У хлібопекарській, макаронній і кондитерській промисловостях для скла-дання рецептурних сумішей використовують дозатори. Для дозування сипких компонентів (борошна, цукру–піску та ін.) використовують дозатори неперер-вної і періодичної дії. Дозатори неперервної дії застосовують при неперервному приготуванні продуктів (опари, головки, тіста), а дозатори періодичної дії – при порційному.
Дозатори можна класифікувати так (рис. 21).
Рис. 21. Класифікація дозаторів сипких компонентів
Найпоширеніші конвеєрні, шнекові і роторні дозатори неперервної дії; бункерні й ковшові – періодичної дії.
Дозатори неперервної дії найчастіше дозують сипкі продукти за об’ємним методом, а дозатори періодичної дії – за ваговим.