![]()
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Тістоприготувальні агрегатиТістоприготувальні агрегати призначені для приготування опари (голов-ки) і тіста. Опару готують при виробництві тіста з пшеничного борошна, а го-ловку – з житнього. Крім того, пшеничне тісто можна готувати на рідких опа-рах, а житнє – на рідких заквасках. В агрегатах послідовно виконуються такі операції: дозування борошна та інших компонентів (води, дріжджів, соляного розчину та ін.), заміс опари (головки) та їх бродіння, заміс і бродіння тіста. Класифікацію агрегатів наведено на рис. 29. В агрегатах неперервної дії тісто видається неперервним потоком, а в агрегатах періодичної дії – порціями різної маси, розмір якої визначається об’ємом посудини, де воно виготов-ляється.
Рис.29. Класифікація тістоприготувальних агрегатів
Узагальнену схему тістоприготувального агрегату показано на рис. 30. Борошно після контрольного просіювання подається у виробничі бункери 1 і 1,а. Із бункера 1 борошно подається в дозатор 2 і йде на приготування опари (закваски) в тістомісильній машині 3. Туди ж із дозаторів 4 подаються вода і рідкі дріжджі (спіла закваска). Після замісу опара (закваска) насосом 5 направ-ляється у бродильний апарат 6, де після бродіння протягом 3,5...4 год (4...5 год) подається насосом–дозатором 7 крізь теплообмінник 12, у которому охолод-жується, у дозатор 8. Із дозатора опара подається у тістомісильну машину 9, до якої з дозаторів 2,а і 4,а надходять останнє борошно, необхідна кількість води, соляного (або цукрового) розчину, жиру та інших компонентів. Після замісу тісто насосом 10 подається в апарат для бродіння 11. Після бродіння (протягом 0,3...2 год.) тісто подається в тістоділильну машину для поділу на тістові заго-товки.
Рис.30. Узагальнена схема тістоприготувальних агрегатів: 1,1а-виробничі бункери для бо-рошна; 2,2а-дозатори борошна; 3-машина для замісу опари (закваски); 4,4а-дозатори рідких компонентів (води, дріжджів, соляних та цукрових розчинів, жирів і т.д.); 5,10-насоси опари (закваски) і тіста; 6,11-ємності для бродіння опари (закваски) і тіста; 7-насос-дозатор опари; 8-дозатор закваски на тісто і на її відновлення; 9-машина для замісу тіста; 12-охолоджувач
В агрегатах періодичної дії всі машини і апарати теж діють періодично, а в апаратах неперервної дії – безупинно. В агрегатах неперервної дії напівфаб-рикати і тісто завжди бродять у бродильних апаратах, а в агрегатах періодичної дії у секційних апаратах або в діжах, де замішуються напівфабрикати і тісто (рис. 31). Діжі переміщуються за допомогою жорстких або гнучких конвеєрів. За інтенсивного замісу тісто бродить 0,3...0,5 год., тому в таких агрегатах апарат 11 (рис.30) відсутній, а тісто доброджує у каналах транспортного устат-кування або у воронці над тістоділильною машиною. За неінтенсивного замісу тісто бродить 1,5...2 год., через те в таких агрегатах обов’язково присутній бро-дильний апарат для тіста і відсутній теплообмінник 12, тому що тісто не нагрівається і охолодження напівфабрикатів не потрібне. У сучасних тістопри-готувальних агрегатах машини для замісу опари (закваски) за конструкцією здебільшого відрізняються від машин для замісу тіста. Щоб порівняти і вивчити конструкції реальних агрегатів, слід розглянути конструкції і основні техно-логічні показники агрегатів Г. П. Марсакова, ХТР, ХТУ-Д, Р3-ХТН, І8-ХАГ-6, Л4-ХАГ-13, І8-ХТА-6, І8-ХТА-12, “Потік”, Ш2-ХБВ, Ш2-ШББ та ін, як на ла-бораторних заняттях, так і виконуючи самостійну роботу. Технічні характеристики найбільш поширених тістоприготувальних агре-гатів наведено у табл. 11.
Таблиця 11 Технічні характеристики тістоприготувальних агрегатів
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|