкажіть різницю між цим та іншими класами полісахаридів. Наведіть рослини, що містять слиз, лікарську рослинну сировину та препарати.

2.9. Охарактеризуйте хімічний склад пектинових речовин, використання їх у фармації та медицині. Наведіть рослини, що містять пектинові речовини, лікарську рослинну сировину та препарати. Гістохімічні реакції на інулін.

2.10. Охарактеризуйте хімічний склад камедей, класифікацію, різницю між цим та іншими класами полісахаридів. Наведіть рослини, що містять камеді, лікарську рослинну сировину та препарати. Гістохімічні реакції на інулін.

2.11. Опишіть будову інуліну, гістохімічні реакції. Вкажіть рослини й сировину багаті на інулін, препарати, їх застосування.

2.12. Рослинні джерела одержання целюлози, використання. Опишіть будову целюлози, схожість та відмінність крохмалю та целюлози. Гістохімічні реакції на здерев'янілу клітковину.

2.13. Особливості заготівлі, первинної обробки, сушки і зберігання ЛРС, що містить полісахариди. Вкажіть гістохімічні реакцій на полісахариди.

2.14. Напишіть українську, російську і латинську назву сировини, рослини і родини морської капусти. Які діагностичні ознаки характерні для морської капусти як ЛРС, де зустрічається слань морської капусти і як заготовляється? Вкажіть хімічний склад сировини, препарати, їх застосування.

2.15. Наведіть узагальнені дані (у вигляді таблиці) про географічне розповсюдження, місця зростання лікарських рослин родини розоцвіті, які містять полісахариди. Опишіть морфологічні ознаки сировини, хімічні формули основних діючих речовин, лікарські засоби та їх використання.

2.16. Напишіть українські, російські та латинські назви ЛРС, рослин та родин, що містять полісахариди. Гістохімічні реакції на слиз.

2.17. Особливості заготівлі, первинної обробки, сушки і зберігання ЛРС, що містить полісахариди. Вкажіть гістохімічні реакції на полісахариди.

2.16. Складіть таблицю відмінних морфологічних ознак листя підбілу звичайного та можливих домішок. Вкажіть хімічний склад біологічно активних речовин, лікарські препарати, які виготовляють із цієї сировини та їх застосування. Гістохімічні реакції на слиз.

2.17. Як провести ідентифікацію та визначити доброякісність трави фіалки, її відмінність від можливих домішок. Вкажіть хімічні формули основних діючих речовин.

 




Переглядів: 1021

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тема 5. Предметно-кількісний облік лікарських засобів в аптеках | Вітаміни

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.