МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Чай, кава, прянощі та приправи
Чай – тонізуючий напій, виготовлений з молодих верхівкових пагонів (флешей) вічнозеленої чайної рослини внаслідок її переробки. Виділяють фабричні сорти чаю, які одержують внаслідок первинної переробки чайного листа, і торговельні – продукти купажування фабричних сортів, їх фасування і пакування. Чай буває таких різновидів і типів: – байхові (чорний, зелений, жовтий, червоний); – пресовані – таблетковані (чорний і зелений) і кирпичний (зелений); – екстраговані – у вигляді концентрованих рідких і сухих, швидкорозчинних (чорний, зелений). За якісними показниками чай чорний байховий та зелений байховий ділять на такі ґатунки: буке, вищий, перший, другий, третій. Чайні напої залежно від складу сировини можна поділити на фруктово-ягідні чайні напої і напої на основі суміші лікарсько-технічної сировини та інших добавок. Кава являє собою насіння (зерна) плодів вічнозеленого кавового дерева, багатого алкалоїдом, кофеїном, ароматичними речовинами і хлорогеновою кислотою. Кава розчинна являє собою висушений екстракт смаженої кави. Кавові напої – порошкоподібні суміші з хлібних злаків (ячменю, вівса, пшениці, жита), цикорію, жолудів, каштанів, букових горіхів, плодів шипшини, ядер кісточкових плодів, какаовелли тощо. Прянощі – це смакові висушені частини рослини, які містять ефірні олії, алкалоїди і глікозиди, що мають сильний пряний аромат, часто різкий пекучий смак. Всі прянощі поділяють на класичні, які використовують з глибокої давнини і в більшості країн світу, і місцеві, з яких виділяють прянощі овочів і пряні трави. Класичні прянощі поділяють залежно від того, яка частина рослини використовується в їжу на такі групи: – насіння – гірчиця, мускатний цвіт; – плоди – ваніль, перець (чорний, білий, духмяний, червоний), бадьян, кардамон; – квіти і їх частини – гвоздика, шафран; – листя – лавровий лист; – кора – кориця, коріння (імбир, куркума, галаган). До приправ відносять кухонну сіль, харчові кислоти, соуси, хрін, столову гірчицю. Кухонна сіль – це природна сполука, що містить 97…99,7% хлористого натрію (NaCl) і незначну кількість солей кальцію, магнію, калію та інших. За походженням і способом добування розрізняють кухонну сіль кам’яну, виварену, самосадну і садну. За характером обробки кухонну сіль ділять на дрібнокристалічну, молоту, немолоту, йодовану та з іншими добавками. За якістю кухонну сіль ділять на такі ґатунки: екстра, екстра «Слов’янська», екстра «Полісся», вищий, перший, другий. Оцет столовий – це слабкий розчин оцтової кислоти, яку одержують оцто-кислим бродінням спиртовмісних рідин або розведенням оцтової кислоти. Залежно від сировини і вмісту оцтової кислоти виробляють оцет спиртовий (6,9 і 12%-ний), спиртовий з додаванням лимонного настою (6%-ний) і фруктовий (6%-ний).
|
||||||||
|