2.1 Складіть індивідуальний харчовий раціон, користаючись таблицею 5.4 і меню при чотириразовому харчуванні так, щоб на перший сніданок приходилося 25 % добового раціону, на другий – 15 %, на обід – 45 %, на вечерю – 15 %. Дані занесіть у таблицю 5.4.
Таблиця 5.4 – Раціональне меню
Режим харчування
Наз-ва хар-чів
Маса харчів (г)
Енерге-тична цінність (кДж) на масу блюда
Вміст в харчах, г
Процент добово-го ра-ціону від загаль-ної енерге-тичної кількості
Біл-ків
Жи-рів
Вуг-ле-водів
Перший сніданок
Другий сніданок
Обід
Вечеря
Усього:
100 %
Довідкові дані по змісту білків, жирів і вуглеводів у деяких продуктах харчування і їхня енергетична цінність приведені в таблиці 5.4.
2.2 За результатами таблиці 5.4 і 5.5 знайдіть різницю між надходженням і витратою енергії.
Таблиця 5.4 – Вмістбілків, жирів й вуглеводів та енергетична цінність деяких харчових продуктів (в 100 г продукту)
Назва
продукту
Вміст, г
енергетична цінність (кДж) на 100 г продукту
білків
жирів
вугле-водів
Хлібобулочні вироби і крупи
Хліб пшеничний
10,5
0,1
70,4
Хліб житній
4,8
0,8
40,2
Батони з муки 1 сорту
6,55
2,33
47,90
1026,6
Пшеничні сухарі з муки 2 сорту
10,46
1,21
68,45
1402,8
Манна крупа
8,0
0,8
73,6
Рис
6,5
1,2
61,1
Гречані крупи
8,62
2,27
62,41
1308,5
Вівсяні крупи
8,92
5,86
59,79
1407,8
Макарони
9,35
0,84
71,23
1417,1
Квасоля
15,92
1,89
49,56
1198,3
Кукурудзяні пластівці
12,67
1,21
69,41
1457,3
Пшоно
8,49
2,24
63,78
1324,0
Горіх
15,21
2,14
49,32
1192,1
Молоко й молочні продукти
Молоко (3,2 % жирн.)
2,8
3,2
4,73
Кефір (2,5 % жирн.)
2,8
2,5
-
Сметана (20 %)
2,8
3,2
-
Творог жирний
14,4
17,10
0,98
930,2
Творог нежирний
16,8
0,48
0,98
324,3
Сир різних найменувань:
50 % жирності
45 % жирності
40 % жирності