Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Тістоприготувальні агрегати

Тістоприготувальні агрегати призначені для приготування опари (голов-ки) і тіста. Опару готують при виробництві тіста з пшеничного борошна, а го-ловку – з житнього. Крім того, пшеничне тісто можна готувати на рідких опа-рах, а житнє – на рідких заквасках. В агрегатах послідовно виконуються такі операції: дозування борошна та інших компонентів (води, дріжджів, соляного розчину та ін.), заміс опари (головки) та їх бродіння, заміс і бродіння тіста.

Класифікацію агрегатів наведено на рис. 29. В агрегатах неперервної дії тісто видається неперервним потоком, а в агрегатах періодичної дії – порціями різної маси, розмір якої визначається об’ємом посудини, де воно виготов-ляється.

 

Рис.29. Класифікація тістоприготувальних агрегатів

 

Узагальнену схему тістоприготувального агрегату показано на рис. 30.

Борошно після контрольного просіювання подається у виробничі бункери 1 і 1,а. Із бункера 1 борошно подається в дозатор 2 і йде на приготування опари (закваски) в тістомісильній машині 3. Туди ж із дозаторів 4 подаються вода і рідкі дріжджі (спіла закваска). Після замісу опара (закваска) насосом 5 направ-ляється у бродильний апарат 6, де після бродіння протягом 3,5...4 год (4...5 год) подається насосом–дозатором 7 крізь теплообмінник 12, у которому охолод-жується, у дозатор 8. Із дозатора опара подається у тістомісильну машину 9, до якої з дозаторів 2,а і 4,а надходять останнє борошно, необхідна кількість води, соляного (або цукрового) розчину, жиру та інших компонентів. Після замісу тісто насосом 10 подається в апарат для бродіння 11. Після бродіння (протягом 0,3...2 год.) тісто подається в тістоділильну машину для поділу на тістові заго-товки.

 

 


 

Рис.30. Узагальнена схема тістоприготувальних агрегатів: 1,1а-виробничі бункери для бо-рошна; 2,2а-дозатори борошна; 3-машина для замісу опари (закваски); 4,4а-дозатори рідких компонентів (води, дріжджів, соляних та цукрових розчинів, жирів і т.д.); 5,10-насоси опари (закваски) і тіста; 6,11-ємності для бродіння опари (закваски) і тіста; 7-насос-дозатор опари; 8-дозатор закваски на тісто і на її відновлення; 9-машина для замісу тіста; 12-охолоджувач

 

 

В агрегатах періодичної дії всі машини і апарати теж діють періодично, а в апаратах неперервної дії – безупинно. В агрегатах неперервної дії напівфаб-рикати і тісто завжди бродять у бродильних апаратах, а в агрегатах періодичної дії у секційних апаратах або в діжах, де замішуються напівфабрикати і тісто (рис. 31). Діжі переміщуються за допомогою жорстких або гнучких конвеєрів.

За інтенсивного замісу тісто бродить 0,3...0,5 год., тому в таких агрегатах апарат 11 (рис.30) відсутній, а тісто доброджує у каналах транспортного устат-кування або у воронці над тістоділильною машиною. За неінтенсивного замісу тісто бродить 1,5...2 год., через те в таких агрегатах обов’язково присутній бро-дильний апарат для тіста і відсутній теплообмінник 12, тому що тісто не нагрівається і охолодження напівфабрикатів не потрібне. У сучасних тістопри-готувальних агрегатах машини для замісу опари (закваски) за конструкцією здебільшого відрізняються від машин для замісу тіста. Щоб порівняти і вивчити конструкції реальних агрегатів, слід розглянути конструкції і основні техно-логічні показники агрегатів Г. П. Марсакова, ХТР, ХТУ-Д, Р3-ХТН, І8-ХАГ-6, Л4-ХАГ-13, І8-ХТА-6, І8-ХТА-12, “Потік”, Ш2-ХБВ, Ш2-ШББ та ін, як на ла-бораторних заняттях, так і виконуючи самостійну роботу.

Технічні характеристики найбільш поширених тістоприготувальних агре-гатів наведено у табл. 11.

 

Таблиця 11

Технічні характеристики тістоприготувальних агрегатів

Показники Марка або тип агрегату
ХТР І8-ХАГ-6 (І8-ХАГ-12) І8-ХТА-6 (І8-ХТА-12) Р3-ХТН Ш2-ШББ Ш2-ХБВ
Продуктивність, кг/доб. до 20000 15000-17000 (30000-40000) 15000-17000 (30000-35000) 15000-30000
Ємність апарата для бродіння, л: для опари для тіста загальна 6000 (12000) 7000 (13000) 6000 (12000) 8800 (14800) – – – 15×0,33 15×0,33 – 8×0,33 8×0,33
Час бродіння, г опари тіста 3-4,5 1,5-2 3-4,5 0,3-0,5 3-4,5 0,3-0,5 3-4,5 0,5-1 – 1,5-1,7 – 0,5-1,2
Дозувальна апаратура (тип) ВНИИХП-0-6 ВНИИХП-0-6 ВНИИХП-0-6 плунжерні насоси-дозатори МД-100 ВНИИХП-0-4 МД-100 ВНИИХП-0-4
Загальна потужність електродвигунів, кВт: тістомісильної машини для опари для тіста апарату для бродіння насоса–дозатора опари(тип) підйомо–перекидача діжок, або конвеєра 2,2 1,5 (шнеко-вий) – – 1,5 (шнеко-вий) – 0,5 1,5 (лопате-вий) – – 19,2 – – (плунжер-ний) – – – – – 0,75 – 4,5 − − 1,5
Габаритні розміри, мм: довжина ширина висота – – – ~7950 ~4300 ~1400

 

 




Переглядів: 2554

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | Апарати для бродіння напівфабрикатів і тіста

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.01 сек.