МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Моторика кишок.Травлення в товстих кишках. Значення кишкового соку. Порожнисте та пристінкове травлення. В своєму складі кишковий сік – це рідина, яка містить органічні та неорганічні речовини, рН = 7,6-8,8. Ферменти кишкового соку: 1 Протеолітичні – суміш пептидаз: ♥ Діамінопептидаза, триамінопептидаза – діють на проміжні продукти обміну білка – альбулази і пептони, розщеплює до амінокислот; ♥ Лужна фосфатаза – відщеплює від різних фосфатиди; ♥ Кишечна ліпаза – гідролізує жири до гліцерину і жирних кислот (слабкий); ♥ Фосфоліпаза – розщеплює фосфатиди до гліцерину, жирних кислот, фосфорної кислоти; 2 Амілолітичні: ♥ Амілаза; ♥ Мальтоза; ♥ Лактаза; ♥ Інвертаза – розщеплює рослинний цукор. Пуголєвим було встановлено, що процеси травлення в кишечнику відбуваються в основному біля стінок – пристінкове або контактне травлення. Складає – 50-70%, 30% порожнисте травлення. Цьому сприяє будова слизової оболонки кишечника. На макроворсинках кишечника є мікроворсинки, які створюють щіткову кайму, вкриту мукополісахаридним шаром, а останній являється носієм ферментів. Саме щіткова кайма виконує функцію пористого каталізатора. Саме тут діють ферменти соку підшлункової залози і кишкового соку. Гідроліз поживних речовин відбувається в стабільних умовах, тут рН – постійна, тоді як хімус періодично закисляється. Щіткова кайма збільшує поверхню кишечника в 30 р. тут гарно перетравлюється і всмоктуються в кров продукти гідролізу.
Товсті кишки об’ємні: сліпа, ободова, пряма; травлення в них відбувається за рахунок 3х факторів: 1. власне кишкового соку товстого кишечника, який містить незначну кількість малоактивних ферментів; 2. за рахунок ферментів, які надходять з гумусу саме тонкого кишечника; 3. за рахунок ферментів мікроорганізмів, видовий склад яких подібний останньому в передшлунках. При перетравленні утворюється аміак,СН2, Н2S, сечовина, сечова кислот, група ядовитих амінів (індол, скатол, кредол, фенол). Вони (аміни) утворюються внаслідок гниття важкоперетравних білків. Тут перетравлюються до 30% клітковини, особливо у моногастричних, у коней – 40%.
Проявляється такими видами скорочень: 1. перистальтичні (за рахунок кільцевих м'язів); 2. маятникоподібні (за рахунок спіралеподібної мускулатури); 3. сегментоподібні (за рахунок перехватів на деяких ділянках кишок) 4. голодна періодика. Гальмують моторику – симпатичні нерви, а блукаючі нерви – секреторні. Диокренін, ентерокренін – синтезуються в тонкому кишечнику і стимулюють секрецію соків; холіцистохолін – синтезується в 12-палій кишці, стимулює скорочення жовчного міхура. Шляхи всмоктування: 1. через пори шляхом осмосу і дифузії; 2. активна діяльність мембран; 3. через міжклітинні проміжки; 4. шляхом піноцитоза; таким шляхом білки проникають без змін. На всмоктування впливають: 1. різниця концентрації поживних речовин крові і ШКТ; 2. різниця осмотичного тиску вмісту кишечника і крові; 3. гідростатичний тиск – при підвищенні гідростатичного тиску всмоктування підвищується. В рубці відбувається всмоктування води, іонів мінеральних, органічних речовин, ЛЖК, аміаку, сечовини, водорозчинних вітамінів, газів. В товстому кишечнику всмоктується вода і в набагато меншій ступені деякі поживні речовини. Блукаючі нерви стимулюють всмоктування, гормони тироксин, інсулін, вілікінін – стимулюють рухи ворсинок, які сприяють всмоктуванню. Тривалість перебування харчу в ШКТ: ВРХ – 12 діб, свині – 2-3 доби, коні – 4 доби. Читайте також:
|
||||||||
|