Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Моторика кишок.

Травлення в товстих кишках.

Значення кишкового соку. Порожнисте та пристінкове травлення.

В своєму складі кишковий сік – це рідина, яка містить органічні та неорганічні речовини, рН = 7,6-8,8.

Ферменти кишкового соку:

1 Протеолітичні – суміш пептидаз:

♥ Діамінопептидаза, триамінопептидаза – діють на проміжні продукти обміну білка – альбулази і пептони, розщеплює до амінокислот;

♥ Лужна фосфатаза – відщеплює від різних фосфатиди;

♥ Кишечна ліпаза – гідролізує жири до гліцерину і жирних кислот (слабкий);

♥ Фосфоліпаза – розщеплює фосфатиди до гліцерину, жирних кислот, фосфорної кислоти;

2 Амілолітичні:

♥ Амілаза;

♥ Мальтоза;

♥ Лактаза;

♥ Інвертаза – розщеплює рослинний цукор.

Пуголєвим було встановлено, що процеси травлення в кишечнику відбуваються в основному біля стінок – пристінкове або контактне травлення. Складає – 50-70%, 30% порожнисте травлення.

Цьому сприяє будова слизової оболонки кишечника. На макроворсинках кишечника є мікроворсинки, які створюють щіткову кайму, вкриту мукополісахаридним шаром, а останній являється носієм ферментів. Саме щіткова кайма виконує функцію пористого каталізатора. Саме тут діють ферменти соку підшлункової залози і кишкового соку. Гідроліз поживних речовин відбувається в стабільних умовах, тут рН – постійна, тоді як хімус періодично закисляється. Щіткова кайма збільшує поверхню кишечника в 30 р. тут гарно перетравлюється і всмоктуються в кров продукти гідролізу.

 

Товсті кишки об’ємні: сліпа, ободова, пряма; травлення в них відбувається за рахунок 3х факторів:

1. власне кишкового соку товстого кишечника, який містить незначну кількість малоактивних ферментів;

2. за рахунок ферментів, які надходять з гумусу саме тонкого кишечника;

3. за рахунок ферментів мікроорганізмів, видовий склад яких подібний останньому в передшлунках.

При перетравленні утворюється аміак,СН2, Н2S, сечовина, сечова кислот, група ядовитих амінів (індол, скатол, кредол, фенол). Вони (аміни) утворюються внаслідок гниття важкоперетравних білків. Тут перетравлюються до 30% клітковини, особливо у моногастричних, у коней – 40%.

 

Проявляється такими видами скорочень:

1. перистальтичні (за рахунок кільцевих м'язів);

2. маятникоподібні (за рахунок спіралеподібної мускулатури);

3. сегментоподібні (за рахунок перехватів на деяких ділянках кишок)

4. голодна періодика.

Гальмують моторику – симпатичні нерви, а блукаючі нерви – секреторні.

Диокренін, ентерокренін – синтезуються в тонкому кишечнику і стимулюють секрецію соків; холіцистохолін – синтезується в 12-палій кишці, стимулює скорочення жовчного міхура.

Шляхи всмоктування:

1. через пори шляхом осмосу і дифузії;

2. активна діяльність мембран;

3. через міжклітинні проміжки;

4. шляхом піноцитоза; таким шляхом білки проникають без змін.

На всмоктування впливають:

1. різниця концентрації поживних речовин крові і ШКТ;

2. різниця осмотичного тиску вмісту кишечника і крові;

3. гідростатичний тиск – при підвищенні гідростатичного тиску всмоктування підвищується.

В рубці відбувається всмоктування води, іонів мінеральних, органічних речовин, ЛЖК, аміаку, сечовини, водорозчинних вітамінів, газів.

В товстому кишечнику всмоктується вода і в набагато меншій ступені деякі поживні речовини.

Блукаючі нерви стимулюють всмоктування, гормони тироксин, інсулін, вілікінін – стимулюють рухи ворсинок, які сприяють всмоктуванню.

Тривалість перебування харчу в ШКТ: ВРХ – 12 діб, свині – 2-3 доби, коні – 4 доби.


Читайте також:

  1. Засоби, що впливають на секрецію залоз кишок.
  2. Моторика тонкого кишечника
  3. Порушення моторики кишок.




Переглядів: 704

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Значення жовчі. Жовчоутворення, жовчовиділення. Склад жовчі, значення в процесах травлення. | Кров як внутрішнє середовище організму.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.