МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Типи ПХТЕМА 4 ПОБУДОВА ОБ’ЄМНО-ПЛАНУВАЛЬНОГО РІШЕННЯ ПІДПРИЄМСТВА ХАРЧУВАННЯ Принципи класифікації підприємств харчування. Планувальні схеми. принципи функціонального зонування та основні планувальні елементи. Побудова об’ємно-планувального рішення. Література: 4,6,7,8,9,11. ОСНОВНІ ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ
1.Принципи класифікації підприємств харчування.
1.2.Класифікація по виробничо-функціональним якостям
2.Планувальні схеми підприємств харчування
2 Складаються схеми технологічного процесу в конкретному підприємстві.
2.1.Типи композиційно-планувальних схем (КПС) підприємств харчування
Центрична КПС:
Фронтальна КПС:
Кутова КПС:
Глибинна КПС:
Розрізнена КПС:
Т-подібна КПС:
Комбіновані КПС:
3.Принципи функціонально-технологічного зонування та основні планувальні елементи 3.1.Загальна планувальна схема зонування ПХ у відповідності з виробничим процесом 3.2. Структура приміщень відповідно зонуванню
3.3.Основні планувальні елементи та розміри
· Фізіологічно-функціональні розміри
· Мінімальний розмір коридорів (ширина, м)
· Мінімальна ширина проходів в залі, м
· Фронт вікна роздачі в приміщеннях роздаточних ПХ з офіціантами: n з гарячого цеху – 0,025 м на 1 місце; n з інших приміщень – 0,001 м на 1 місце (але не менше 0,9 м).
4.Побудова об’ємно-планувальних рішень (ОПР) підприємств харчування
4.2. Визначення параметрів будівлі
де К1 - коефіцієнт, що враховує площу коридорів, проходів, технічних приміщень (К1 = 1,10-1,25). Він залежить від потужності та класності (розрядності) підприємства, кількості поверхів, інших (технічних та інженерних) факторів. К1 ® max при малій потужності підприємства, наявності одного поверхі та ін. К1 ® min при збільшенні етажності будівлі та потужності підприємства. Наприклад: n ресторан на 50 місць у одноповерховій будівлі К1=1,25; n комплекс харчування на 300 місць у 3-х поверховій будівлі К1=1,10.
· Визначення загальної площі підприємства (Sзаг): , м2 Де К2 - коефіцієнт, що враховує конструктивні фактори будівлі (товщина стін та ін.), організацію вертикальних зв’язків (сходи, ліфти, ліфтові холи), додаткові протипожежні заходи та ін. К2 = 1,10-1,15. Для одноповерхових споруд К2 = 1,05-1,03) К2 ® min при збільшенні кількості поверхів.
* Визначення етажності будівлі:
Кількість поверхів залежить від таких факторів: n містобудівні умови (площа земельної ділянки та її конфігурація, тип підприємства по способу розміщення, тощо); n тип та потужність підприємства. n
· Визначення розміру будівлі: Площа поверху будівлі (Sn) визначається з формули: , м2 n - кількість поверхів. Геометричні розміри будівлі («а» - довжина по фронту, «в» - глибина (ширина) визначаються залежно від площі поверху: Sn=а×в Причому форма будівлі має наближатися до квадрату чи прямокутника з максимальним співвідношенням сторін 1:2, причому, бажано мати розміри «а» і «в» кратними (по мірі якості) шагу - 6000, 3000, 2000 мм (у осях).
· Визначення будівельного обсягу будівлі: Будівельний обсяг будівлі Vбуд визначається за формулою: Vбуд = Sпб×Н, м3 Де Sпб - площа будівлі на ділянці, м2; Sпб = Sn+Dcm, м2;
Де Dcm - товщина зовнішньої стінки, м; Н - будівельна висота будинку, м, яка визначається від рівня підлоги нижнього поверху (включаючи підвал) до верху перекриття (для будівель з пласким суміщеним дахом); до 1/2 висоти верхнього поверху (плаский дах з наявним технічним поверхом); до 1/3 висоти горища (похилий дах з горищем).
2 Згідно СНиП ІІ-Л.8-71 мінімальна висота поверхів для ПХ складає: * надземних (кількість місць до 150) - 3,3 м; * надземних (кількість місць понад 150) - 4,2 м; * підземних (при наявності складів) - 2,5 м; * підземних технічні та побутові приміщення) - 2,2 м; * верхні технічні - 1,9 м.
4.3.Основні правила оформлення креслень об’ємно-планувального рішення
· Основними кресленнями ОПР є плани (чи план) поверхів та будівельний (архітектурний чи технологічний) розріз будівлі.
Основні правила оформлень креслень ОПР:
· При наявності на кресленні планів декількох поверхів план розміщується: n по вертикалі знизу-вверх; n по горизонталі зліва-направо.
· Плани всіх поверхів відображають, як правило, в одному масштабі 1:100 (можливо 1:50 та 1:100). Як виняток дозволяється відображати у іншому масштабі план, який є фрагментарним по відношенню до основного. Такий план підписують «Фрагмент плану» з занесенням в напис його масштабу. · Координатна сітка поверхів позначається: n у горизонтальному рівні (довжина по фронту) - арабськими цифрами зліва-направо; n в вертикальному рівні (ширина-глибина) - літерами слов’янського алфавіту, за винятком літер «І», «З» і «О» знизу-вверх;
Приклад:
n шаг координатної сітки теоретично може відповідати модулю «М» (100 мм), але на практиці: А. мінімальний шаг координат, у відповідності з конструктивною схемою будівлі, буває слідуючий: - для будівель з повним каркасом - 3000 мм; - для будівель з неповним каркасом - 2000 мм; - для будівель з несучими стінами - 200 мм. Б. Максимальний шаг в цивільних будівлях ( у т.ч. ПГХ) складає: n для будівель з повним та неповним каркасом: - для одноповерхових будівель - 11200 мм; - для 2-3-х поверхових - 7200 мм.
В.Оптимальний шаг: n для будівель з повним та неповним каркасом - 6000 мм. - для будівель з несучими стінами - 3000 мм.
· На технологічних планах ОПР назви приміщень бажано наносити безпосередньо на планах самих приміщень, а при неможливості цього, назва приміщень заноситься у експлікацію встановленого зразку.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|