Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Целюлоза, або клітковина

Головна складова частина рослинної клітини синтезується в рослинах (в деревині до 60% целюлози).

Чиста целюлоза – біла волокниста речовина, без смаку і запаху, нерозчинна у воді. Молекули целюлози – це довгі ланцюги, які складаються з залишків β−глюкози, з’єднаної за рахунок β − 1,4− глікозидних зв’язків:

Відмінності в будові і властивостях крохмалю і целюлози:

1.Містять залишки різних форм циклічної глюкози:

крохмаль – залишки α−глюкози;

целюлоза – залишки β−глюкози.

2.Між залишками глюкози утворюються різні зв’язки:

в крохмалі − α −1,4 і α −1,6-глікозидні зв’язки;

в целюлозі – β − 1,4−глікозидні зв’язки.

3.Містять різну кількість структурних ланок – залишків глюкози:

крохмаль – декілька тисяч (Мr до 1 млн.);

целюлоза – до 40 тисяч (Мr до 20 млн.).

4.Макромолекули мають різну структуру:

крохмаль – розгалужену і нерозгалужену, молекули компактно скручені;

целюлоза – тільки нерозгалужені молекули, які мають вигляд ниток, тому що форма залишків β − глюкози виключає спірилізацію,

5.Характер міжмолекулярної взаємодії:

в крохмалі макромолекули мають компактну форму, водневі зв’язки між ними майже не утворюються;

в целюлозі між молекулами нитьовидної форми утворюються дуже міцні водневі зв’язки ( в яких приймають участь вільні гідроксильні групи), нитки об’єднуються в пучки, пучки – в волокна. Тому у воді , спирті, ефірі целюлоза не розчиняється і не набухає, як крохмаль.

6. Крохмаль – продукт харчування, тому що в організмі людини і тварин є ферменти, які розщеплюють α − 1,4 і α −1,6− глікозидні зв’язки.

Целюлоза не є продуктом харчування людини і більшості тварин, так як в їхніх організмах немає ферментів, які розщеплюють більш міцні β−1,4− глі-козидні зв’язки.




Переглядів: 3930

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Полісахариди | Хімічні властивості целюлози

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.