Студопедия
Новини освіти і науки:
Контакти
 


Тлумачний словник






ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ГАЗОАНАЛІЗАТОРІВ

ЕЛЕКТРОХІМІЧНІ ГАЗОАНАЛІЗАТОРИ

МАГНІТНІ ГАЗОАНАЛІЗАТОРИ

МЕХАНІЧНІ ГАЗОАНАЛІЗАТОРИ

3. ТЕПЛОВІ ГАЗОАНАЛІЗАТОРИ

6. ОПТИЧНІ ГАЗОАНАЛІЗАТОРИ

7. ДОПОМІЖНЕ УСТАТКУВАННЯ ДО ГАЗОАНАЛІЗАТОРІВ

1. ОСНОВНІ ВІДОМОСТІ ПРО ВИМІР СОСТАВА ГАЗІВ

Газоаналізатори являють собою засоби вимірів, призначені для одержання вимірювальної інформації про кількість речовини або його концентрації, а в деяких випадках про суму компонентів речовин в аналізованому газовому середовищі. Як правило, газоаналізатори складаються з первинного вимірювального перетворювача (датчика), за допомогою якого вимірюваний компонент перетвориться в сигнал, найчастіше електричний, пристосований для подальшого перетворення й використання, і вимірювального приладу, що сприймає сигнал вимірювальної інформації й приводить його до виду, зручному для сприйняття спостерігачем, а також запису, сигналізації й т.п.

У харчовій промисловості газоаналізатори широко застосовуються для аналізу топкових газів при спалюванні різних видів палива, для контролю состава газових середовищ у пекарних і сушильних камерах, концентрації сірчистого, вуглекислого й іншого газів, подаваних у ході технологічних процесів виноробства, цукрового, кукурузо–крохмального виробництву й ін., а також для контролю концентрації граничних значень у пожежо і вибухонебезпечних виробництвах і приміщеннях, де можливе скупчення газів, шкідливих для здоров'я обслуговуючого персоналу. Процес шумування хлібного тісту може контролюватися по обсязі виділяння з його двооксиду вуглецю. По змісту З2 у навколишнім середовищі здійснюється контроль за дозріванням пива, процесом шампанізації, зберіганням вин у прийомних резервуарах, і т.п. В бродильних виробництвах по концентрації водню в газах шумування можна контролювати хід технологічних процесів з метою їхньої інтенсифікації.

Номенклатура газоаналізаторів досить велика, внаслідок багатообразних аналізованих газових сумішей і різних вимог, пропонованих до вибірковості, чутливості, точності й відтворюваності вимірів. У сучасних газоаналізаторах широко використовуються найрізноманітніші методи аналізу, починаючи від найпростіших хімічних реакцій і кінчаючи новітніми досягненнями в області оптики, електроніки, ультразвуку, ядерного магнітного резонансу й т.п.

У комплект газоаналітичних приладів поряд з датчиком і вимірювальним приладом вихідних сигналів входить ряд допоміжних вузлів, що забезпечують нормальну роботу пристрою в цілому: пристосування для відбору, очищення, транспортування й підготовки до аналізу проб газової суміші.

По функціональному призначенню автоматичні й напівавтоматичні газоаналізатори підрозділяються на дві більші групи: лабораторні й промислові; по режиму роботи - на безперервні й циклічні (епізодичні). Крім того, газоаналізатори розрізняються по кількості аналізованих компонентів. Залежно від принципу дії (метод аналізу) газоаналізатори розділяються на механічні, теплові, магнітні, електрохімічні, оптичні й ін.

Шкали газоаналізаторів градуюються у відсотках концентрації аналізованого компонента в газовій суміші, а також в об'ємних або масових частках обумовленого компонента в аналізованій суміші. Випускаються прилади класів точності від 1 до 10.

Прилади, призначені для аналізу мікро - і ультрамікро-концентрацій, можуть також випускатися з межами наведеної відносної погрішності до 15 і 20%.

2. МЕХАНІЧНІ ГАЗОАНАЛІЗАТОРИ

Механічні газоаналізатори засновані на вимірі молекулярно-механічних параметрів стану або властивостей аналізуючої газової суміші. Величинами, що характеризують концентрацію обумовленого компонента, у таких приладах можуть бути зміна обсягу або тиску проби газової суміші (при постійному тиску або обсязі) у результаті хімічного впливу на обумовлений компонент; в'язкість або щільність газової суміші й ін. Однак у цей час одержали деяке поширення в харчовій промисловості лише газоаналізатори хімічні, або об'ємно-поглинальні.

Ці газоаналізатори засновані на використанні різних хімічних реакцій і пов'язаних з ними змін обсягу або тиску аналізованої газової суміші після видалення з її аналізованого компонента. Вони використовуються як переносні для разових епізодичних вимірів при налагодженні й пуску технологічних агрегатів, контрольних вимірах і т.п. У газоаналізаторах цієї групи звичайно застосовується один із трьох методів:

1. Метод поглинання (абсорбції), заснований на зменшенні обсягу при вибірному-поглинанні аналізованого компонента хімічними реактивами: Так, при пропущенні газу через розчин їдкого розчину останній повністю поглинає двооксид вуглецю відповідно до реакції:

З2 + 2КІН = ДО2З3 + Н2О.

2. Метод дожигания, заснований на зменшенні обсягу при спалюванні горючих компонентів. Цим методом може бути визначений зміст кисню, що пропускається через піч у суміші з воднем:

2 = 2Н2О.

водяні пари, що утворилися при згорянні, конденсуються, а зменшення обсягу дорівнює трикратному змісту кисню в аналізованій суміші.

3. Комбінований метод, що представляє собою сукупність методу дожигания з наступним вибірним поглинанням. Наприклад, визначення оксиду вуглецю в газовій суміші складається в допалюванні її в печі з температурою близько 300°С у присутності каталізатора.

Після допалюванні газ пропускається через розчин їдкого розчину, що поглинає утворює З2. У цьому випадку зменшення обсягу дорівнює півтора змісту. Існує ряд конструкцій переносних газоаналізаторів, призначених для аналізу певних компонентів тазових сумішей. Крім того, є автоматичні газоаналізатори, у яких операції відбору проб, пропущення їх через поглинаючі реактиви, вимір зменшення їхнього обсягу й т.п. здійснюються автоматично.

3. ТЕПЛОВІ ГАЗОАНАЛІЗАТОРИ

Теплові газоаналізатори одержали широке поширення завдяки тому, що забезпечують безперервність виміру, не вимагають великої кількості газової проби, точність їх практично не залежить від тиску аналізованої газової суміші. У харчовій промисловості ці прилади застосовуються як для контролю за спалюванням палива, так і для контролю складу газових технологічних середовищ (у цукровому виробництві, виноробстві, пивоварстві). Розрізняють теплові газоаналізатори термокондуктометричні й термохімічні.


Читайте також:

  1. I. Особливості аферентних і еферентних шляхів вегетативного і соматичного відділів нервової системи
  2. VI.3.3. Особливості концепції Йоганна Гайнріха Песталоцці
  3. VI.3.4. Особливості концепції Йоганна Фрідриха Гербарта
  4. А. Особливості диференціації навчального процесу в школах США
  5. А. Розрахунки з використанням дистанційного банкінгу.
  6. Агітація за і проти та деякі особливості її техніки.
  7. Аграрне виробництво і його особливості
  8. Аграрне право як галузь права, його історичні витоки та особливості.
  9. Альтернативна вартість та її використання у проектному аналізі
  10. Аналіз використання капіталу.
  11. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  12. Аналіз використання матеріальних ресурсів.




Переглядів: 558

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ОСНОВНІ ВІДОМОСТІ ПРО ВИМІР СОСТАВА ГАЗІВ | Термокондуктометричі газоаналізатори

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.