Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Небезпеки у споживчій сфері

Небезпеки у споживчій сфері в основному спричинюються незадовільним станом якості послуг, товарів, споживання, користування якими спричинює шкоду життєдіяльності людини. Наприклад споживання в їжу хотдогів, гамбургерів тощо, згідно з дослідженнями Еріка Шлоссера, є надзвичайно небезпечним, оскільки в


3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності____________________________ 179

м'ясних продуктах містяться небезпечні мікроби, токсини. Дослідження свідчать, що у 76% фаршу з яловичини містяться мікроби, що розповсюджуються через фекалії. У 1997 р. в Сієтлі приблизно 700 дітей захворіло і 6 померло унаслідок отруєння у фастфуді. Відтоді отруїлося приблизно півмільйона людей, з них сотні померли від колібактерій, якими були заражені м'ясні продукти, що входили до складу їжі швидкого приготування. Колібактерію 0157Н7 виділили в 1982 p., вона надзвичайно стійка - до кислот, хлору, солі, морозу, живе у будь-якій воді, зберігається на прилавках тижнями, а для інфікування їх треба всього 5 шт. Цей мутант живе в коровах десятки років. Зміни в методах вирощування і забою худоби створили ідеальні умови для його розповсюдження. Вона мутує від звичайної бактерії кишківника і виділяє токсин, що уражує його внутрішню оболонку, при цьому 5% уражених помирають у страшних муках, оскільки антибіотики безсилі.

Згідно зі статистичними даними, у 2002 р. на території України зареєстровано 22 000 осіб, які постраждали від споживання неякісних продуктів харчування, безалкогольних та алкогольних напоїв.

Загрозливі статистичні дані станом на 2003 р. з країн високого соціального добробуту також не є втішними, зокрема, у США кожного дня приблизно 200 000 людей зазнають харчових отруєнь, 900 потрапляють у лікарні і 14 помирає.

Отже, продукція, яка не пройшла відповідного контролю, сертифікації, не може гарантувати високої якості, а отже, безпеку споживання. На упакуванні якісного товару, продукції розміщують знаки якості, відповідності стандартам, спеціальні контрольні марки тощо. Також на упакуванні повинна міститися етикетка, яка засвідчує якість товару, штрихове кодування, товарний знак фірми-виробника, її адресу контактні телефони, факс тощо. Наприклад, у разі придбання чайної продукції треба мати на увазі, що існує 10-бальна шкала оцінки якості чаю: ОР відповідає 10-ти балам, Р - 8, PS - 6, ВОР - 5, BOS - 3, Faning - 2, Dost - 1. На продуктах, які наприклад, пройшли контроль в НДІ харчування МОЗ України і мають високу якість на упакуванні містять знак - схвалення (рис. 53).

Відсутність достовірної відомості про товар не дає змоги дізнатися, чи він містить шкідливі речовини і якою мірою чи в якій концентрації вони присутні, немає також гарантій, що це товар не є підроблений, виготовлений без дотримання технічних, санітарно-гігієнічних умов, стандартів тощо.

Наприклад, для зменшення ризику придбати та спожити неякісний товар та продукти можна скористатись порадами С. Цюцюри:

Рис. 53. Знак якості продукції, який Горілка. Кожна третя пляшка лікеро-

присуджує НДІ харчування МОЗ горілчаного виробу, яка продається в Укра Украни. їні, - фальсифікована

Якщо у вас виникла підозра щодо якості напою, треба взяти 50 г горілки і змішати з такою ж кількістю сірчаної кислоти (за умови, якщо вона у вас є). Якщо суміш почорніла - продукт небезпечний для здоров'я.


180 3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності

Щоб визначити якість спиртного напою, можна застосувати і лакмусовий папірець. Коли папірець став червоний - це свідчить про значну частку кислот у горілці.

Пиво. У склянку з пивом треба влити склянку оцтової кислоти. Лити треба доти, доки випадатиме осад. Якщо рідина після осаду гірчить, то вона містить відвар сторонніх гірких речовин. Це означає, що пиво фальсифіковане. Іноді в пиво додають пікринову кислоту, яка дуже шкідлива навіть у маленьких дозах. Прокип'ятивши у пиві протягом 10 хвилин білу тканину, можна побачити, що тканина стала жовтою. Це свідчить про наявність отрути у напої.

Вино. Для визначення якості вина можна у склянку з чистою водою занурити шийку пляшки наповненої вином. Перед тим пляшку герметично закривають пальцем, який обережно забирають після занурення у воду. Якщо вино не змішалося з водою, то воно натуральне і без домішок. Фальсифіковане вино (підфарбоване, підсолоджене) стає важчим за воду і швидкість його опускання на дно свідчить, наскільки продукт неякісний.

Мед. Якщо при нагріванні мед розчиниться у 50-ти відсотковому розчині етилового спирту, він без домішок. Якщо розчинився частково - у ньому є сторонні речовини. Свіже куряче яйце йде на дно у розігрітому меді - у продукті велика кількість води. Розтоплений мед став густим і мутним, а при охолодженні забарвлюється кількома краплями йоду у синій або буруватий колір, - це гірський або квітковий мед, який містить крохмаль та виноградний цукор. Після того, як опустити у мед тонку дерев'яну паличку, правдивий мед буде стікати з неї суцільною ниткою, фальшивий - утворюватиме бризки. Якщо у меді присутні вода та цукор, його крапля на папері залишить вологі плями.

Молоко. Крапнувши молоко на ніготь, крапля якісного молока збереже свій колір. Якщо воно розведене водою, крапля розпливається.

М'ясо. Якщо м'ясо свіже, то ямка, що утворюється при натисканні на шматок, швидко зникає. У повторно замороженого м'яса жир рожевий. М'ясо молодняка світло-червоного кольору з білим жиром. У старих тварин м'ясо темно-червоного кольору з жовтим жиром.

Кури. У старих курей ніжки жовтуватого відтінку, шкіра лапок груба і вкрита великими лусочками. У молодих курей ніжки вкриті дрібною лускою, задній палець лапки маленький, гребінець - яскраво-червоний.

Риба. У свіжої риби очі прозорі і луска прозора та гладенька. Ямочка, що утворюється натисненням пальця, швидко вирівнюється. А коли ви купили рибу замороженою і принесли додому? Нагрійте в окропі ніж і проткніть ним тушку, а потім понюхайте лезо - неприємний різкий запах свідчить про несвіжість риби.

Пшеничне борошно. У пшеничне борошно можуть примішувати висівки, житнє або горохове борошно. Продукт може бути вироблений з не зовсім дозрілого зерна, насіння бур'янів. Змішайте одну частину борошна і одну другу частину води (за вагою) і замісіть масу. Якщо через три години осяде клейковина неоднорідна і сіра, мало тягтиметься, це означає - борошно перепріло і містить домішки.

Темний колір свідчить про домішки не пшеничного борошна. Якщо його стиснути в долоні і відпустити, можна довідатися, чи є в борошні надлишок мінеральних речовин або висівок. Про це свідчить і відсутність відбитків пальців на продукті.

Крупи. Крупи можна зберігати дуже довго і жучки в них не заведуться, якщо в кожну банку покласти по декілька зубців часнику. Запах часнику цим продуктам не передасться, та й часник збережеться.


3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності____________________________ 181

Сіль. Якщо до солі додати декілька дрібок картопляного крохмалю, вона не буде сиріти і збиратися в грудочки. Щоб сіль залишалася сухою, в сільничку треба покласти два-три рисових зернятка, які вберуть у себе вологу.

Хліб. Якщо в хлібницю покласти нарізане яблуко або шматочок очищеної картоплі і дрібку солі, то хліб буде черствіти набагато повільніше. Якщо ви купили хліб без спеціального упакування - варто обпалити його над полум'ям газової плити.


Читайте також:

  1. Абіотичні небезпеки
  2. Абіотичні та біотичні небезпеки.
  3. Акти законодавства ЄС у сфері інтелектуальної власності
  4. Аналіз небезпеки підприємства
  5. Аналіз небезпеки підприємства
  6. Аналіз ризику виникнення небезпеки
  7. Аналіз, звітність і аудит у сфері праці
  8. Арбітраж у сфері інтелектуальної власності за законодавством України.
  9. Атмосферні небезпеки
  10. Атмосферні небезпеки
  11. Аудит у сфері праці
  12. Аутсорсинг у сфері інформаційних технологій




Переглядів: 787

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | Штрихове кодування продукції

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.017 сек.