Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Гігієнічні основи нутриціологічної профілактики передчасного старіння

В основі організації раціонального харчування з метою профілактики передчасного старіння знаходяться наступні принципи:

· енергетична збалансованість раціону харчування має визначатися згідно з рівнем фактичних енерговитрат;

· антисклеротична спрямованість харчового раціону;

· максимально можлива різноманітність харчування та його збалансованість за основними незамінними факторами харчування;

· оптимальне забезпечення харчового раціону речовинами, що стимулюють активність ферментних систем в організмі.

 

Дані щодо енергетичної цінності та вмісту основних нутрієнтів, що рекомендуються для осіб дорослого працездатного, похилого і старого віку наведені в таблицях 1 і 2.

Таблиця 1

Енергетична цінність, вміст білків, жирів і вуглеводів у харчовому раціоні, що рекомендуються для дорослого працездатного населення різноманітних груп відповідно до інтенсивності праці (на день)

Групи за інтенсив-ністю праці Вікові групи Чоловіки Жінки
Енерге-тична цінність Білки, г Жи-ри, г Вугле-води г Енерге-тична цінність Білки, г Жи-ри, г Вугле- води, г
всьо-го тва-ринні всьо-го тваринні
18 — 29 30 — 39 40 — 59
18 — 29 30 — 39 40 — 59
18 — 29 30 — 39 40 — 59
18 — 29 30 — 39 40 — 59

Примітка:

· Потреба вагітних жінок в енергії (5 — 9 місяць вагітності) в середньому складає 2900 ккал, білку — 100 г, у тому числі 60 г білків тваринного походження.

· Потреба жінок, які годують у середньому становить 112 г, у тому числі 67 г білків тваринного походження.

Таблиця 2

Енергетична цінність, вміст, білків, жирів і вуглеводів у харчовому раціоні,

що рекомендуються для людей похилого і старого віку

Стать Вікові групи Енергетична цінність Білки, г Жири, г Вуглеводи, г
всього тваринні
Чоловіки 60 — 74 роки понад 75 років
Жінки 60—74 роки понад 75 років

Лікувально-дієтичне харчування при сечокам’яній хворобі

При сечокам’яній хворобі призначають дієти № 6 або № 14 в залежності від наявності уратурії, оксалатурії або фосфатурії. Хворі повинні отримувати багато рідини, вітаміни А, В, С і РР.

При сечокислому діатезі призначають дієту № 6, яка передбачає обмеження продуктів, що багаті на пурини: м’ясо молодих тварин та птахів, жирні сорти м’яса, печінка, нирки, мозок, язик, жирні види риби, копченості, бульйони, бобові, щавель, шпинат.

При оксалатурії також призначається дієта № 6, причомуобмежують вживання продуктів, що містять щавлеву кислоту (бобові, буряк, салат, щавель, шпинат, петрушка, какао, шоколад).

При фосфатурії призначають дієту № 14, що передбачає запровадження борошнисто-м’ясної дієти із обмеженням молочних продуктів і більшості овочів та фруктів для забезпечення відновлення кислої реакції сечі.

 


Читайте також:

  1. I. Фізичні основи механіки
  2. R – розрахунковий опір грунту основи, це такий тиск, при якому глибина зон пластичних деформацій (t) рівна 1/4b.
  3. V Такі негативні особистісні утворення, як самовпевненість і нерозвиненість автономії та ініціативи, обумовлюють неадаптивне старіння людини.
  4. VІII. Основи молекулярної фізики і термодинаміки
  5. Активне управління інвестиційним портфелем - теоретичні основи.
  6. АКУСТИКА. ЕЛЕМЕНТИ ФІЗИКИ СЛУХУ. ОСНОВИ АУДІОМЕТРІЇ
  7. Анатомо-фізіологічні основи статевого розвитку.
  8. Б. Заходи профілактики, що забезпечують безпеку праці і захист виробничого середовища.
  9. Безвибіркова кристалізація. Старіння.
  10. Біологічні основи мислительної діяльності.
  11. Біомеханічні основи шинування при пародонтозі.
  12. БІОФІЗИЧНІ ОСНОВИ ЗОРОВОЇ РЕЦЕПЦІЇ




Переглядів: 413

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Гігієнічні основи нутриціологічної профілактики цукрового діабету | Лікувально-дієтичне харчування при травмах кісток

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.019 сек.