D–глюкоза (виноградний цукор) широко розповсюджена в природі: міститься у винограді і інших плодах, в меді. Вона є важливим обов’язковим компонентом крові і тканин тваринних організмів і безпосереднім джерелом енергії для клітинних реакцій. Рівень вмісту глюкози в крові людини сталий і знаходиться в межах 0,08 – 0,11%. В уьому об’ємі крові дорослої людини міститься 5–6 г глюкози. Такої кількості достатньо для покриття енергетичних витрат організму протягом 15 хвилин його діяльності. При деяких паталогіях, наприклад при захворюванні на цукровий діабет, вміст глюкози в крові підвищується і надлишок її виводиться з сечею. При цьому кількість глюкози в сечі може зрости до 12% проти звичайної 0,1%.