Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



А) б) в) г)

Рис.40. Механізми нагнітання тістоділильних машин: а-шне-кові; б,в-валкові; г-лопатеві; д-валково-лопатеві; е-поршневі; 1-корпус; 2-нагнітальний шнек; 3-розподільча решітка; 4-нагні-тальні валки; 5-камера нагнітан-ня; 6,10-ділильний робочий ор--ган; 7-нагнітальні лопаті; 8,12-компенсуюча заслонка і пружи-на; 9-коливальний барабан з ло-патю; 11,13-шарнірно-важільні механізми приводу заслонки 15 і поршня 16; 14-кулачки

 

Шнековий (рис. 40,а), валковий (рис. 40,б,в), комбінований (рис. 40,д) і пневматичний механізми нагнітання забезпечують сталий тиск на тісто в про-цесі поділу, значення якого залежить від консистенції тіста. У лопатевому (рис. 40,г) і поршневому (рис. 40,е) механізмах тиск на тісто може змінюватися у ве-ликих межах залежно від кількості тіста, яке потрапляє в камеру нагнітання. Щоб забезпечити сталість тиску і запобігти пошкодженню механізмів, у таких тістоділильних машинах застосовують компенсаційні механізми.

Принципи роботи шнекових і валкових механізмів нагнітання та їх будо-ву видно з підрисункового напису.

Механізм з лопатевим нагнітанням (рис. 40,г) складається з лопатевого вала з двома лопатями 7, які обертаються з однаковою кутовою швидкістю нав-коло однієї осі в корпусі 1, і заслінки 8, яка під дією кулачкового механізму пі-діймається, щоб пропустити лопаті, і опускається для забезпечення нагнітання тіста в ділильну головку 6. Якщо лопать 7 захопить тіста більше ніж потрібно, то підвищується його тиск, компенсаційна пружина 12, яка є складовою части-ною кулачкового механізму, розтягується і заслінка 8 підіймається, випускаючи зайве тісто. Після зменшення тиску до заданого значення пружина закриває зас-лінку і процес нагнітання тіста триває.

Комбінований механізм нагнітання (рис. 40,д) складається з приймальної воронки, яка є частиною корпусу 1, двох нагнітальних валків 4, барабана 9, який виконує кругові коливальні рухи, лопаті, розташованої в прорізі барабана з можливістю зворотно–поступального руху, і робочого органу 10, який є плос-ким ножем для відокремлювання тістової заготовки. Тісто з приймальної ворон-ки нагнітається в дугоподібний канал, утворений стінками корпусу 1, барабана 9 і ножа 10. У цей час барабан 9 із втягнутою усередину лопатю повертається за рухом годинникової стрілки на заданий кут, значення якого регулюється. Потім лопать виходить з барабана, відсікає шматок тіста, який перебуває у дугоподібному каналі, і ніж 10 опускається. Як тільки він опустився, барабан 9 повертається проти годинникової стрілки і шматок тіста видаляється з каналу. Ніж 10 піднімається вгору і відокремлює заготовку.

Поршневий механізм нагнітання (рис. 40,е) складається із заслінки 15 і нагнітального поршня 16, які приводяться в рух від кулачків 14 за допомогою шарнірно–важільних механізмів 11 і 13. Для вирівнювання тиску в камері наг-нітання 5 передбачена компенсаційна пружина 12. Механізм працює так. Тісто з приймальної воронки 1 при відкритій заслінці 15 надходить у камеру нагнітання 5. Поршень 16 і заслінка 15 починають рухатись зліва направо одно-часно. Але заслінка рухається швидше і перекриває впускний отвір значно раніше приходу поршня в крайнє праве положення. Поки впускний отвір не закритий, повітря і частково зайве тісто витискуються поршнем назад у ворон-ку, що забезпечує стабільнішу роботу механізму нагнітання. Після перекриття заслінкою впускного отвору поршень подає тісто у мірну комірку тістоділиль-ної головки 6, яка може виконувати обертальні (у машинах РМК-55, РМК-60, РМК-60А, „Мультимат”), коливальні (у машинах ХТД, „Дербі”) або зворотно–поступальні (у машинах „Кооператор”, „Універсіа”) рухи. Якщо тиск тіста в камері нагнітання 5 перевищить заданий поріг, компенсаційна пружина 12 стискається (або розтягується залежно від конструкції компенсаційного меха-нізму) і нагнітаючий поршень 16 зупиниться доти, поки тиск не зменшиться до заданого значення.

Схеми механізмів поділу тіста на заготовки наведено на рис. 41, а саме: схеми механізмів поділу тіста за рахунок рухів ножа коливальних (рис. 41,а), обертальних (рис. 41,в), коливальних і зворотно–поступальних (рис. 41,б), а та-кож обертальних і зворотно–поступальних (рис. 41,г). Слід зазначити, що меха-нізми, схеми яких наведено на рис. 41,а,б,г, ділять тісто на заготовки через рівні проміжки часу незалежно від маси поданого до ножа тіста, тобто такі механіз-ми працюють без зворотного зв’язку. Механізм, наведений на рис. 41,в, виконує поділ залежно від довжини джгута тіста, яке випресовується через мундштук 1. Джгут, який подається через мундштук 1, має натиснути на ролик (або пло-щадку) 5, яка, опускаючись, за допомогою системи важелів, вмикає однообер-

 
 




Переглядів: 554

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тістоділильні машини | А) б) в)

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.