Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



А) б) в)

г)

Д) е)

 

Рис.41. Механізми поділу тіста на за-готовки: а,б,г-з но-жами, відсікаючи-ми заготовки за ча-сом; в-з ножами,які відсікають заготов-ки по довжині жгу-та; д,е-з ділильни-ми головками, які мають подвійні або одинарні поршні; ж-з дозуючим плунжером і кільцевим відсікаючим ножем; 1-калібруючий канал (мундштук); 2-регулююча заслінка; 3-ніж; 4-барабан з нагні-таючою лапатю; 5-дозуючий ролик (площадка); 6-важілі вмикання муфти; 7-однооборотна муфта; 8-нагнітальні валки; 9-дозуючий барабан (головка); 10-корпус дозуючої головки; 11-поршні; 12-регулюючий гвинт; 13,18-пружина; 14-важіль переміщення поршня; 15-рухома частина копіра; 16-нерухома частина копіра; 17-механізм регулювання положення копіра; 19-кільцевий ніж; 20-скалка; 21-закатувальна втулка; 22-упор; 23-транспортер заготовок

 

тову муфту 7, ніж 3 відрізає заготовку, повернувшись на один оберт, і чекає, поки джгут знову не натисне на ролик (площадку) 5. Таким чином, механізми, наведені на рис 41,а,б,г, працюють з фіксованим ритмом, а ритм роботи меха-нізму на рис. 41,в, залежить від швидкості випресовування тіста.

Маса заготовки при поділові за допомогою механізму, наведеного на
рис. 41,а, регулюється заслінкою 2; механізму на рис. 41,б – зміною кута коли-вання барабана 4 з лопаттю; механізму на рис. 41,в – зміною положення ролика (площадки) 5, а у механізмі на рис. 41,г – зміною частоти обертання ножа 3.

Механізм поділу тіста за допомогою мірних комірок (рис. 41,д) складаєть-ся з циліндричного корпусу (головки) 10, в якому зроблений наскрізний отвір (або отвори), оснащений двома поршнями 11, зв’язаними гвинтовим механіз-мом 12 (різних конструкцій) і пружиною 13. Під дією тіста поршні рухаються справа наліво, через це права комірка заповнюється тістом, а ліва звільнюється від нього. Оскільки головка обертається неперервно (зі столою швидкістью або з зупинками ) і тісто нагнітається шнековим (валковим), лопатевим або поршне-вим механізмами постійно, то процес поділу виконується теж безупинно до зу-пинки машини. Маса заготовки регулюється зміною відстані між поршнями 11. Під час збільшення відстані під дією гвинта 12 і пружини 13 об’єм комірок зменшується, внаслідок чого зменшується і маса шматка тіста, і навпаки – змен-шення відстані між поршнями 12 спричиняє збільшення маси заготовки.

Механізм, схему якого наведено на рис. 41,е, відрізняється від попе-реднього тим, що в ділильній головці 10 розміщено не подвійні, а одинарні пор-шні, які рухаються під дією тіста доти, поки важіль 14 не упреться роликом у копір (нерухомий кулачок), який складається з рухомої 15 і нерухомої 16 напрямних. За допомогою шарнірного важеля 17 рухома напрямна пов’язана з регулюючим гвинтом. Обертаючи регулюючий гвинт, тобто піднімаючи або опускаючи важелем 17 рухому напрямну 15, регулюють хід поршня 11, а разом з цим – і масу тістової заготовки. Тістова заготовка з мірних комірок видаляєть-ся за рахунок нерухомої напрямної, яка повертає важіль 14 проти годинникової стрілки, а внаслідок цього – і поршень 11, у крайнє вихідне положення. Кіль-кість мірних комірок за довжиною ділильної головки залежить від продуктив-ності машини і коливається в машинах різних конструкцій від 1 до 8.

На підприємствах крім ділильних використовуються ще ділильно–округ-лювальні і ділильно–закатувальні машини, в яких, крім механізмів поділу тіста, використовуються механізми округлення, тобто тістовій заготовці надається ку-ляста форма, або механізми закатки, тобто шматку тіста надається циліндрична форма.

Схему ділильно–закатувальної машини для бубличних виробів показано на рис. 41,ж. Тісто нагнітальними валками подається в циліндричний корпус 1. У цей час закатувальна втулка 21 рухається справа наліво, давить на буртик кільцевого ножа 19 і стискує пружину 18, створюючи зазор між ним і нерухо-мою скалкою 20. Після цього плунжер 11, рухаючись зліва направо, видавлює крізь зазор між ножем і скалкою порцію тіста у вигляді кільця, а втулка 21, по-чинаючи рухатися зліва направо, звільнює ніж 19, який під дією пружини 18 відрізає кільцеву заготовку. Втулка 21 притискує заготовку до скалки 20 і, зро-бивши відносно неї два зворотно–поступальних рухи, закатує її. Після закатки втулка 21 рухається далі зліва направо до упора 22, під дією якого звільняється від тістової заготовки, яка падає на транспортер 23 і виводиться з машини. У машинах цього принципу роботи залежно від виду виробів (бублики, баранці або сушки) установлюють паралельно від двох до чотирьох ділильно–закату-вальних механізмів.

Ділильно–округлювальні машини у своєму складі мають крім ділильних механізмів також округлювальні механізми, принципи роботи яких розглядати-мемо далі.

Слід відзначити, що шнековий механізм нагнітання (рис. 40,а) мають тіс-тоділильні машини ХДН з ножами, які відсікають заготовки через рівні проміж-ки часу (рис. 41,а); ДРХ-2 і ХДФР з ножами, які відсікають заготовки по дов-жині джгута (рис. 41,в), „Кузбасс-68-2М” (і її модифікації), ХДФ-М2 з ділиль-ними головками, які мають подвійні поршні (рис. 41,д). Валковий нагнітальний механізм (рис. 40,б) і ділильну головку з чотирма дозуючими поршнями мають машини РТ-2, РТ-2М та ін; а багатовалковий нагнітальний механізм (рис. 40,в) мають машини „Watw” (ФРН), які оснащені ділильними ножами, і А2-ХЛ1-С9, які мають двопоршневу ділильну головку. Машини марок „Діва” (Німетчина), „Соча” (Сербія), S-70 (Угорщина), мають валковий лопатевий нагнітальний ме-ханізм (рис. 40,д) і з ножами, які відсікають заготовки через рівні проміжки часу (рис. 41,б). Поршневі нагнітальні механізми (рис. 40,е) і ділильні головки з одинарними поршнями (рис. 41,е) мають машини РМК і „Кооператор”.

Найбільшого поширення на хлібозаводах України набули машини
А2-ХТН і А2-ХТ-1Н з лопатевим нагнітальним механізмом (рис. 40,г) і ділиль-ною головкою, яка оснащена подвійними поршнями (рис. 41,д).

Ділильний механізм (рис. 41,ж) з валковим і поршневим нагнітальним механізмом і кільцевим ножем мають універсальні баранкові ділильно–закату-вальні машини марок Б-4-58 та ДЗБ-4М.

Технічні характеристики деяких ділильних і ділильно–закатувальних ма-шин наведені у табл. 15.

 

Таблиця 15

Технічні характеристики ділильних і ділильно–закатувальних машин

Потужність Марка або тип машини
ДРХ-2 Кузбас-68- -2М А2- -ХТН „Діва” РТ-2 „Коопера-тор” А2-ХЛ1-С9
Маса заготовки, кг 0,5–2,5 0,4–1,4 0,2–1,2 0,4–2,4 0,4–1,0 0,05–2,5 4 типи поршнів 0,05–0,22
Продуктивність, загот./хв. 35–96 8–60 13–40 48–56 12–75 40–100
Число мірних комірок, шт 1, 2, 3
Потужність електродвигуна, кВт 1,0 4,0 1,5 1,5 1,1 0,65; 3,0
Точність поділу, % ±2,5 ±2,5 ±2,0 ±2,0 ±2,0 ±2,5 ±2,5
Габаритні розмі ри, м: довжина ширина висота
Маса, кг



Переглядів: 519

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
А) б) в) г) | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.015 сек.