Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Риби хрящокісткові

 

Розрізняють кілька родин хрящокісткових риб. Скелет цих риб складається з хрящів і кісток. Найважливішою родиною хрящокісткових риб є осетрові.

Родина осетрові. Риби родини осетрових - найбільш цінні промислові риби (рис.23). Вони населяють водойми Північної Півкулі. Основна частина (більш як 90%) вилову осетрових припадає на Росію. Деякі види цих риб поширені у водах України. Осетрові - прохідні, напівпрохідні або прісноводні риби. Скелет голови цих риб кістковий , а тулуба - хрящовий. Тіло має веретеноподібну форму. На тулубі 5 рядів луски в вигляді бляшок (жучків). Це ромбічна луска - рудимент (зачаток) ганоїдної. Ганоїдна луска є тільки на верхній лопаті хвостового плавця. Один з рядів, непарний, проходить вздовж спини, два парних - на боках і черевці. Рило риб видовжене. Рот нижній, висувний (у вигляді поперечної щілини). На підборідді розміщені чотири вусики. В м’ясі риб міститься від 4 до 30% і більше жиру.

Осетрові риби об’єднують білугу, калугу, осетра російського, севрюгу, стерлядь та ін.

Білуга - найбільша за розмірами риба родини осетрових. Водиться в басейнах Каспійського, Азовського та Чорного морів і рік, які впадають в них. Маса риби від 30 до 200 кг, інколи до 1 т. Середня промислова маса від 40 до 80 кг при довжині 1,5-2 м. Рило риби коротке, загострене, рот великий. Вусики сплющені з листкоподібними придатками. На спині розміщені від 11 до 14 жучків (перший найменший). В м’ясі міститься від 11 до 14% жиру і 16-17% білків. М’ясо біле, однак трохи жорстке.

Калуга за зовнішнім виглядом подібна до білуги. Відрізняється від неї меншими розмірами і більш видовженим рилом. На спині від 10 до 16 жучків (перший найбільший). Вусики без листкоподібних придатків. Довжина риби 2-2,5 м, маса 100-120 кг. У м’ясі міститься від 3 до 5% жиру.

Осетер російський ( гірчак) має тупе рило, малий рот. Вусики короткі, без торочки. Рибу ловлять у Каспійському та Азово-Чорноморському басейнах. Осетер басейну Каспійського моря досягає довжини 100-160 см і маси 8-25 кг, інколи - до 50-75 кг. Риба має коротке , тупе рило з перерваною нижньою губою. М’ясо жирне (10-15% жиру), містить 15-16% білків. Розміри осетра Азово- Чорноморського басейну трохи менші.

Севрюга (пестрюга) поширена в Каспійському та Азово-Чорноморському басейнах. Риба любить великі глибини. Тіло риби видовжене. Рило мечоподібне, досягає 2/3 довжина голови. На вусиках немає облямівки. Середня промислова довжина риби від 80 до 150 см, маса - 5-15 кг. Максимальна довжина риби 200-225 см, маса - 30-40 кг.

Стерлядь належить до прісноводних риб. Поширена в річках Сибіру та Європейської частини Росії, в Дніпрі. Голова видовжена, загострена. Нижня губа перервана, вусики торочкуваті. Довжина риби 30-70 см, маса - 0,3-0,7 кг, інколи - до 2 кг. М’ясо жирне (7-33% жиру), містить 16-18% білків.

До осетрових риб належать також бестер - гібрид білуги з стерляддю та осетер - гібрид російського осетра з стерляддю. Ці види риб вирощують у ставках і водосховищах.

Осетрові риби надзвичайно цінні. Їх м’ясо біле, дуже смачне, жирне і соковите. За високі споживні властивості м’яса ці риби в народі називають “красною рибою” ( від слова “красний”, що означає “прекрасний”). Осетрові риби використовують у кулінарії, особливо цінується відварене м’ясо. Вони є прекрасною сировиною для виготовлення делікатесних провісних і копчених баличних товарів, консервів (переважно натуральних). Риби надходять у торгову мережу також мороженими. Стерлядь реалізують живою.

Високо цінують ікру осетрових риб, яка має чорне або сіре забарвлення.

 




Переглядів: 776

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Риби кісткові | Риби хрящові

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.