МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||||||||
СахарозаВоски Жири · це естери спирту гліцерину та вищих жирних кислот. Класифікація жирів: · за складом прості змішані · за фізичними властивостями тверді рідкі (олії) · за походженням тваринні рослинні Хімічні властивості: · гідроліз СН2 – О – СО – С15Н31 СН2 – ОН СН – О – СО – С15Н31 + 3НОН → СН – ОН + 3С15Н31СООН СН2 – О – СО – С15Н31 СН2 – ОН
· лужний гідроліз (омилення) СН2 – О – СО – С15Н31 СН2 – ОН СН – О – СО – С15Н31 + 3NaОН → СН – ОН + 3С15Н31СООNa СН2 – О – СО – С15Н31 СН2 – ОН мило
· гідрогенізація рідких жирів СН2 – О – СО – С17Н33 СН2 – О – СО – С17Н35 СН – О – СО – С17Н33 + 3Н2 → СН – О – СО – С17Н35 СН2 – О – СО – С17Н33 СН2 – О – СО – С17Н35
Добування жирів:
СН2 – ОН СН2 – О – СО – С15Н31 СН – ОН + 3С15Н31СООН → СН – О – СО – С15Н31 + 3Н2О СН2 – ОН СН2 – О – СО – С15Н31
Біологічна роль жирів:
· енергетична функція; · поживна функція; · захисна функція; · терморегуляція.
· це естери вищіх карбонових кислот та вищіх спиртів.
Воски поділяють на тваринні (спермацет, бджолиний віск, ланолін) та рослинні (воски з листів рослин). Температура плавлення восків зростає зі зростанням карбонових радикалів кислот та спиртів. У зв'язку з цим воски бувають м’які та тверді.
М’які воски: · ланолін –виробляється шкірними залозами вівець. Використовують як основу лікарських мазей. · спермацет –добувають з голови кашалоту. Використовують як основу лікарських мазей. Тверді воски: · бджолиний віск –добувають з бджолиних сотів. Використовують як основу лікарських мазей та косметичних препаратів.
б) окислення сильними окисниками (концентрована HNO3) призводить до утворення арових кислот (окислюється альдегідна група та первинна спиртова група): О С CООН ׀ Н ׀ Н – С – ОН H – C – OH ׀ ׀ НО – С – Н HO – C – H ׀ ׀ Н – С – ОН + [O] → H – C – OH ׀ ׀ Н – С – ОН H – C – OH ׀ ׀ глюкарова кислота СН2ОН СООН в) окислення моносахаридів з захищенною альдегідною групою (наприклад, глікозиди) призводить до утворення уронових кислот (окислюється тільки первинна спиртова група): О О С C ׀ Н ׀ Н Н – С – ОН H – C – OH ׀ ׀ НО – С – Н HO – C – H ׀ ׀ Н – С – ОН + [O] → H – C – OH ׀ ׀ Н – С – ОН H – C – OH ׀ ׀ СН2ОН СООН глюкуронова кислота Уронові кислоти входять до складу багатьох полісахаридів.
г) окислення в лужному середовищі – якісні реакції: · реакція з реактивом Толленса – реакція „срібного дзеркала” О O R – С + 2Ag(NH3)2OH → R – C + 2Ag↓ + 4NH3 + H2O Н OH глюконова кислота · реакція з реактивом Фелінга О t° O R – С + 2Сu(OH)2 → R – C + Cu2O↓ + 2H2O Н OH червоний осад
· Добування: СН2ОН О О Н Н НОН2С ОН + + → НО НО ОН Н СН2ОН
Н ОН ОН Н α – глюкоза β – фруктоза СН2ОН О О Н Н НОН2С Н +Н2О НО О СН2ОН Н ОН ОН Н сахароза · Гідроліз: С12Н22О11 + Н2О → С6Н12О6 + С6Н12О6 глюкоза фруктоза
|
|||||||||||||||||||||||
|