ВАРІАНТ№12.
I.
1.Вид фузаріотоксикозів:
A - афлотоксикоз;
B - аліментарно-токсична міоглобінурія;
C - отруєння «п'яним « хлібом;
D - отруєння «п'яним» медом;
E - ерготизм.
2. Одна з основних властивостей афлотоксинів:
A - вражають кістковий мозок;
B - гемолітична дія;
C - нейротропна дія;
D - гепатотоксична дія;
E - ураження кровотворних органів.
3. Отрутохімікати (перш за все ДДТ) найбільш небезпечні для людини, оскільки вони:
A - володіють мутагенною і тератогенною властивостями;
B - накопичуються перш за все в продуктах тваринного походження, що найчастіше вживаються людиною в їжу;
C - володіють переважно гепатотропним ефектом (викликають гострий гепатит);
D- здатні накопичуватися в тканинах, багатих жиром і ліпоїдами;
E - розчинні у воді і тому можуть вражати всі органи і тканини організму.
4. Фузаріоз - це:
A - септична ангіна;
B - одна з форм ерготизму;
C - мікотоксикоз;
D - бур'яновий токсикоз;
E - отруєння «п'яним» медом.
II. Грибкові харчові отруєння (мікотоксикози), спричинені мікроскопічними грибами роду Fusarium.
ІІІ. Етіопатогенез, клініка та профілактика харчових отруєнь.
ВАРІАНТ№13.
I.
Які тканини і чому стають отруйними у деяких видів риб (наприклад, у вусаня) в період нересту?
A - м'язи і статеві залози, оскільки в них накопичуються амигдалін (синильна кислота);
B - статеві залози, оскільки в них накопичуються токсичні речовини, що переважно вражають центральну нервову систему;
C- печінка, оскільки в ній накопичуються високоактивні, гистаміноподібні речовини;
D- м'язи, оскільки в них утворюється нейротоксин;
E - статеві залози і печінка, оскільки в них накопичуються токсичні речовини, що володіють паралізуючою дією.
Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:
|
|