Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






Лекція 1. 2. Гіпсові та ангідритові В'ЯЖУЧІ речовини

Вивчення властивостей в'яжучих речовин починається на прикладі яскравого представника групи повітряних в'яжучих - гіпсових в'яжучих речовин.

Гіпсовими в'яжучими називаються матеріали, що складаються із напівводного або безводного гіпсу (ангідриту) і отримуються тепловою обробкою сировини та наступним помелом. Це визначення можна вважати класичним, але доцільно звернути увагу на більш сучасне визначення гіпсового в'яжучого, яке наводиться в німецькому стандарті на будівельний гіпс та гіпсові суміші DIN 1168: „Будівельним гіпсом є мінеральний матеріал, який містить не менше 50 % за масою продуктів дегідратації сульфату кальцію, до якого додають в заводських умовах домішки”

Гіпсові та ангідритові в'яжучі є типовими представниками повітряних в'яжучих - вони здатні тверднути і набирати міцність лише в повітряно-сухих умовах.

Критерієм оцінки гідравлічності в'яжучих є показник розм'якшення, який визначається як відношення міцності зразків у водонасиченому стані до міцності сухих зразків. Для гіпсових в'яжучих він складає близько 0,4; але сучасні технологічні прийоми дозволяють довести його до 0,7 за рахунок хімічних добавок.

Суттєвість гіпсових в'яжучих полягає в тому, що температурні умови обробки сировини визначають утворення різних продуктів з різними кристалохімічними особливостями, що визначають їх подальше тверднення і відповідно, різну якість в'яжучих. В загальному вигляді розподіл в системі гіпсових в'яжучих має наступний вигляд:

Процес теплової обробки сировини можна умовно відобразити наступним чином:

- при низькотемпературних процесах:

- при високотемпературних процесах:

- модифікація гіпсового в'яжучого, яка має назву „будівельний гіпс”, набула найбільшого поширення і представляє великий інтерес з точки зору комерційності товару.

Процес тверднення супроводжується рядом хімічних та фізико-хімічний перетворень. Початком тверднення є тужавлення. В процесі тужавлення пластичне тісто, що має велику рухливість, починає ущільнюватись і густішати, що відповідає початку тужавлення, потім воно остаточно втрачає рухливість, перетворюючись на землисто-крихке тіло, яке ще не має істотної міцності, що відповідає закінченню тужавлення.

Подальші хімічні і фізико-хімічні процеси зумовлюють поступове наростання міцності, тобто тверднення.

З хімічної точки зору тверднення гіпсового в'яжучого - це його гідратація. Процес гідратації гіпсового в'яжучого характеризується приєднанням недостаючих (втрачених) 1,5 молекул води з виділення теплової енергії:

Для низькотемпературного гіпсу визначення марки відбувається при випробуванні зразків через 2 години тверднення в повітряно-сухих умовах.

Для одержання повної характеристики гіпсових в'яжучих необхідно мати інформацію також про терміни тужавлення, тонкість помелу, водопотребу тіста нормальної густини, деформативність, істинну та насипну густини та інші показники згідно з вимогами державних стандартів.




Переглядів: 687

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Аргументація і пралогіка | Лекція 1.3. Будівельне вапно: повітряне та гідравлічне

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.011 сек.