МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Целюлоза, або клітковинаГоловна складова частина рослинної клітини синтезується в рослинах (в деревині до 60% целюлози). Чиста целюлоза – біла волокниста речовина, без смаку і запаху, нерозчинна у воді. Молекули целюлози – це довгі ланцюги, які складаються з залишків β−глюкози, з’єднаної за рахунок β − 1,4− глікозидних зв’язків: Відмінності в будові і властивостях крохмалю і целюлози: 1.Містять залишки різних форм циклічної глюкози: крохмаль – залишки α−глюкози; целюлоза – залишки β−глюкози. 2.Між залишками глюкози утворюються різні зв’язки: в крохмалі − α −1,4 і α −1,6-глікозидні зв’язки; в целюлозі – β − 1,4−глікозидні зв’язки. 3.Містять різну кількість структурних ланок – залишків глюкози: крохмаль – декілька тисяч (Мr до 1 млн.); целюлоза – до 40 тисяч (Мr до 20 млн.). 4.Макромолекули мають різну структуру: крохмаль – розгалужену і нерозгалужену, молекули компактно скручені; целюлоза – тільки нерозгалужені молекули, які мають вигляд ниток, тому що форма залишків β − глюкози виключає спірилізацію, 5.Характер міжмолекулярної взаємодії: в крохмалі макромолекули мають компактну форму, водневі зв’язки між ними майже не утворюються; в целюлозі між молекулами нитьовидної форми утворюються дуже міцні водневі зв’язки ( в яких приймають участь вільні гідроксильні групи), нитки об’єднуються в пучки, пучки – в волокна. Тому у воді , спирті, ефірі целюлоза не розчиняється і не набухає, як крохмаль. 6. Крохмаль – продукт харчування, тому що в організмі людини і тварин є ферменти, які розщеплюють α − 1,4 і α −1,6− глікозидні зв’язки. Целюлоза не є продуктом харчування людини і більшості тварин, так як в їхніх організмах немає ферментів, які розщеплюють більш міцні β−1,4− глі-козидні зв’язки.
|
||||||||
|