Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Питання 4. Взаємозв'язок обміну білків, жирів, вуглеводів

Білків - 12%.

Питання 3. Значення процесу обміну речовин для життєдіяльності організмів

Обмін речовин - сукупність реакцій перетворення хімічних сполук; закономірний порядок перетворення речовин в живих системах, спрямований на їх збереження та само відтворення. Рослина, тварина, кожна клітина в кожну мить свого життя тотожні з собою і разом з тим відрізняються від самих себе завдяки засвоєнню та виділенню речовин. Обмін речовин - основа прояву життєдіяльності, основа фізіологічних функцій організму, найважливіша властивість життя з припиненням якої припиняється і життя.

Основною частиною обміну речовин є харчування. Саме постійне надходження в організм з їжею поживних сполук, забезпечує нормальний обмін речовин, динамічний стан усіх біомолекул.

До складу раціону харчування здорової людини повинні входити поживні сполуки: макрокомпоненти (білки, жири, вуглеводи) та мікрокомпоненти (вітаміни, неорганічні елементи).

Здорова доросла людина знаходиться в умовах енергетичної рівноваги, тобто споживання енергетичних матеріалів з продуктами харчування повинно дорівнювати витратам енергії в процесах життєдіяльності.

Рівні енергетичних потреб при помірній фізичній активності та теплового комфорту для чоловіків 23-50 років, при масі тіла 70 кг становить 2700 кДж / добу, для жінок 23-50 років, при масі тіла 55 кг - 2000 кДж / добу.

Реальна добова потреба у поживних речовинах залежить від віку, статі людини, фізичного навантаження, становлячи в середньому (за R. Berkow: The Merck Manual of Diagnosis and Therapy, 1992):

білки - для чоловіків: віком 19-24 роки - 58 г,

віком 25-50 років - 63 г,

для жінок: віком 19-24 роки - 46 г,

віком 25-50 років - 50 г;

жири - 60-90 г (20-25 г рослинних жирів, 40-65 г тваринних жирів);

вуглеводи- 450-500-г,

- при розумовій праці — 430 г,

- при фізичній праці: легкій - 490 г,

середній- 560 г,

важкій - 630 г.

Розглянуті норми потреби організму здорової людини в поживних речовинах є передумовою раціонального харчування. Проте, реальна структура харчування людей значною мірою залежить від соціальних умов, економічного стану населення, релігійних факторів.

Згідно з рекомендаціями Національної академії наук, оптимальне співвідношення внесків окремих поживних речовин у добову калорійність харчування повинно складати:

вуглеводів - 58% (крохмаль - 48%, цукор - 10%),

жирів-30%,

У живих тканинах організму, у його окремих клітинах всі обмінні процеси тісно пов'язані один з одним, залежать один від одного і відбуваються як єдиний багатосторонній процес. Навіть перший етап обміну - перетворення їжі - являє собою реакції розщеплення білків, жирів і вуглеводів у травному каналі, які відбуваються одночасно. У живому організмі здійснюється взаємоперетворення вуглеводів, жирів, білків. Це проявляється у тому, що з вуглеводів їжі утворюються й відкладаються жири, а при їх нестачі порушується обмін жирів і збільшується потребу організму в білках.

Взаємозв'язок між обмінами білків, жирів і вуглеводів виникає на основі спільності речовин, які утворюються при їх розпаді, а також на основі енергетичної залежності. Так, енергія, що виділяється при розщепленні одних сполук, використовується клітиною для синтезу інших.

Не можна провести також чіткої межі між органічними і мінеральними речовинами. Прикладом може служити метаболізм фосфору, який зв'язує в єдине ціле процеси білкового, вуглеводного, ліпідного, мінерального й енергетичного обмінів в організмі. Це ж можна сказати і про сірку, залізо, магній, цинк й інші елементи. Таким чином, мінеральний обмін являє собою одну з ланок загального обміну в організмі.

На перших етапах обмін білків, жирів, вуглеводів здійснюється різними шляхами. Проте надалі утворюються однакові або близькі за будовою речовини, які окислюються до вуглекислого газу і води.

 




Переглядів: 8393

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Питання 2. Етапи обміну речовин | ЛІТЕРАТУРА

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.