Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Особливості бухгалтерського обліку у сільськогосподарському виробництві

Сільське господарство — одна з провідних галузей економі­ки України, в якій зайнято близько 20% працездатного населен­ня і яка забезпечує більше чверті внутрішнього валового продук­ту. У той же час сільськогоспо­дарське виробництво характеризується рядом особливостей, які суттєво впливають на організацію обліку:

1) багатогалузевий характер діяльності сільськогосподарсь­ких підприємств: виробництво різноманітної продукції рослин­ництва і тваринництва (часто за досить відмітними і специфіч­ними технологіями), переробка власної і давальницької продукції, торгівля і громадське харчування, автомобільні перевезення і окрема система інших допоміжних виробництв (ремонтні май­стерні, водопостачання тощо), капітальне будівництво своїми силами і підсобні промислові виробництва (цегельне та ін.) зу­мовлюють таку побудову обліку, яка враховувала б особливості кожного виду діяльності та одержаної продукції (робіт, послуг) і забезпечувала контроль за витратами у розрізі центрів відпові­дальності;

2) земля як основний виробничий ресурс у сільському гос­подарстві поки що не має справедливої грошової оцінки і у складі активів сільськогосподарських підприємств не відображається, а у процесі відтворення жодними іншими засобами не заміщуєть­ся. При раціональному використанні її родючість не лише не знижується, а навіть зростає, тому термін її ефективного вико­ристання не обмежений у часі і амортизаційні відрахування з вартості земельних ділянок (для віднесення їх на витрати вироб­ництва) не визначаються;

3) процес виробництва у сільському господарстві має спра­ву з живими організмами, розвиток яких часто визначається при­родними факторами (зміною пори року, кількістю атмосферних опадів, коливаннями температури і вологості повітря тощо), які дуже рідко піддаються регулюванню з боку виробників. Цим зу­мовлено те, що у сільському господарстві рівень витрат часто визначається впливом природних факторів і не адекватний ви­ходу продукції. Це зумовлює значні коливання собівартості про­дукції з року в рік. Крім того, з цим пов’язані сезонні коливання витрат або навіть їх одноразовий характер, що зумовлює не­обхідність вести облік витрат у розрізі окремих періодів року та видів робіт;

4) сільськогосподарські підприємства самі відтворюють час­тину необхідних їм засобів праці (вирощування багаторічних на­саджень, молодняка тварин для ремонту та поповнення основ­ного стада і т. ін.), але специфіка біологічних об’єктів зумовлює необхідність відображати в обліку витрати зі створення таких засобів до їх передачі в експлуатацію не як капітальні вкладення, а як поточні виробничі витрати;

5) частина готової продукції сільськогосподарського вироб­ництва не набуває товарної форми, а залишається у господарстві і слугує вихідним матеріалом (сировиною) для відновлення про­цесу виробництва (насіння для посіву, корми для тварин, моло­ко для випоювання телят тощо) або ж для внутрішньогосподарсь­кої переробки (на боршно, крупи, олію, ковбаси і т. ін.). Усе це зумовлює необхідність вести відокремлений облік товарної та нетоварної частини готової продукції;

6) окремі види сільськогосподарської продукції одержують з виробництва лише один раз на рік (деяка продукція рослин­ництва) або навіть один раз у півтора-два роки (вирощування молодняка великої рогатої худоби), тому в бухгалтерському об­ліку необхідно відображати не лише кінцевий вихід продукції, а й сам хід її виробництва (нарощування витрат та зростання живої маси тварин, їх приріст). У таких випадках оприбуткована про­дукція частково залишається на стадії незавершеного виробниц­тва, хоча в обліку відображається у складі виробничих запасів (молодняк тварин). За несприятливих умов ця продукція взагалі може бути втрачена (падіж молодняка тварин або зменшення їх живої маси). Все це зумовлює істотні особливості у методиці оприбуткування продукції та її обліку;

7) у сільському господарстві більшість рослин і тварин да­ють не один, а декілька видів продукції (як основної, так і по­бічної), а сам процес такого «спільного» виробництва не має точки роз’єднання, як це часто має місце у промисловості, тому це зумовлює необхідність застосування специфічних методів роз­поділу витрат і калькулювання собівартості продукції.

Враховуючи особливості сільськогосподарського виробниц­тва, Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів та Міністерство аграрної політики України (МАПУ) розробили і затвердили ряд нормативних доументів, що регулюють організацію та методику бухгалтерського обліку в сільськогосподарських підприємствах. Серед них:

—Про врегулювання питань щодо забезпечення захисту май­нових прав селян у процесі реформування аграрного сектора еко­номіки. Постанова КМУ від 28.02.2001 р. №177;

— Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 30 «Біологічні активи», затверджено наказом МФУ від 18.11.2005 р. № 790;

— Про організацію ведення бухгалтерського обліку та скла­дання фінансової звітності в системі Міністерства аграрної політи­ки України, затверджено наказом МАПУ від 01.11.2000 р. № 216;

—Методичні рекомендації щодо відображення в бухгалтерсь­кому обліку операцій з формування власного капіталу та залучен­ня майна колишніх членів колективних сільськогосподарських підприємств новоствореними сільськогосподарськими підприєм­ствами, затверджено наказом МАПУ від 02.07.2001 р. № 190;

— Методичні рекомендації з організації та ведення бухгал­терського обліку за журнально-ордерною формою на підприєм­ствах агропромислового комплексу, затверджено наказом МАПУ від 07.03.2001 р. № 49;

—Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулю­вання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарсь­ких підприємств, затверджено наказом МАПУ від 28.05.2001 р. №132;

— Методичні рекомендації з організації та ведення бухгал­терського обліку в селянських (фермерських) господарствах, зат­верджено наказом МАПУ від 02.07.2001 р. № 190.

Переліченими та іншими нормативними документами Міністерства аграрної політики України рекомендовано сільсько - господарським підприємствам застосовувати спеціальні субра­хунки галузевого призначення, затверджені галузеві форми пер­винних документів та регістрів журнально-ордерної форми об­ліку, статті витрат, методи розподілу витрат і калькулювання собівартості продукції, визначення об’єктів обліку витрат і каль­куляційних одиниць, розрахунків за фіксованим сільськогоспо­дарським податком, обліку державних дотацій, обліку розрахунків продукцією за податками і платежами та інше.

Так, для обліку витрат виробництва та виходу продукції сільськогосподарським підприємствам рекомендовано застосо­вувати такі субрахунки:

1) до синтетичного рахунка 23 «Виробництво»

231 «Рослинництво»;

232 «Тваринництво»;

233 «Промислове виробництво»;

234 «Допоміжні виробництва»;

235 «Витрати на утримання машин і обладнання»;

236 «Обслуговуючі виробництва та господарства (вироб­ничі)»;

237 «Ремонт основних засобів та інших необоротних активів»;

2) до синтетичного рахунка 27 «Продукція сільськогоспо­дарського виробництва»

271 «Продукція рослинництва»;

272 «Продукція тваринництва»;

273 «Продукція промислових виробництв»;

274 «Продукція допоміжних, обслуговуючих та інших ви­робництв»;

275 «Продукція, прийнята від населення для реалізації»;

276 «Насіння і садивний матеріал»;

277 «Корми»;

3) до синтетичного рахунка 91 «Загальновиробничі витрати»

911 «Загальновиробничі (цехові) витрати рослинництва»;

912 «Загальновиробничі (цехові) витрати тваринництва»;

913 «Загальновиробничі (цехові) витрати промислових ви­робництв»;

914 «Загальновиробничі (цехові) витрати інших виробництв»;

915 «Фіксований сільськогосподарський податок».

Облік витрат виробництва (на рахунку 23 «Виробництво») рекомендовано вести за такими статтями витрат (табл. 2.1).


Читайте також:

  1. I. Особливості аферентних і еферентних шляхів вегетативного і соматичного відділів нервової системи
  2. VI.3.3. Особливості концепції Йоганна Гайнріха Песталоцці
  3. VI.3.4. Особливості концепції Йоганна Фрідриха Гербарта
  4. А. Особливості диференціації навчального процесу в школах США
  5. Автоматизована форма обліку
  6. Автоматизовані системи управлінні охороною праці, обліку, аналізу та дослідження травматизму
  7. Автоматизовані форми та системи обліку.
  8. Агітація за і проти та деякі особливості її техніки.
  9. Аграрне виробництво і його особливості
  10. Аграрне право як галузь права, його історичні витоки та особливості.
  11. Аналіз і профілактика травматизму, профзахворюваності на виробництві.
  12. Аналіз службового призначення деталей та конструктивних елементів обладнання харчових виробництві, визначення технічних вимог і норм точності при їх виготовленні




Переглядів: 805

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Облік тварин на вирощуванні та відгодівлі (поточних біологічних активів тваринництва) | Облік тварин на вирощуванні та відгодівлі (поточних біологічних активів тваринництва)

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.