МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
ПлюмбумМетали і металоїди як забруднювачі харчових продуктів та їх біологічна дія
Плюмбум — звичайний природний інградієнт нашої їжі, але якщо його вміст не перевищує встановленої норми. Добове вживання Плюмбуму з їжею становить 200-300 мкг, близько 10% цієї кількості всмоктується в кишковому тракті, внаслідок чого в кров потрапляє 20-30 мкг Плюмбуму щоденно. Середній вміст Плюмбуму в різних продуктах знаходиться в межах 0,03-0,40 мг/кг. Найменше Плюмбуму в молоці, а найбільше — в консервованих фруктах. М'ясо і риба, як правило, не містить загрозливих кількостей Плюмбуму, хоч він може інколи потрапити туди внаслідок відстрілу дичини або рибної ловлі. Більшість природних вод мають вміст Плюмбуму до 5 мкг/л, для питної води ВООЗ рекомендувала гранично допустимі концентрації Плюмбуму — 50 мкг/л. Плюмбум може потрапляти у водоймища разом зі стічними промисловими водами хімічних і електрохімічних виробництв. У наш час Плюмбум може бути у великих кількостях у домашніх винах, якщо для їх виготовлення використовувати посуд, де є Плюмбум або його припої. У промислових винах вміст Плюмбуму досить малий. Отруєння соками або винами домашнього виробництва траплялися в Югославії, США і Канаді. Тому посуд обов'язково потрібно перевіряти на виділення ним Плюмбуму. Для виробництва, кулінарії та інших харчових цілей можна застосовувати лише той посуд, який не призводить до забруднення. Аналітично виявлено, що Плюмбум в організмі людини є практично в усіх органах і тканинах. У тілі чоловіка Західної Європи масою близько 70 кг в середньому в нормі є від 100 до 400 мг елемента, з цієї кількості близько 92% знаходиться в кістках, до 1 мг/кг — у печінці, значно менше його в нирках. Плюмбум проникає в плід через плаценту матері, через це в організмі новонароджених уже є певна кількість Плюмбуму. На вбирання організмом Плюмбуму впливають Кальцій і Ферум. Якщо їх недостатньо в організмі, то це сприяє адсорбції Плюмбуму. Такий же ефект викликає дієта з підвищеним вмістом вуглеводів, але з дефіцитом білків. Плюмбум, що всмоктався ворсинками кишечника, потрапляє в кров, де знаходиться переважно в еритроцитах, там його концентрація в 16 разів більша, ніж у плазмі крові. Виводиться елемент з фекаліями, сечею і потом, причому через кишечник — близько 90%, з інших 10% три чверті — з сечею, а решта — через волосся, нігті і піт. Плюмбум має здатність виводитися з молоком, тому в тих місцевостях, де навколишнє середовище має високий його вміст, він може забруднювати жіноче і коров'яче молоко. Для токсичних металів існує поняття напівперіод біологічного життя металу. Якщо металу більше поглинається, ніж виводиться, то він нагромаджується в організмі. У випадку рівноцінних кількостей досягається рівновага. Але трапляється і так, що виділення перевищує надходження. Напівперіод біологічного життя металу Т'½ — це час, необхідний для зниження удвічі вихідного вмісту металу, який назбирався в органі чи в організмі. В середньому половинна кількість Плюмбуму виводиться з організму за 5 років, а з кісток — за 10 років. За іншими даними Плюмбум оновлюється в тканинах за 19 днів, а половинна кількість його виводиться з кісток за 20 років. Вміст Плюмбуму у волоссі людей однієї місцевості різний, що пояснюється різною кількістю його в їжі. Біологічна дія великих кількостей Плюмбуму добре відома. Він діє на чотири системи органів: кровотворну, нервову, шлунково-кишкову і ниркову. Гостре отруєння Плюмбумом проявляється у вигляді шлунково-кишкових розладів, відзначається втрата апетиту, диспепсійні явища, можуть бути запори і приступи кольок з інтенсивними болями в животі. Зараз випадки отруєння Плюмбумом трапляються рідко, частіше зустрічаються хронічні отруєння в робітників, які за своїми професіями мають відношення до свинцю. У таких робітників спостерігалася блідість, викликана анемією легкого ступеня. Плюмбум впливає на багато стадій синтезу гема, він блокує фермент, що каталізує процес утворення гемоглобіну, викликає розлад нервової системи у вигляді енцефалопатії, знижує розумові здібності, спричинює агресивну поведінку. Раніше люди,вживали надмірну кількість Плюмбуму з їжею і напоями, хворіли на розлад периферійної нервової системи, що проявлялось у повисанні кистей рук і стоп ніг. Навіть невелике, але регулярне надходження Плюмбуму в організм, якщо тільки воно затяжне, викликає хронічне захворювання нирок. У гірників, які видобували свинцеву руду спостерігали підвищену смертність від раку легень.
Читайте також:
|
||||||||
|