Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



І. Реакції з участю альдегідної групи глюкози, тобто властивості глюкози як альдегіда.

1. Відновлення (гідрування)з утворенням багатоатомного спирту:

 

2. Окиснення

Глюкоза легко окиснюється. В залежності від характеру окисника одержуються різні продукти.

а) Окиснення під дією слабких (м’яких) окисників з утворенням глюконової кислоти.

До таких реакцій відносяться якісні реакції на глюкозу як альдегід: реакція з аміачним розчином оксиду срібла (I) Аg2O (реакція „срібного дзеркала”) і реакція з гідроксидом міді (ІІ) Сu(ОН)2 в лужному середовищі при нагріванні:

 

 

 

В реакціях альдегідна група –СНО окиснюється до карбоксильної СООН

б) Окиснення під дією сильних окислювачів (наприклад HNO3) з утворенням двохосновної глюкарової кислоти:

 

В цій реакції і альдегідна група -СНО і первинна спиртова група –СН2ОН окиснюються до карбоксильних груп СООН.

ІІ. Реакції глюкози з участю гідроксильних груп ( тобто властивості глюкози як багатоатомного спирту).

1. Взаємодія з Сu(OH)2 з утворенням глюконату міді(ІІ) (якісна реакція на багатоатомні спирти):

2.Взаємодія з ангідридами або галогенангідридами кислот з утворенням складних ефірів:

3. Взаємодія з галоганалканами з утвореннямпростих ефірів:

Реакція відбуваєтьсяв присутності Ag2O для зв’язування НІ, який виділяється в реакції.

4. Взаємодія з спиртами з утворенням глікозидів.

Глікозиди – це похідні вуглеводів, у яких глікозидний гідроксил заміщений на залишок якої-небудь органічної речовини. У випадку глюкози глікозиди називаються глюкозидами. Зв’язок між вуглеводним залишком і залишком іншого компонента називається глікозидним.

В даних умовах в реакцію вступає тільки глікозидний гідроксил, спиртові гідроксили в реакції не приймають участь.

Глікозиди відіграють важливу роль в рослинному і тваринному світі. Існує велика кількість глікозидів, в молекулах яких з атомом С(1) глюкози зв’язані залишки найрізноманітніших сполук.

 




Переглядів: 4720

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Фізичні властивості | Бродіння (ферментація) моносахаридів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.