МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Жуйний процес.Моторика передшлунків. Утворення газів та вітамінів. Перетравлювання білків в передшлунках. Леткі жирні кислоти. Оцтова, пропіонова, масляна – утворюються внаслідок ферментації вуглеводів і дезамінуванні амінокислот. ЛЖК забезпечують до 40% енергетичних затрат організму. За добу у овець утворюється до 500 мл ЛЖК, у ВРХ – до 4 л. вони всмоктуються в рубці в кров і лімфу і частково йдуть на утворення молока (оцтова кислота). Якщо раціон збалансований, то співвідношення ЛЖК становить: 20% масляної, 20% пропіонової, 60% оцтової кислот. Якщо раціон сільний, то кількість оцтової кислоти зростає до 70%, що впливає на підвищення жирності молока.
В передшлунках гідролізується 40-80% рослинного білка. Протеолітичні ферменти і інфузорії гідролізують білки до пептидів і амінокислот. Мікрофлора може переамінувати білки, тому жуйні не потребують наявної кількості незамінних амінокислот в раціоні, бо вони можуть синтезуватися мікрофлорою. При гідролізі білка утворюється аміак. Якщо його кількість незначна, то він потрапляє в кров, потім в печінку, де з’єднується з вуглекислотою і утворюється сечовина, яка виводиться з сечею. Якщо тварина споживає молоду траву з росою, то в таких умовах розщеплення білка відбувається дуже інтенсивно і одночасно утворюється багато аміаку. Печінка не справляється з утворенням сечовини – розвивається тимпанія рубця і інтоксикація всього організму. Якщо в раціоні вистачає білку, то азот аміаку, що утворюється при гідролізі білка, використовується мікрофлорою для будови свого тіла за рахунок ферменту уреази.
В рубці утворюється значна кількість газів, до 35 л/год, які виводяться шляхом відригування (60%). Серед газів: СО2, NH3, азот, кисень, водень, H2S, CO, CH4. гази утворюються при карбоксиксилюванні або при дезамінуванні. В рубці утворюється вітаміни групи В, В1, В6, В12, РР, К; тому цих вітамінів жуйні майже не потребують.
Моторика починається із скорочення сітки. Сітка скорочується в 2 фази: 1. сітка скорочується наполовину; 2. сітка скорочується максимально; при цьому рідка частина надходить в книжку, а грубі частинки повертаються в рубець. Спочатку скорочується переддверя із стравохідним жолобом, потім дорсальний мішок, каудо-дорсальний сліпий виступ, каудо-вентральний сліпий виступ. За один цикл скорочення рубця книжка скорочується 2-3 рази. Парасимпатична нервова система прискорює моторику, а симпатична нервова система – гальмує. Моторику досліджують в голодні ямці. За 3 хв у ВРХ – 7-12 скорочень, вівці – 7-14 скорочень, кози – 7-16 скорочень. Жуйний процес – це рефлекторний акт, який відбувається через 30-60 хв після годівлі. За добу відбувається 7-8 жуйних періодів, кожен по 40-50 хв. Цей рефлекторний акт починається з подразнення грубими частинками корму рецепторів переддверя рубця, стравохідного отвору рубець-сітка. Збудження по доцентровим шляхам надходить в довгастий мозок в центр жуйки (центр блювоти), а звідти до м’язових елементів рубця і сфінктера. При цьому переддверя стискається, сфінктер розкривається, тварина робить спробу вдихнути при закриванні голосової щілини. При цьому в грудній клітці утворюється негативний тиск, який передається і у стравохід і частина вмісту “насмоктується” в стравохід (дихальна фаза). Потім починається ІІ фаза – стравохідна. Анти перистальтичними рухами стравоходу вміст подається в ротову порожнину, пережовується і знов ковтається.
Читайте також:
|
||||||||
|