У пробірку із пробкою наливають 2–3 мл метилового спирту. На полум'ї пальника прожарюють мідну спіраль, вносять у пробірку і закривають пробкою. Оксид купруму відновлюється до металічного Купруму, а спирт окиснюється до мурашиного альдегіду. Цю операцію повторюють два – три рази. Мурашиний альдегід можна легко виявити за характерним різким запахом або за допомогою фуксинсульфітної кислоти. За цих умов етиловий спирт окислюється до оцтового альдегіду.
Дослід 2. ДОБУВАННЯ ОЦТОВОГО АЛЬДЕГІДУ
ОКИСЛЕННЯМ ЕТАНОЛУ
У пробірку до 3–4 мл хромової суміші добавляють 1 мл етанолу і кип'ятильники для рівномірного кип'ятіння. Пробірку закривають пробкою з газовідвідною трубкою й обережно нагрівають. Кінець газовідвідної трубки занурюють у пробірку з водою, в яку відганяється оцтовий альдегід. Його визначають за характерним запахом і забарвленням із фуксинсульфітною кислотою.