МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Роль вуглеводів в організмі людиниВуглеці - це основне джерело енергії (50-60 %), яка утворюється в результаті обміну речовин в організмі. 1 грам засвоюваних вуглеводів при окислюванні дає 4 ккал. Вуглеводи входять до складу різних тканин організму. У значних кількостях вони містяться в хрящах, кістковій тканині, у роговиці і склоподібному тілі ока. Від вуглеводів до деякої міри залежить нормальна діяльність підшлункової залози і ниркової залози. З їжею в організм надходять прості і складні вуглеводи. Основні прості вуглеводи – це глюкоза, галактоза, фруктоза (моносахариди), сахароза і мальтоза (дисахариди). До складних вуглеводів (полісахариди) відносяться крохмаль, глікоген, клітковина, пектин. Основний вуглевод у харчуванні людини – це крохмаль, що складає 80 % усіх споживаних вуглеводів. У різних продуктах, що є його постачальниками в харчуванні людини, міститься неоднакова кількість крохмалю. Головні постачальники крохмалю: борошно пшенична і житнє – 60-68 %; крупа манна – 68-73 %; крупа гречане, перлова, пшоно – 65 %; крупа вівсяна – 55 %; горох, квасоля – 43-47 %; макаронні вироби – 68 %; хліб житній – 45-50 %; хліб пшеничний – 47-53 %; печиво – 51-56 %. Картопля, що вважається основним крохмалистим продуктом, містить тільки 18 % крохмалю, зелений горошок – 7 %, банани – 2 %, капуста, морква помідори – 0,2-0,5 %. У рослинних продуктах поряд з вуглеводами, що забезпечують організм енергією, містяться і вуглеводи, що не засвоюються. Вони входять до складу так званих баластових речовин. Це клітковина, що не має значення як джерело енергії, але сприяє нормальній функції кишечнику; дратуючи стінки кишок, вона викликає їхній рух – перистальтику. При вживанні їжі, позбавленої клітковини, перистальтика слабшає і створюються умови для виникнення запору. Продукти, багаті клітковиною, особливо рекомендують при атеросклерозі, звичних запорах, ожирінні. Багато клітковини міститься в буряку, моркві, хлібі з борошна грубого помелу. До баластових речовини відносяться і пектини. Вони зв'язують шкідливі речовини в кишечнику, зменшуючи в ньому гнильні процеси. Пектинами багаті фрукти і ягоди.
|
||||||||
|