Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Одягання доїльних стаканів на дійки вим'я.

За цим настає процес безпосереднього видоювання корови апаратом. До заключних операцій відносять:

- перехід оператора до корови;

- машинне додоювання;

- відключення й знімання доїльних стаканів із дійок вим'я;

- контроль його стану;

- зливання молока.

При видою­ванні однієї із корів (основна операція) у оператора з'являється час для виконання підготовчих та заключних операцій для інших тварин.

Підготовчі операції. Оператор повинен підходити до кожної наступ­ної корови і підмивати її вим'я чистою водою температурою 40— 45 °С, маючи напоготові працюючий апарат. Потім вим'я витирають сухим чистим рушником або спеціальною серветкою. Одночасно з витиранням вим'я масажують. Щоденний підготовчий масаж вим'я, особливо малопродуктивних корів, сприяє підвищенню надоїв на 10—14 %. Після підмивання і витирання вим'я у більшості корів з'являються ознаки початку рефлексу молоковіддачі: набрякання вим'я, порозовіння дійок, підвищення їх пружності.

Потім здоюють руками із кожної дійки по 2—3 перші цівки молока у спеціальний кухоль з чорним дном. Здоювання перших цівок сприяє кращій молоковід­дачі, дає можливість виявити маститних корів, зберігає якість мо­лока, бо перші його порції відрізняються від інших великим бак­теріальним обсіменінням. Закінчивши підготовку корови до доїння і переконавшись, що вона припустила молоко, оператор одягає доїльні стакани на дійки вим'я.

Готувати корову до доїння, тобто виконувати вручну шість під­готовчих операцій слід послідовно, затрачуючи не більше 50 с. Тільки переконавшись, що доїльні стакани стійко зафіксовані і розпочалося витікання молока широким струменем, оператор почи­нає готувати до доїння наступну корову або відключає апарат від вже видоєної.

По закінченню молоковиведення дуже важ­ливо своєчасно провести заключні операції, тобто вчасно підійти до корови, здійснити машинне додоювання, відключити вакуум і зняти доїльні стакани з дійок вим'я. На ці операції затрачається від 40 до 55 с для кожної корови.

● Перетримка апаратів може ви­кликати больові відчуття у корови, подальше зниження надоїв і за­хворювання маститом. У результаті холостого доїння (перетримки апаратів) у корови виробляються гальмівні рефлекси на доїння. Надалі такі тварини під час доїння непокояться і не повністю від­дають молоко.

Доїння корів у молокопровід. Доїти корів у молокопровід до­цільно трьома апаратами. При цьому простої мінімальні, трива­лість підготовчих та заключних операцій оптимальна, робота ви­конується найбільш ефективно. Доїння корів трьома апаратами в молокопровід ефективне, якщо видоювання апаратом кожної коро­ви триває в середньому не менше 4—6 хв.

Первинна обробка молока та його реалізація

Первинну обробку видоєного молока проводять на фермі.

Вона включає:

очищення;

- охолодження Неохолоджене молоко швидко втрачає свої бактерицидні властивості і через 2 — 3 год починає скисати, то­му зразу після одержання його охолоджують.

зберігання молока до його від­правки на молокозавод.

При доїнні корів на установках типу «Молокопровід» молоко проходить через молоч­ний фільтр, в який поміщається фільтрувальний елемент. Після кожного доїння фільтр промивають або замінюють. На даний час вже існують високоефективні фільтрувальні елементи разового ви­користання із нетканого полотна, які гарантують очищення молока до першої групи за еталоном чистоти.

Очищене молоко по тру­бах надходить у резервуар-охолодник або пропускається через пластинчастий охолодник, де охолоджується до температури плюс 4 °С. У резервуарах-охолодниках така температура підтримується в автоматичному режимі до відправки на молокозавод. На окре­мих великих молочних комплексах молоко пастеризують і фасують в пакети або виготовляють з нього молочні продукти.

● Прифермсь­ка молочна повинна забезпечувати обробку і тимчасове зберігання добового валового надою молока. Відправляють молоко на моло­козавод у автоцистернах. Водій приймає молоко з оформленням накладної або приймальної квитанції, де вказується його кількість, жирність, вміст білка, кислотність, бактеріальне обсіменіння, вміст соматичних клітин і ступінь чистоти.

Все заготовлене молоко повинне відповідати державному стан­дарту ГОСТ 13264—88 «Молоко коров'яче. Вимоги при закупів­лях». Доброякісне, придатне для реалізації державі, мо­локо повинне бути натуральним, білого або слабо-кремового ко­льору, без осаду і пластівців. У ньому не повинно міститись інгібу­ючих та нейтралізуючих речовин (антибіотиків, аміаку, соди, пере­кису водню та ін.), а вміст важких металів, миш'яку, афлактоксину і залишкової кількості пестицидів не повинен перевищувати рівня, установленого відповідними нормами.

Основними показни­ками при визначенні сорту молока (вищий, перший і другий)є його кислотність, бактеріальне обсіменіння та вміст соматичних клітин.

Кислотність молока характеризує його свіжість, технологічність, що надзвичайно важливо для подальшого використання молока у виробництві сирів, масла та інших продуктів.

Бактеріальне обсіменіння молока значною мірою визначає його кислотність. Разом з цим наявність великої кількості бактерій значно знижує харчову і технологічну цінність молока, а в деяких випадках небезпечна для здоров'я людини і тварин. У молоці, охолодженому до плюс 10 °С, бактерії практично не розвиваються протягом 12 год, а при охолодженні до плюс 4 °С зразу після доїн­ня забезпечується збереження якості і технологічних властивостей молока до 48 год.

Вміст соматичних клітин у молоці свідчить про наявність в ньому молозива, молока від хворих на мастит корів. Цінність такого молока як харчового продукту пони­жується, а при наявності більше 1000 соматичних клітин у 1 см3 молоко не приймають для реалізації.

Вимоги державного стандарту встановлені з урахуванням вико­ристання молока як сировини для виробництва молочних продук­тів.

 




Переглядів: 854

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Промислова основа виробництва молока | Реалізація та переробка молока

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.