Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Жуйний процес.

Моторика передшлунків.

Утворення газів та вітамінів.

Перетравлювання білків в передшлунках.

Леткі жирні кислоти.

Оцтова, пропіонова, масляна – утворюються внаслідок ферментації вуглеводів і дезамінуванні амінокислот.

ЛЖК забезпечують до 40% енергетичних затрат організму. За добу у овець утворюється до 500 мл ЛЖК, у ВРХ – до 4 л. вони всмоктуються в рубці в кров і лімфу і частково йдуть на утворення молока (оцтова кислота).

Якщо раціон збалансований, то співвідношення ЛЖК становить: 20% масляної, 20% пропіонової, 60% оцтової кислот. Якщо раціон сільний, то кількість оцтової кислоти зростає до 70%, що впливає на підвищення жирності молока.

 

В передшлунках гідролізується 40-80% рослинного білка. Протеолітичні ферменти і інфузорії гідролізують білки до пептидів і амінокислот. Мікрофлора може переамінувати білки, тому жуйні не потребують наявної кількості незамінних амінокислот в раціоні, бо вони можуть синтезуватися мікрофлорою. При гідролізі білка утворюється аміак. Якщо його кількість незначна, то він потрапляє в кров, потім в печінку, де з’єднується з вуглекислотою і утворюється сечовина, яка виводиться з сечею. Якщо тварина споживає молоду траву з росою, то в таких умовах розщеплення білка відбувається дуже інтенсивно і одночасно утворюється багато аміаку. Печінка не справляється з утворенням сечовини – розвивається тимпанія рубця і інтоксикація всього організму. Якщо в раціоні вистачає білку, то азот аміаку, що утворюється при гідролізі білка, використовується мікрофлорою для будови свого тіла за рахунок ферменту уреази.

 

В рубці утворюється значна кількість газів, до 35 л/год, які виводяться шляхом відригування (60%). Серед газів: СО2, NH3, азот, кисень, водень, H2S, CO, CH4. гази утворюються при карбоксиксилюванні або при дезамінуванні. В рубці утворюється вітаміни групи В, В1, В6, В12, РР, К; тому цих вітамінів жуйні майже не потребують.

 

Моторика починається із скорочення сітки. Сітка скорочується в 2 фази:

1. сітка скорочується наполовину;

2. сітка скорочується максимально; при цьому рідка частина надходить в книжку, а грубі частинки повертаються в рубець.

Спочатку скорочується переддверя із стравохідним жолобом, потім дорсальний мішок, каудо-дорсальний сліпий виступ, каудо-вентральний сліпий виступ. За один цикл скорочення рубця книжка скорочується 2-3 рази. Парасимпатична нервова система прискорює моторику, а симпатична нервова система – гальмує. Моторику досліджують в голодні ямці.

За 3 хв у ВРХ – 7-12 скорочень, вівці – 7-14 скорочень, кози – 7-16 скорочень.

Жуйний процес – це рефлекторний акт, який відбувається через 30-60 хв після годівлі. За добу відбувається 7-8 жуйних періодів, кожен по 40-50 хв. Цей рефлекторний акт починається з подразнення грубими частинками корму рецепторів переддверя рубця, стравохідного отвору рубець-сітка. Збудження по доцентровим шляхам надходить в довгастий мозок в центр жуйки (центр блювоти), а звідти до м’язових елементів рубця і сфінктера. При цьому переддверя стискається, сфінктер розкривається, тварина робить спробу вдихнути при закриванні голосової щілини. При цьому в грудній клітці утворюється негативний тиск, який передається і у стравохід і частина вмісту “насмоктується” в стравохід (дихальна фаза).

Потім починається ІІ фаза – стравохідна. Анти перистальтичними рухами стравоходу вміст подається в ротову порожнину, пережовується і знов ковтається.

 


Читайте також:

  1. А/. Поняття про судовий процес.
  2. БОЛОНСЬКИЙ ПРОЦЕС. ДОКУМЕНТИ БОЛОНСЬКОГО ПРОЦЕСУ.
  3. Бюджетний процес.
  4. Бюджетний процес.
  5. Гельсінський процес. Основні принципи Гельсінського акта та його історичне значення
  6. Єдина транспортна мережа і єдиний транспортний процес.
  7. Загальні відомості про перевізний процес.
  8. Задачі про заміну основного капіталу обладнання підприємства. Багатокроковий процес.
  9. Закони і підзаконні нормативні акти. Законодавчий процес.
  10. Законодавчий процес.
  11. Кон.процес. Кон.проц.форма.




Переглядів: 1412

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Травлення у передшлунках, мікрофлора передшлунків. | Значення жовчі. Жовчоутворення, жовчовиділення. Склад жовчі, значення в процесах травлення.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.