МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Смакові товари. Алкогольні, слабоалкогольні та безалкогольні напої
Смакові товари – це різноманітні за хімічною природою продукти, які збуджують центральну нервову систему. І стимулюють роботу харчового каналу. В товарознавстві і торговельній практиці смакові товари поділяють на такі групи: – алкогольні (спиртні) напої – спирт, горілка, ром, віскі, лікеро-горілчані вироби, вина, коньяки; – слабоалкогольні напої – пиво, брага; – безалкогольні напої – фруктові газовані напої, мінеральні води, плодово-ягідні соки, сиропи, екстракти, морси; – чай, кава, кавові напої» – прянощі, ароматичні речовини і приправи; – тютюнові вироби. Спирт являє собою безбарвну рідину з характерним алкогольним запахом і пекучим смаком, у значних дозах отруйний. Горілка готується із спирту-ректифікату змішуванням його з пом’якшуваною водою, обробленою активним вугіллям і профільтрованою. Лікеро-горілчані вироби залежно від вмісту спирту, цукру, смакових і ароматичних особливостей ділять на солодкі і гіркі. Лікери характеризуються підвищеною екстрактивністю і ароматом. В залежності від вмісту спирту і цукру лікери ділять на міцні, десертні, емульсійні і креми. Наливки містять невелику кількість спирту (18…20% об.), високу цукру (28…40 г/100 см3) і готуються переважно на спиртових соках і морсах. Настойки за вмістом цукру ділять на солодкі, напівсолодкі, напівсолодкі і слабоградусні, гіркі. Бальзами – це міцні алкогольні напої (35…45% об.), приготовлені з використанням багатокомпонентного складу пряної ефіроолійної сировини, натуральних соків, меду, колеру, цукрових сиропів тощо. Аперитиви – це напої, до складу яких входять настої полині, імбиру, березових бруньок, квітів бузини, а також виноградні вина та ін. Пунші – тонізуючі лікеро-горілчані напої, які виробляють із спиртованих соків, морсів, напоїв пряно ароматичної сировини, з додаванням ефірних олій, цукру, меду, деяких вин, лікерів. Десертні напої готують із спиртованих соків. Ром – це міцний алкогольний напій, який одержують зброджуванням продуктів переробки цукрової тростини (меляси та ін.), з наступною перегонкою бражки і витримування спирту-сирцю в нових дубових бочках для дозрівання. Віскі одержують перегонкою забродженого житнього, кукурудзяного або ячмінного сусла, з наступним витримування спирту-сирцю в дубових обвуглених всередині бочках. Джин – це гірка настоянка міцністю від 40 до 45%, виготовлена із морсу на ягодах ялівцю. Виноградні вина – це напої, одержувані шляхом зброджування виноградного соку або соку з м’якоттю з додаванням або без додавання спирту та інших компонентів, передбачених технологічною схемою. Асортимент виноградних вин класифікують за різними ознаками. За складом сировини вина поділяють на сортові, вироблені з одного сорту винограду (допускається до 15% винограду інших сортів) і купажні – із суміші сортів. За ступенем насиченості і вуглекислотою виноградні вина бувають тихі і такі що містять надлишок вуглекислоти. Залежно від технології приготування вина ділять на такі групи: столові, кріплені, ароматизовані, ігристі і шипучі. Столові вина за вмістом цукру (г/100 см3) мають підгрупи: сухі – до 0,3; напівсухі – 0,5…2,5; напівсолодкі – 3…5. кріплені вина за вмістом спирту і цукру бувають: міцні, десертні, солодкі і десертні лікерні, в яких міститься відповідно спирту, % об. І цукру, г/100 см3: 14…20 і 0,2…11; 16…17 і 12…19; 12…17 і 20…30 (ГСТУ 45.002-96 від 01.01.97 р.). За забарвленням виділяють вина білі, рожеві і червоні, що враховують під час формування їх типів. Залежно від якості і строків витримки тихі вина бувають ординарними, марочними і колекційними. Ординарні вина реалізують з 1 січня наступного за урожаєм винограду у суворо регламентованих районах з відповідною технологією. Їх витримують у дубовій тарі не менше 1,5 року і вони характеризуються постійністю якості. Марочні вина високої якості, додатково витримані не менше трьох років у плашках називають колекційними. Коньяк – це міцний алкогольний напій із своєрідним букетом і смаком, виготовлений шляхом тривалої видержки коньячного спирту у дубових бочках. Залежно від строків видержки, а відповідно і якості, коньяки ділять на ординарні, марочні і колекційні. Слабоалкогольні напої – це, в основному пиво, а також брага, медові напої, що містять обмежену кількість спирту і мають тонізуючі властивості. Пиво – слабоалкогольний пінистий напій, який містить значну кількість екстрактивних речовин (3…10%), обмежену кількість спирту (1,5…7%). Брага – це слабоалкогольний напій, який містить 1,5…3% спирту. Хлібний квас – це слабоалкогольний напій з вмістом до 1,2% спирту, продукт незакінченого молочнокислого і спиртового бродіння сусла. Безалкогольні напої характеризуються приємним смаком завдяки вмісту цукру та інших екстрактивних речовин, що потрапляють із соками, екстрактами, морсами тощо. До мінеральних відносять в основному води, які містять у розчині статі більше 1г/дм3 мінеральних солей або не менше 0,25 г/л газоподібних продуктів. До плодово-ягідних негазованих безалкогольних напоїв відносять плодово-ягідні соки, сиропи, екстракти і морси, що виробляють як напівфабрикати для безалкогольного виробництва і готові продукти для реалізації населенню. Газовані напої одержують штучним насиченням вуглекислотою питної води до концентрації 0,3…0,6%, а також з додаванням соків, сиропів, настоянок, харчових кислот, барвників, есенції тощо. До газованих безалкогольних напоїв відносять газовану воду з додаванням сиропів, яку реалізують через сатураторну мережу; газовані напої в пляшках і сухі концентрати напоїв.
Читайте також:
|
||||||||
|