Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Смакові товари. Алкогольні, слабоалкогольні та безалкогольні напої

 

Смакові товари – це різноманітні за хімічною природою продукти, які збуджують центральну нервову систему. І стимулюють роботу харчового каналу.

В товарознавстві і торговельній практиці смакові товари поділяють на такі групи:

– алкогольні (спиртні) напої – спирт, горілка, ром, віскі, лікеро-горілчані вироби, вина, коньяки;

– слабоалкогольні напої – пиво, брага;

– безалкогольні напої – фруктові газовані напої, мінеральні води, плодово-ягідні соки, сиропи, екстракти, морси;

– чай, кава, кавові напої»

– прянощі, ароматичні речовини і приправи;

– тютюнові вироби.

Спирт являє собою безбарвну рідину з характерним алкогольним запахом і пекучим смаком, у значних дозах отруйний.

Горілка готується із спирту-ректифікату змішуванням його з пом’якшуваною водою, обробленою активним вугіллям і профільтрованою.

Лікеро-горілчані вироби залежно від вмісту спирту, цукру, смакових і ароматичних особливостей ділять на солодкі і гіркі.

Лікери характеризуються підвищеною екстрактивністю і ароматом. В залежності від вмісту спирту і цукру лікери ділять на міцні, десертні, емульсійні і креми.

Наливки містять невелику кількість спирту (18…20% об.), високу цукру (28…40 г/100 см3) і готуються переважно на спиртових соках і морсах.

Настойки за вмістом цукру ділять на солодкі, напівсолодкі, напівсолодкі і слабоградусні, гіркі.

Бальзами – це міцні алкогольні напої (35…45% об.), приготовлені з використанням багатокомпонентного складу пряної ефіроолійної сировини, натуральних соків, меду, колеру, цукрових сиропів тощо.

Аперитиви – це напої, до складу яких входять настої полині, імбиру, березових бруньок, квітів бузини, а також виноградні вина та ін.

Пунші – тонізуючі лікеро-горілчані напої, які виробляють із спиртованих соків, морсів, напоїв пряно ароматичної сировини, з додаванням ефірних олій, цукру, меду, деяких вин, лікерів.

Десертні напої готують із спиртованих соків.

Ром – це міцний алкогольний напій, який одержують зброджуванням продуктів переробки цукрової тростини (меляси та ін.), з наступною перегонкою бражки і витримування спирту-сирцю в нових дубових бочках для дозрівання.

Віскі одержують перегонкою забродженого житнього, кукурудзяного або ячмінного сусла, з наступним витримування спирту-сирцю в дубових обвуглених всередині бочках.

Джин – це гірка настоянка міцністю від 40 до 45%, виготовлена із морсу на ягодах ялівцю.

Виноградні вина – це напої, одержувані шляхом зброджування виноградного соку або соку з м’якоттю з додаванням або без додавання спирту та інших компонентів, передбачених технологічною схемою.

Асортимент виноградних вин класифікують за різними ознаками.

За складом сировини вина поділяють на сортові, вироблені з одного сорту винограду (допускається до 15% винограду інших сортів) і купажні – із суміші сортів.

За ступенем насиченості і вуглекислотою виноградні вина бувають тихі і такі що містять надлишок вуглекислоти.

Залежно від технології приготування вина ділять на такі групи: столові, кріплені, ароматизовані, ігристі і шипучі.

Столові вина за вмістом цукру (г/100 см3) мають підгрупи: сухі – до 0,3; напівсухі – 0,5…2,5; напівсолодкі – 3…5. кріплені вина за вмістом спирту і цукру бувають: міцні, десертні, солодкі і десертні лікерні, в яких міститься відповідно спирту, % об. І цукру, г/100 см3: 14…20 і 0,2…11; 16…17 і 12…19; 12…17 і 20…30 (ГСТУ 45.002-96 від 01.01.97 р.).

За забарвленням виділяють вина білі, рожеві і червоні, що враховують під час формування їх типів.

Залежно від якості і строків витримки тихі вина бувають ординарними, марочними і колекційними. Ординарні вина реалізують з 1 січня наступного за урожаєм винограду у суворо регламентованих районах з відповідною технологією. Їх витримують у дубовій тарі не менше 1,5 року і вони характеризуються постійністю якості. Марочні вина високої якості, додатково витримані не менше трьох років у плашках називають колекційними.

Коньяк – це міцний алкогольний напій із своєрідним букетом і смаком, виготовлений шляхом тривалої видержки коньячного спирту у дубових бочках.

Залежно від строків видержки, а відповідно і якості, коньяки ділять на ординарні, марочні і колекційні.

Слабоалкогольні напої – це, в основному пиво, а також брага, медові напої, що містять обмежену кількість спирту і мають тонізуючі властивості.

Пиво – слабоалкогольний пінистий напій, який містить значну кількість екстрактивних речовин (3…10%), обмежену кількість спирту (1,5…7%).

Брага – це слабоалкогольний напій, який містить 1,5…3% спирту.

Хлібний квас – це слабоалкогольний напій з вмістом до 1,2% спирту, продукт незакінченого молочнокислого і спиртового бродіння сусла.

Безалкогольні напої характеризуються приємним смаком завдяки вмісту цукру та інших екстрактивних речовин, що потрапляють із соками, екстрактами, морсами тощо.

До мінеральних відносять в основному води, які містять у розчині статі більше 1г/дм3 мінеральних солей або не менше 0,25 г/л газоподібних продуктів.

До плодово-ягідних негазованих безалкогольних напоїв відносять плодово-ягідні соки, сиропи, екстракти і морси, що виробляють як напівфабрикати для безалкогольного виробництва і готові продукти для реалізації населенню.

Газовані напої одержують штучним насиченням вуглекислотою питної води до концентрації 0,3…0,6%, а також з додаванням соків, сиропів, настоянок, харчових кислот, барвників, есенції тощо.

До газованих безалкогольних напоїв відносять газовану воду з додаванням сиропів, яку реалізують через сатураторну мережу; газовані напої в пляшках і сухі концентрати напоїв.

 


Читайте також:

  1. Автомати для продажу гарячих напоїв
  2. Акцизи на алкогольні напої
  3. Безалкогольні та слабоалкогольні напої.
  4. Будівельні товари.
  5. Взуттєві товари.
  6. Виготовлення, зберiгання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв i тютюнових виробів
  7. Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів
  8. Галантерейні товари.
  9. З гарячих напоїв німці віддають перевагу
  10. Керамічні побутові товари.
  11. Контроль за надходженням податку з алкогольних напоїв і тютюнових виробів
  12. Лекція11.Алкогольвмісті напої.




Переглядів: 1997

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Кондитерські товари | Чай, кава, прянощі та приправи

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.