Моносахариди − безбарвні кристалічні речовини, солодкі на смак, добре розчинні у воді, нерозчинні в ефірі, погано розчинні в спирті. Моносахариди відрізняються за солодким смаком: наприклад, фруктоза в три рази солодша за глюкозу.
Хімічні властивості
Моносахариди – сполуки зі змішаними функціями. В розчинах існує динамічна рівновага між декількома таутомерними формами, тому в залежності від умов і реагентів вони можуть реагувати у відкритій і циклічній формі. При цьому рівновага зміщується в бік утворення тієї форми, яка вступає у взаємодію.
Хімічні властивості моносахаридів обумовлені наявністю:
а) карбонільної групи і відкритих формах моносахаридів;
б) спиртових гідроксильних груп як у відкритих , так і в циклічних формах моносахаридів;
в) напівацетальною гідроксильною групою в циклічних формах моносахаридів.