МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
||||||||||
Тістоділильні машиниТістоділильні машини призначені для поділу тіста на заготовки з похиб-кою, не більшою від ±2,5% номінальної їх маси. У більшості тістоділильних машин використаний об’ємний принцип поді-лу. Задану точність за об’ємного принципу забезпечити складно. Це спричи-нено неоднорідністю (поруватістю) тіста, яка залежить від коливань властивос-тей перероблюваного борошна, точності дозування компонентів, від зміни ре-жимів технологічного процесу приготування тіста та ін. Для отримання загото-вок заданої маси велике значення мають умови і режими роботи тістоділильної машини: рівень тіста у приймальній воронці, значення і сталість тиску на тісто, характер дії на нього робочих органів. Дослідами встановлено, що при зміні тиску в межах 0,05...0,3 МПа зміна об’ємної маси тіста становила від 1100 до 1220 кг/м3, тобто збільшилась на 11%. Звідси випливає що, тільки забезпечую-чи сталість тиску, можна досягти постійності маси тістової заготовки, а це мож-ливо, якщо рівень тіста у приймальному пристрої і тиск на нього робочих органів сталі під час поділу. Сталість тиску на тісто у процесі його поділу на заготовки залежить від раціональності конструкції механізмів нагнітання тіста. Слід зазначити також, що робочі органи не повинні сильно порушувати структуру тіста, тобто мають виключати інтенсивне перемішування і непомірний тиск на нього. За ваговим принципом властивості тіста як поруватого матеріалу на точ-ність поділу не впливають. Точність у цьому разі залежить тільки від точності виготовлення робочих органів ділильної машини. Але через складність вагових механізмів ділильні машини з ваговим принципом поділу не знайшли поширен-ня. Тістоділильні машини складаються з таких основних пристроїв і механіз-мів (рис. 38): приймальної воронки 1, механізму нагнітання тіста 2, механізму поділу тіста 3, механізмів відокремлення заготовки 4, транспортера 5 для вида-лення заготовок із машини і приводних механізмів 6.
Рис.38. Загальна будова тістоді- лильної машини: 1-приймальна воронка; 2-механізм нагнітання тіста; 3-механізм поділу тіста на заготовки; 4-механізм відокрем- лення заготовок (ніж, валок); 5- транспортер заготовок; 6-привод машини
Слід зазначити також, що машина має бути оснащена допоміжними меха-нізмами для регулювання її швидкості і маси тістових заготовок тому, що вона може монтуватись у лініях різної продуктивності і для виробництва різних сор-тів хліба. Регулювання маси тістової заготовки потрібне також, щоб компенсу-вати відхилення її маси, викликані коливаннями об’ємної щільності тіста.
Рис.39. Класифікація тістоділильних машин
Тістоділильні машини класифікують на групи залежно від способу поділу (рис. 39): відсічення заготовок від джгута тіста ножами; поділ на заготовки за допомогою мірних комірок; штампування шматка тіста на заготовки. Механізми нагнітання служать для подачі тіста до механізмів поділу. За-лежно від принципу роботи таких механізмів розрізняють тістоділильні маши-ни (рис. 40) з одно– і двошнековими, дво– і багато валковими, лопатевими, пор-шневими, комбінованими і пневматичними механізмами.
|
|||||||||||
|