МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Облік касових операційКожна установа або організація для здійснення своєї діяльності має обов’язково використовувати грошові кошти. Їх рух відбувається майже у всіх сферах господарювання і може здійснюватись як у готівковій, так і у безготівковій формах. Операції готельно-ресторанного підприємств між підрозділами та з фізичними особами, що пов'язані з прийманням і видачею готівки, тобто грошових знаків національної валюти України (банкнот і монет, у тому числі обігових, пам'ятних та ювілейних монет), які є дійсними платіжними засобами, називаються касовими операціями. Їх облік здійснюється відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті України від 15.12.2004 р. № 637 (зі змінами і доповненнями). Відповідно до цього Положення, кожне готельно-ресторанне підприємство для здійснення розрахунків готівкою повинні мати касу. Каса – це приміщення або місце, що призначене для приймання, видачі та зберігання готівкових коштів, інших цінностей та касових документів, де, як правило, ведеться касова книга - документ установленої форми, що застосовується для здійснення первинного обліку готівки в касі. Відповідальність за обладнання каси, доставку та зберігання коштів несуть керівники готелів. На підставі наказу керівника установи призначається на посаду касир - матеріально відповідальна особа, на яку покладено функції щодо видачі-приймання готівки, який одночасно із зарахуванням на роботу підписує договір про повну матеріальну відповідальність та ознайомлюється з Положенням № 637. На підприємствах готельно-ресторанного господарства, де значна кількість операцій здійснюється через готівкові розрахунки, обов’язково у штатному розписі має бути посада старшого касира. Він перед початком робочого дня (за наявності в підприємства кількох касирів) видає іншим касирам потрібну для видаткових операцій суму готівки під підпис у книзі обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей (форма КО-5), яку зобов’язаний вести старший касир. Касири в кінці робочого дня повинні скласти звіт про одержану і видану готівку за відповідними касовими документами і здати залишок готівки та касові документи за проведеними операціями старшому касиру під підпис у книзі обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей. Книга обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей застосовується також для обліку готівки, виданої з каси підприємства довіреній особі, яка виплачує заробітну плату протягом встановленого терміну, та повернення нею наявної готівки і касових документів. В готельно-ресторанному господарстві, де штатним розписом не передбачена посада касира у кожному підрозділі (автостоянка, ресторан, пральня), виконання його обов’язків покладається, відповідно до письмового розпорядження керівника на бухгалтера або іншого працівника (адміністратор, офіціант, бармен), з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність. Всі підприємства, в тому числі і готельно-ресторанні підприємства, можуть мати у касі готівку лише в межах лімітів залишку. Ліміт залишку готівки в касі – граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час. Уся готівка понад ліміт повинна здаватись до установи банку. Читайте також:
|
||||||||
|