Дозатори рідких і пластичних компонентів призначені для дозування води, цукрових, соляних і дріжджових розчинів, опари, головки, рідких дріжджів, згущеного молока, жиру та інших компонентів при виготовленні хлібобулочних, макаронних і кондитерських виробів. Крім того, дозатори води регулюють її температуру від 20 до 60 ˚С. Для цього їх оснащують авто-матичними терморегуляторами. Температура регулюється за рахунок змішуван-ня гарячої і холодної води.
Точність дозаторів рідких компонентів має відповідати вимогам, анало-гічним вимогам до точності дозаторів сипких компонентів, і характеризується тими самими показниками.
Дозатори рідких і пластичних компонентів можна класифікувати так, як наведено на рис. 26.
Рис. 26. Класифікація дозаторів рідких і пластичних компонентів