МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Чай, кава, прянощі та приправи
Чай – тонізуючий напій, виготовлений з молодих верхівкових пагонів (флешей) вічнозеленої чайної рослини внаслідок її переробки. Виділяють фабричні сорти чаю, які одержують внаслідок первинної переробки чайного листа, і торговельні – продукти купажування фабричних сортів, їх фасування і пакування. Чай буває таких різновидів і типів: – байхові (чорний, зелений, жовтий, червоний); – пресовані – таблетковані (чорний і зелений) і кирпичний (зелений); – екстраговані – у вигляді концентрованих рідких і сухих, швидкорозчинних (чорний, зелений). За якісними показниками чай чорний байховий та зелений байховий ділять на такі ґатунки: буке, вищий, перший, другий, третій. Чайні напої залежно від складу сировини можна поділити на фруктово-ягідні чайні напої і напої на основі суміші лікарсько-технічної сировини та інших добавок. Кава являє собою насіння (зерна) плодів вічнозеленого кавового дерева, багатого алкалоїдом, кофеїном, ароматичними речовинами і хлорогеновою кислотою. Кава розчинна являє собою висушений екстракт смаженої кави. Кавові напої – порошкоподібні суміші з хлібних злаків (ячменю, вівса, пшениці, жита), цикорію, жолудів, каштанів, букових горіхів, плодів шипшини, ядер кісточкових плодів, какаовелли тощо. Прянощі – це смакові висушені частини рослини, які містять ефірні олії, алкалоїди і глікозиди, що мають сильний пряний аромат, часто різкий пекучий смак. Всі прянощі поділяють на класичні, які використовують з глибокої давнини і в більшості країн світу, і місцеві, з яких виділяють прянощі овочів і пряні трави. Класичні прянощі поділяють залежно від того, яка частина рослини використовується в їжу на такі групи: – насіння – гірчиця, мускатний цвіт; – плоди – ваніль, перець (чорний, білий, духмяний, червоний), бадьян, кардамон; – квіти і їх частини – гвоздика, шафран; – листя – лавровий лист; – кора – кориця, коріння (імбир, куркума, галаган). До приправ відносять кухонну сіль, харчові кислоти, соуси, хрін, столову гірчицю. Кухонна сіль – це природна сполука, що містить 97…99,7% хлористого натрію (NaCl) і незначну кількість солей кальцію, магнію, калію та інших. За походженням і способом добування розрізняють кухонну сіль кам’яну, виварену, самосадну і садну. За характером обробки кухонну сіль ділять на дрібнокристалічну, молоту, немолоту, йодовану та з іншими добавками. За якістю кухонну сіль ділять на такі ґатунки: екстра, екстра «Слов’янська», екстра «Полісся», вищий, перший, другий. Оцет столовий – це слабкий розчин оцтової кислоти, яку одержують оцто-кислим бродінням спиртовмісних рідин або розведенням оцтової кислоти. Залежно від сировини і вмісту оцтової кислоти виробляють оцет спиртовий (6,9 і 12%-ний), спиртовий з додаванням лимонного настою (6%-ний) і фруктовий (6%-ний).
|
||||||||
|