Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Значення жовчі. Жовчоутворення, жовчовиділення. Склад жовчі, значення в процесах травлення.

Регуляція виділення соку підшлункової залози.

Підшлункова залоза. Склад та властивості. Значення.

Лекція №6. Травлення в тонких та товстих кишках. Всмоктування.

Травлення в передшлунках ягнят та телят.

Якщо недостатньо працює стравохідний жолоб, то частина молока потрапляє в передшлунки, що призводить до загнивання молока.

 

В тонких кишках поживні речовини перетравлюються за рахунок колективної дії травних соків: соку підшлункової залози, жовчі, кишкового соку. Сік підшлункової залози найважливіший з усіх соків. У ВРХ за добу виділяється 7 л соку, у свиней – 8, рН=7,8-8,4.

Значення підшлункової залози виявляється у вмісті ферментів:

♥ трипсин – синтезується в неактивній формі у вигляді трипсиногену, який активується ферментом шлункового соку – ентерокіназою. Його гідролізує білок до альбомоз і пептонів і далі до амінокислот;

♥ хімотрипсин – виділяється в неактивному стані, активується трипсином, гідролізує альбомози і пептони до амінокислот;

♥ панкреатопептидаза (еластаза) – гідролізує білок, спалюючи тканини на пептиди і амінокислоти;

♥ карбоксиполіпептидаза – впливає на розщеплення пептидів;

♥ рибонуклеаза – гідролізує нуклеїнові кислоти;

♥ активна ліпаза – гідролізує жир до гліцерину і жирних кислот.

Амілолітичні ферменти:

♥ амілаза (птіалін);

♥ мальтоза;

♥ лактоза – розщеплює цукор молока на глюкозу і галактозу.

Секреція соку відбувається непреривно, але після годівлі спостерігається підсилення секреції у вигляді 2х фаз.

Секреторні нерви (блукаючі – прискорюють, симпатичні – гальмують виділення шлункового соку.

Підсилення секреції спостерігають навіть після умовної годівлі.

Виділення соку залози залежить від подразнення механо- і хеморецепторів кишечника і шлунку.

Збудження через інтрамуральні ганглії надходить до підшлункової залози.

Гуморальні фактори, що сприяють виділенню соку:

♥ секретин – гормональна речовина, яка синтезується слизовою оболонкою 12-палої кишки. Виділяється в неактивному стані у вигляді про секретину, який активізується НСІ. Секретин всмоктується в кров, з током крові надходить до залози і стимулює секрецію, а саме бікарбонатів, які забезпечують лужне рН в кишечнику і інших іонів.

♥ панкреазінін – синтезується слизовою 12-палої кишки, надходить до підшлункової залози і стимулює секрецію ферментів залози.

Значення шлункового соку: виділяє бікарбонати.

 

Жовчоутворення відбувається непреривно, утворюється клітинами печінки, накопичується в жовчному міхурі. Виділення відбувається періодично і здебільшого після годівлі.

Жовч – це рослинна жовто-зелена, але буває жовто-червоного, в залежності білівердіну і білірубіну відповідно. Складається з 5% сухої речовини, 95% - води – печінкова жовч; 20% - сухої речовини, 80% - води – міхурова жовч.

Лужність – 7,8-8,6.

Кількість жовчі за добу у ВРХ – до 16 л.

Склад жовчі: жовчні кислоти (таурохолева, глікохолева), які синтезуються в гепатоцитах з холестерола, а він з поліестерола. Також є холестерин, білірубін, які утворюються при гемолізі еритроцитів.

Значення жовчі:

1. жовч забезпечує всмоктування жирів, а саме жирних кислот. Жовчні кислоти з’єднуючись з жирними кислотами дають олеїнові кислоти, які розчинні у воді і тому легко всмоктуються стінкою кишечника. Після всмоктування останні розпадаються на жирні і жовчні кислоти; жирні кислоти з’єднуються з гліцерином і утворюється жир, властивий певному виду тварин; жовчні кислоти з кров’ю надходять в печінку і процес знову повторюється;

2. нейтралізує кислий вміст шлунка;

3. стимулює перистальтику кишечника;

4. зменшує поверхневий натяг міхура, сприяє процесу гідролізу речовин;

5. стимулює активність ферментів підшлункової залози;

6. виконує бактерицидну функцію;

7. утворює емульсію з жирами, фільтрує жир.

Травної функції як такої не виконує.


Читайте також:

  1. D-петля, що складається з 8–12 залишків, декілька з яких – дигідроуридинові.
  2. DIMCLRE (РЗМЦВЛ) - колір виносних ліній (номер кольору). Може приймати значенняBYBLOCK (ПОБЛОКУ) і BYLAYER (ПОСЛОЮ).
  3. I визначення впливу окремих факторів
  4. I. При підготовці до переговорів визначите склад делегації і її керівника.
  5. II. Анатомічний склад лімфатичної системи
  6. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  7. II. Вимоги до складання паспорта бюджетної програми
  8. II. За зміною ступенів окиснення елементів, які входять до складу реагуючих речовин
  9. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  10. III. Вимоги до учасників, складу груп і керівників туристських подорожей
  11. Iсторичне значення революції.
  12. Ne і ne – поточне значення потужності і частоти обертання колінчастого вала.




Переглядів: 2817

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Жуйний процес. | Моторика кишок.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.009 сек.