Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Травлення у передшлунках, мікрофлора передшлунків.

Лекція №5. Травлення у шлунку жуйних.

Шлунок жуйних складний і складається з 3х передшлунків: рубець, сітка, книжка; і власне шлунка – сичуга.

Рубець – велика ферментативна камера, слизова вкрита плоским епітелієм і не містить залоз. Травлення відбувається за рахунок ферментів мікробного походження. Об’єм рубця – до 300 л.

Сітка виконує сортувальну функцію. Грубі частинки вона повертає в рубець, а рідку і розріджену частини в книжку.

Книжка виконує фільтрувальну функцію. В ній всмоктується до 200 л рідкої частини вмісту.

Мікрофлора передшлунків різноманітна і представлена бактеріями, інфузоріями, грибками і заселяє передшлунки з перших днів народження. До 3х місяців у жуйних однокамерний шлунок.

Бактерії, які заселяють рубець: стрептококи, протеолітичні, целюлозолітичні бактерії, лактобацили. Всього до 20 видів. В 1 мл вмісту нараховується до 10 млрд. бактерій. Вони гідролізують полісахариди, крохмаль, білки, клітковину.

Серед інфузорій налічується до 120 видів в рубці. В 1 мл вмісту – 1 млн. інфузорій. Вони подібно бактеріям розщеплюють клітковину, роздрібнюють війками, перетравлюють власними ферментами, а також можуть затягувати дрібні частинки. Вони перетравлюють крохмаль до глікогену.

Ці мікроорганізми гинуть, просуваються по ШКТ і розщеплюються ферментами травних соків, засвоюються як високоякісний білок мікробного походження. За рахунок білку мікробного походження організм жуйних отримує 1/3 добової норми білка. Загальна кількість мікрофлори – 4 кг.

 

Перетравлення вуглеводів. Утворення ЛЖК (летких жирних кислот)

60-70% всієї кількості вуглеводів перетравлюються в передшлунках жуйних (крохмаль, целюлоза, дисахариди, сахароза, мальтоза...). на целюлозу діє фермент мікробного походження і гідролізує її до целобіози і целотріози, на які в свою чергу діє суміш ферментів глюкозідаз, які розщеплюють останні до глюкози.

Для кращого перетравлення клітковини в раціоні необхідно передбачити отриману кількість білків, а саме не більше 5% від кількості грубих кормів. При великій кількості білків в раціоні при їх гідролізі утвориться багато NH3, що пригнічує діяльність целюлозолітичних бактерій. Необхідно вводити в раціон потрібну кількість вітамінів і мінеральних речовин (особливо кобальт – для синтезу вітамінів мікрофлорою).

Інтенсивність розщеплення целюлози залежить від віку трави. В старій траві багато лігніну, а він не перетравлюється. При великій кількості в раціоні крохмалю, при його розщепленні утворюється велика кількість молочної пропіонової кислот, які знижують рН рубця, що впливає на гальмування розвитку і життєдіяльності целюлозолітичних бактерій.

 


Читайте також:

  1. Біологічне значення травлення
  2. Біологічні особливості травлення с.-г. птиці
  3. Газове травлення.
  4. Значення жовчі. Жовчоутворення, жовчовиділення. Склад жовчі, значення в процесах травлення.
  5. ІІ. Ферменти. Типи травлення: порожнисте, мембранне, внутрішньоклітинне. Механізм регуляції травлення.
  6. Короткі анатомічні дані і основи фізіології травлення
  7. Лекція №4 – Травлення в ротовій порожнині і в шлунку.
  8. Методи обстеження органів травлення
  9. Мікрофлора
  10. Мікрофлора води.
  11. Мікрофлора ґрунту.
  12. Мікрофлора людини.




Переглядів: 1976

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Особливості травлення у шлунку коней та свиней. | Жуйний процес.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.019 сек.