МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||
Чсс+ЧпрЧсс-Чзв Структура персоналу. Проведення аналізу структури персоналу. Структура персоналу підприємства, цеху, дільниці характеризується співвідношенням різних категорій працівників. Для аналізу структури персоналу визначають і порівнюють питому вагу кожної категорії працівників (Пкп) у загальній середньообліковій чисельності персоналу підприємства (П): Пкп = Пі / П де Пі - середньооблікова чисельність працівників і-і категорії На формування структури кадрів впливають різні фактори: • зростання попиту на кваліфіковану робочу силу (інтелект); • інтенсивний перерозподіл в інформаційну сферу; • реформування системи підготовки кадрів; • зростання безробіття і необхідність перекваліфікації. Оцінка рівня трудових ресурсів здійснюється такою системою показників: • плинність кадрів; • стабільність (стаж) роботи; • рівень трудової дисципліни (неявок на роботу); • відповідність кваліфікації складності робіт; • співвідношення чисельності окремих категорій. Середньооблікову чисельність працівників за місяць визначають підсумовуванням облікового складу працівників за всі дні місяця і діленням одержаного результату на кількість календарних днів у місяці, а за рік - як середньоарифметичну від суми показників середньооблікової кількості за всі місяці року, поділеної на 12. Середньоявочну чисельність працівників розраховують діленням кількості фактично відпрацьованих людино-днів у звітному чи плановому періоді на кількість днів роботи підприємства в цьому періоді.
Стан персоналу на підприємстві може бути визначений за допомогою таких показників: · коефіціснт вибуття персоналу (Квиб, %) – визначається співвідношенням працівників, звільнених з різних причин протягом даного періоду (Чзв.) та середньооблікової чисельності працівників за цей же період (Чсс): • коефіцієнт найму персоналу (Кпр %) - розраховують як відношення кількості працівників, прийнятих на роботу за данний період (Чпр.) та середньооблікової чисельності працівників їм той же період (Чсс) • коефіцієнт стабільності персоналу (Кс.п., %) - використовують, при оцінці рівня організації управління виробництвом у цілому на підприємстві та в окремих підрозділах:
• коефіцієнт плинності персоналу (Кпл,, %) - розраховують діленням чисельності працівників підприємства, цеху, дільниці, вибулих або звільнених за даний період (Чзв.)за власним бажанням або за порушеннятрудовоїдисципліни на середньооблікову чисельність за той же період (Чсс). - 3 - Продуктивність праці - це виготовлення продукції ол цею виробництва за певний період або кількість витраченої: на виготовлення одиниці продукції. Витрачена на виготовлення одиниці продукції праця поділяється на живу і минулу. До живої праці належить діяльність людей (робітників), які безпосередньо виготовляють певний продукт. Минула праця - це робота машин, механізмів, устаткування, на виготовлення яких була витрачена праця в минулому.
Розрізняють продуктивність індивідуальної та загальне! праці. Продуктивність індивідуальної праці визначає продуктивність конкретної живої праці і вимірюється кількістю продукції, що виробляється за одиницю часу (виробіток), чи кількістю робочого часу, витраченого на виготовлення продукції (трудомісткість). Але для національної економіки в цілому є важливий показник - продуктивність загальної праці, який визначається відношенням виробленого за розрахунковий період (в основному за рік) національного валового доходу до кількості працівників, зайнятих у сфері виробництва. Методи визначення продуктивності праці поділяються на визначення прямих та обернених показників. До прямих показниківналежить виробіток продукції, безпосередньо продуктивність праці. Виробіток визначається відношенням обсягу продукції до чисельності працюючих. До обернених показниківналежить трудомісткість, яка визначається відношенням чисельності працюючих до обсягу виготовленої продукції. Виробіток - це кількість виробленої продукції за одиницю часу або кількість продукції, яка припадає на одного середньооблікового працівника або робітника за рік, квартал, місяць. Він вимірюється відношенням кількості виробленої продукції до величини робочого часу, витраченого на його виробництво: В = О / Т де В - виробіток, О - обсяг виготовленої продукції; Т - затрати робочого часу. Показники рівня виробітку: вартісні, натуральні, трудові. Натуральні показники найточніше відображають динаміку продуктивності праці, але можуть застосовуватися лише на підприємствах, що випускають однорідну продукцію. Трудові показники потребують добре поставленої роботи з технічного нормування та обліку праці. Вони застосовуються переважно на дільницях, в цехах, що випускають різнорідну продукцію і в умовах значних обсягів та видів незавершеного виробництва. Вартісні показники виробітку застосовуються для визначення рівня та динаміки продуктивності праці на підприємствах з різноманітною продукцією.
|
|||||||||
|