Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Проектування інтер 'єрів кафе, ресторанів

Сучасний дизайн інтер'єру закладів громадського харчування - це використання неординарних матеріалів для оздоблення поверхонь, авангардні рішення в освітленні, нетиповий дизайн меблів - все, що стає візиткою модних ресторанів, барів, музичних клубів. Сучасний проект інтер'єру - це оригінальний дизайн, що дає змогу зберегти оптимальний баланс між мистецтвом, функціональністю й утилітарністю приміщень. Впровадження сучасних і сміливих пропозицій у проектування ресто­ранів та барів - тенденція, що враховує і нюанси - ефекти відповідної гри кольорів, експонування світла, зіставлення неординарних деталей.

Загальнодоступні заклади громадського харчування - кафе, бари, ресторани, бістро тощо, які становлять основну групу, повинні задоволь­няти вимоги до інтер'єрів: комфорт, гігієнічність, достатньо індивіду­альне стильове рішення. Інтер'єр залу для відвідувачів проектують забезпечуючи оптимальні умови для споживання їжі та відпочинку. Для створення цих умов слід дотримуватись певних норм.

Кафе загального тішу вміщує від 25 до 400 осіб і спеціалізоване — від 50 до 150 осіб (молодіжне, дитяче, молочне, кондитерське, мо­розиво). Кафе загального типу має розширений раціон і форму са­мообслуговування або з офіціантом. Норма площі у разі само­обслуговування — 1,6 м2 на відвідувача, з офіціантом — 1,4 м2 (з урахуванням місця для танців), у дитячому кафе — норма 1,2 м2, у молочному й кондитерському — 1,7 м2.

Ресторан обслуговується за універсальним раціоном, з індивіду­альними замовленими асортиментами страв. Зали можуть вміщува­ти до 500 відвідувачів за норми площі 1,8 м2 на відвідувача, вклю­чаючи площу для естради, танців і банкетних залів. Довжина шляху відвідувача в залі не повинна перевищувати 30 м, а в їдальнях із самообслуговуванням — 50 м. Для залів підприємств масової мережі обов'язкове природне освітлення. Для барів, кафе та ресто­ранів допускається штучне освітлення.

Кафе, бари, бістро, піцерії, які працюють за принципом само­обслуговування, відрізняються різноманіттям спеціалізації та форм обслуговування; коротким терміном перебування відвідувачів у залі (10-30 хв); активним зв'язком між залом та вулицею. В інтер'єрах таких закладів можна використовувати достатньо яскраві кольорові поєднання та оздоблювальні матеріали, тверді меблі. Інтер'єр таких закладів може повністю або частково проглядатись з вулиці, що одночасно сприяє рекламі закладу.

Мережні заклади громадського харчування однакової спеціалізації можуть облаштовуватись інтер'єрами, що створюють специфічний фірмовий стиль цієї групи, відразу впізнаваний відвідувачами. У такому випадку використовуються фірмові кольори та комплекти меблів і обладнання, спеціально розроблені для цієї групи типові рекламні засоби та методи внутрішнього оздоблення.

Характерною рисою ресторанів, кафе, що обслуговують офіціанти, є надання відвідувачам разом із харчуванням, додаткових послуг, пов' язаних з відпочинком та розвагами: жива музика, танці, вар'єте, дегустація вин тощо. Під час створення інтер'єру таких закладів основною є вимога до підвищеного комфорту. Цього досягають повною ізоляцією залів від виробничих приміщень, вищими вимогами до стабільності мікроклімату і акустичного комфорту, застосуванням різноманітних наборів меблів для сидіння, індивідуальним освітленням столиків. Інша відмінна риса цих інтер'єрів – зонування приміщення для урізноманітнення функцій та часткової ізоляції простору.

Невід'ємним елементом зони для відвідувачів є меблі для сидіння - стільці, крісла, дивани. Форма меблів для сидіння безпосередньо пов'язана з типом закладу громадського харчування. У ресторанах та кафе-барах ресторанного типу використовують м'які та напівм'які меблі, переважно крісла. Стільці використовуються рідше, перереважно у невеликих залах.

Сьогодні усе більше й більше американських та європейських концепцій демонструють тенденцію облаштування залів для відвідувачів зручними диванами та софами, що формують так звані лаунж- зони - замість звичних крісел та стільців. Вони можуть розташовуватись посеред залу, вздовж стіни, утворюючи до того ж окремі групи місць. Різноманітна конфігурація компонування місць для сидіння з вико­ристанням диванів цікаво поділяє простір залу, дає можливість викорис­товувати кількарівневе планування. Найважливішими елементами лаунж- зон ресторанів та кафе є зручні м'які сидіння, вдале освітлення, незвичне звукове оформлення та дещо ексцентричний та екзотичний вибір страв і напоїв.

Барні стійки у багатьох випадках формують композицію залу для відвідувачів: вони можуть розміщуватися у глибині приміщення, при вході, в центрі, набуваючи найрізноманітніших форм: лінійної, L-подібної, U-подібної, ломаної, криволінійної, округлої. Вони можуть бути окремостоячими, вбудованими, пристінними.

ШШШШНШШІШМШІНВШІШШШШптнішгштшитштліїт

Сучасний дизайн інтер'єру клубів і ресторанів часто будується на комбінації контрастних кольорів, змішуванні різних архітектурних сти­лів, поєднанні натуральних матеріалів з матеріалами, які характеризують сучасні стилізації. Теплі кольори деревини безпосередньо поєднуються з металевими додатками, оформленими в сірих, холодних тонах. Авангардні меблі експонуються на тлі стін з цегли або клінкеру, що виглядають так, ніби піддалися плинові часу. Рустикальні підлоги в поєднанні з видимими металевими повітроводами вентиляції, які проходить під склепінчастою

стелею, підкреслюють індустріальні елементи, тоді як дерев'яні деталі створюють затишок і романтичний настрій.

Цікавий інтер'єр не повинен бути одноманітним, але весь простір має охоплюватися цілісною концепцією, яка і буде основою відповідного дизайну.

Інтер'єри закладів громадського харчування недовговічні - зміню­ється мода, з'являються нові матеріали, нові дизайнерські винаходи. Інтер'єр повинен відповідати вимогам часу і приносити естетичне задоволення.

 




Переглядів: 4778

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Особливості дизайну магазинів | Проектування інтер 'єрів офісних приміщень

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.049 сек.