Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Роль вуглеводів в організмі людини

Вуглеці - це основне джерело енергії (50-60 %), яка утворюється в результаті обміну речовин в організмі. 1 грам засвоюваних вуглеводів при окислюванні дає 4 ккал. Вуглеводи входять до складу різних тканин організму. У значних кількостях вони містяться в хрящах, кістковій тканині, у роговиці і склоподібному тілі ока. Від вуглеводів до деякої міри залежить нормальна діяльність підшлункової залози і ниркової залози.

З їжею в організм надходять прості і складні вуглеводи. Основні прості вуглеводи – це глюкоза, галактоза, фруктоза (моносахариди), сахароза і мальтоза (дисахариди). До складних вуглеводів (полісахариди) відносяться крохмаль, глікоген, клітковина, пектин.

Основний вуглевод у харчуванні людини – це крохмаль, що складає 80 % усіх споживаних вуглеводів. У різних продуктах, що є його постачальниками в харчуванні людини, міститься неоднакова кількість крохмалю. Головні постачальники крохмалю: борошно пшенична і житнє – 60-68 %; крупа манна – 68-73 %; крупа гречане, перлова, пшоно – 65 %; крупа вівсяна – 55 %; горох, квасоля – 43-47 %; макаронні вироби – 68 %; хліб житній – 45-50 %; хліб пшеничний – 47-53 %; печиво – 51-56 %. Картопля, що вважається основним крохмалистим продуктом, містить тільки 18 % крохмалю, зелений горошок – 7 %, банани – 2 %, капуста, морква помідори – 0,2-0,5 %.

У рослинних продуктах поряд з вуглеводами, що забезпечують організм енергією, містяться і вуглеводи, що не засвоюються. Вони входять до складу так званих баластових речовин. Це клітковина, що не має значення як джерело енергії, але сприяє нормальній функції кишечнику; дратуючи стінки кишок, вона викликає їхній рух – перистальтику. При вживанні їжі, позбавленої клітковини, перистальтика слабшає і створюються умови для виникнення запору. Продукти, багаті клітковиною, особливо рекомендують при атеросклерозі, звичних запорах, ожирінні. Багато клітковини міститься в буряку, моркві, хлібі з борошна грубого помелу.

До баластових речовини відносяться і пектини. Вони зв'язують шкідливі речовини в кишечнику, зменшуючи в ньому гнильні процеси. Пектинами багаті фрукти і ягоди.

 




Переглядів: 462

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Роль жирів в організмі людини | Роль мінеральних речовин в організмі людини

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.