Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Кадмій.

Меркурій

У продуктах Меркурій може бути в трьох формах: атомарна ртуть, окиснена ртуть Hg22+, Hg2+ і алкілмеркурій. За винятком надзвичайних ситуацій, рівень вмісту Меркурію в продуктах харчування достатньо низький, тому і небезпека отруєння ним мала. У більшості продуктів тваринного походження, крім риби, де найчастіше спостерігається підвищений його вміст, цей елемент міститься в кількості до 50 мкг/кг. Забруднення харчових продуктів металічною ртуттю буває досить рідко. У давнину сполуки Меркурію (ІІ) інколи використовували як отруту. Меркурій виходить з організму через нирки. Його смертельна доза становить 1 г.

Якщо загроза від рідкої ртуті не дуже велика, оскільки у продуктах вона зустрічається випадково, то сполуки Меркурію, особливо метилмеркурію, найнебезпечніші. Його сполуки утворюються в осадах морських і прісних вод і звідти можуть потрапляти у рибу. Коефіцієнт концентрування Меркурію в організмі риб, наприклад, щуки, може досягати аж 3000.

Небезпечні і сполуки метилмеркурію, які надходять з їжею, добре адсорбуються в кишечнику, потім проникають в кров і сполучаються з білком плазми. Велика кількість Меркурію нагромаджується в еритроцитах , а тоді кров'ю розноситься по всьому організму. Активно поглинає Меркурій мозок. Невеликі кількості Меркурію викликають внутрішньоутробне отруєння дітей навіть тоді, коли клінічні ознаки отруєння цим елементом в матері не спостерігаються.

Метилмеркурій виводиться з організму частково через нирки, але в основному — через печінку, жовч і далі через кишечник з фекаліями. Напівперіод біологічного виділення Меркурію становить біля 70 днів,Ю а в деяких людей - понад 190 днів.

При отруєнні Меркурієм незворотно ушкоджується центральна нервова система, що призводить до корчів, порушення мови, сліпоти, втрати слуху і навіть до смерті.

Мінімальна токсична доза Меркурію, встановлена ВООЗ, - 5 мкг/кг в день.

 

 

Тільки в окремих випадках харчові продукти забруднюються Кадмієм. Звичайні продукти мають малий вміст Кадмію. Середня концентрація Кадмію в продуктах, мг/кг: хліб < 0,002-0,043, картопля < 0,002-0,051, капуста < 0,002-0,026, яблука < 0,002-0,019, домашня птиця < 0,002-0,069, м'ясний фарш < 0,002-0,028, нирки баранячі < 0,013-2,00, криветки < 0,017-0,913. Звичайна концентрація Кадмію в питній воді — менше 1 мкг/л. Рис може мати великий вміст Кадмію, якщо рисові поля поливались стічною водою з промислових підприємств. У напоях, залежно від умов зберігання і вживання, концентрація Кадмію може бути досить високою. Були випадки отруєння напоями, які продавалися торговельними автоматами. Самогон може мати концентрацію Кадмію від 18,1 до 37,6 мг/л, що досить небезпечно. Прийнято ВООЗ допустима тижнева доза Кадмію 0,3-0,4 мг.

Надзвичайно небезпечне для здоров'я паління. Дослідним шляхом встановлено, що з кожною цигаркою курець вдихає 0,1-0,2 мкг Кадмію, від 25-50% цієї кількості залишаються в легенях. Якщо курець викурює 20 цигарок на день , то в його організмі залишається біля 0,5 — 2 мкг Кадмію.

За всієї кількості Кадмію, яка потрапляє в організм, тільки 6% залишається в ньому. Ця кількість непостійна і залежить від концентрації в їжі мінеральних речовин: Кальцію, Феруму, Магнію, а також білків. Основна кількість Кадмію нагромаджується в печінці і нирках.

З експерементами Кадмій виводиться мало, внаслідок цього напівперіод біологічного життя Кадмію досить затяжний — біля 40 років. Це і є основною причиною його акумуляції організмом навіть при досить низьких концентраціях у харчових продуктах. Є кількісний зв'язок між вмістом Кадмію в сечі і його кількістю в нирках, але точні співвідношення цих кількостей ще не встановлені.

При отруєнні Кадмієм, який потрапив у продукти або напої, у потерпілих спостерігається нудота, блювання, спазми в животі і головний біль. Це може спричинити кількість кадмію в продуктах біля 15 мг/л. Отруєння можуть бути спричинені фруктовими соками і напоями з консервних банок, торговельних автоматів і керамічного посуду, з поверхні стінок яких відбувається переміщення Кадмію в рідину.

Тривале надходження Кадмію в організм викликає важкі хвороби нирок, кісток, а також всього організму. Першою ознакою отруєння Кадмієм є ураження нирок. Мікроканальці нирок розширюються, що спричиняє збіднення організму потрібними солями і білками. Після тривалого впливу Кадмію в людей розвивається анемія і гіпертонія. Встановлено той факт, що в людей, померлих від серцево-судинних захворювань, концентрація Кадмію перевищує середній рівень.

Помічено, що Кобальт, Селен, а також Цинк і хелати цинку проявляють послаблюючий вплив на токсичність Кадмію. Якщо ж в організмі існує дефіцит мінеральних речовин, то такий стан посилює токсичність Кадмію навіть при невеликому його вмісті в продуктах. Наприклад, якщо організм збіднений Кальцієм, то Кадмій викликає остеомаляцію, дотик до кісток дуже болісний, а незначний удар призводить до переломів. У таких хворих скелет деформується, довжина тіла зменшується.

Промислові робітники, які зазнавали впливу пари оксиду кадмію, часто хворіли на рак простати.

Кадмій належить до тих токсичних металів, які викликають генетичні зміни.

 




Переглядів: 733

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Плюмбум | Купрум.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.