Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Реалізація та переробка молока

Молоко належить до цінних продуктів харчування людини, оскіль­ки містить усі необхідні для життєдіяльності організму поживні ре­човини.

За поживністю 1 кг молока прирівнюється до 200 г м'яса. Щоденне вживання 0,5 л молока на 50 % забезпечує добову потребу людини в жирі і на 30 % у білку тваринного походження.

Молоко використовують для виготовлення кисломолочних про­дуктів (кисле молоко, кефір, ацидофілін, ацидофільне молоко, сир кисломолочний тощо), які добре перетравлюються організмом лю­дини, мають антибіотичні, лікувальні, дієтичні властивості, стиму­люють секреторну діяльність шлунка й згубно впливають на гниль­ну мікрофлору кишок. Для боротьби з передчасною старістю.

Вторинна обробка молока

Вторинна обробка молока здійснюється на молочних підприєм­ствах. Вона складається з:

очищення молока на відцентрових очис­никах,

нормалізації його за вмістом жиру,

пастеризації,

стериліза­ції,

охолодження

розфасування.

Окремі елементи вторинної обробки молока можуть застосовува­тися в господарствах, що постачають його безпосередньо в магазини, їдальні та дитячі заклади, або неблагополучних за інфекційними захворюваннями корів (туберкульоз, ящур, лейкоз тощо). У таких господарствах молоко обов'язково пастеризують. Після приймання від постачальника молоко надходить на відцентрові очисники.

Нормалізаціюпроводять з метою виготовлення питного молока. Відповідно до державного стандарту вміст жиру в молоці може бути доведений до 6,0; 3,5; 3,2; 2,5; 2,0; 1,5 %. Питне молоко готують пастеризоване, топлене й сте­рилізоване.

Пастеризація— це нагрівання молока від температури 63 °С, але не вище точки кипіння. Вона забезпечує знезараження молока від вегетативних форм бактерій. Для її проведення використовують пастеризаційні установки ВДП, ОПД, трубчасті й пластинчасті. Розрізняють такі режими пастеризації: нагрівання молока до те­мператури 63 - 65 °С з витримуванням 30 хв (тривала пастериза­ція); до 72 — 76 °С з витримуванням 15 — 20 с (короткочасна) та на­грівання до 85 — 90 °С без витримування (моментальна).

У виробничих умовах використовують також ультрапастеризацію (нагрівання молока вище 100 °С із короткочасним витримуванням). Для виготовлення питного молока чи виробництва сиру застосову­ють короткочасну пастеризацію, а для виготовлення вершків і мас­ла — моментальну. Після пастеризації його охолоджують і при цій самій температурі зберігають. Недотримання температурного режиму спричинює роз­виток гнильних бактерій та псування молока.

Стерилізація забезпечує знищення вегетативних і спорових форм бактерій. її застосовують для виготовлення питного й згуще­ного молока, призначеного для тривалого зберігання. Тривала сте­рилізація молока відбувається при температурі 115-120 °С із ви­тримуванням 15 - 20 хв, а короткочасна — 125 - 145 °С із витриму­ванням 2 - 10 с. Ефективніше короткочасна, оскільки за умов три­валої стерилізації відбувається денатурація окремих фракцій сиро­ваткових білків, руйнуються вітаміни С і Ві2, значно погіршується сичужне зсідання молока.


Читайте також:

  1. Альтернативна реалізація із вільним вихідним кодом – сервер SAMBA
  2. Аналітико-синтетична переробка інформації
  3. Білки молока
  4. Важливою складовою економічної політики 60-х рр. була реалізація програми “нових рубежів” президента Дж. Кенеді.
  5. Визначення собівартості продукції переробки молока.
  6. Виконання програми - реалізація мови програмування
  7. Вироблення та реалізація раціональних управлінських рішень.
  8. Виробництва молока.
  9. Властивості сухого молока
  10. Вплив різних факторів на кількість і якість молока
  11. Дефекти згущеного молока
  12. Ділова кар’єра: планування і реалізація




Переглядів: 1112

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Одягання доїльних стаканів на дійки вим'я. | М’ясна продуктивність ВРХ.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.