МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||||||||
Перемішування в рідкій фазіПеремішування
Перемішування використовується в хімічній промисловості для приготування розчинів, для розчинення твердої фази в рідині, для інтенсифікації теплообмінних і масообмінних процесів. Способи перемішування: - перемішування в рідкому середовищі; - перемішування в твердому середовищі; - перемішування сипучих та пастоподібних рідин (змішування).
Цей процес використовують в хімічній технології для отримання емульсій і суспензій, а також для інтенсифікації теплових, дифузійних і хімічних процесів. Перемішування в рідкому середовищі здійснюється трьома способами: механічним, пневматичним і циркуляційним. Основні питання, які розглядаються при вивченні процесу перемішування в рідкому середовищі є інтенсивність і ефективність перемішування, а також розхід енергії на проведення процесу. Інтенсивність перемішування визначається кількістю енергії, що вводиться в одиницю об'єму перемішуючого середовища за одиницю часу. Інтенсивність перемішування зумовлює характер руху даної рідини в апараті. Цей характер визначається числом Rе. Отже, при перемішуванні в даній рідині число Rе є мірою інтенсивності перемішування. Інтенсивність перемішування повинна назначатись виходячи з умов досягання максимального технологічного ефекту перемішування при мінімальних енергетичних затратах. Технологічний ефект процесу перемішування, або ефективність перемішування, є характеристикою якості процесу. При використанні перемішування для інтенсифікації теплових, дифузійних і хімічних процесів ефективність перемішування можна характеризувати відношенням коефіцієнтів швидкості процесів при перемішуванні і без перемішування (відношення коефіцієнтів теплопередачі масопередачі і відношення швидкостей реакції хімічного перетворення). При використанні перемішування в процесах отримання суспензій і емульсій ефективність перемішування можна характеризувати рівномірністю розподілу фаз в суспензії або емульсії. Нехай в апараті знаходиться рідина і дрібні тверді частинки. При непрацюючій мішалці тверді частинки розміщуються на дні апарату у вигляді шару певної товщини. Позначимо через Vp і V.Т - об'єми відповідно рідини і твердих частинок в апараті в м3; рр і рТ - відповідно густини рідини і твердих частинок в кг/м3. Якщо при працюючій мішалці досягається повне змішування фаз, тобто рівномірне розподілення твердих частинок по всьому об'ємі рідини, то вміст твердих частинок в будь-якому заміру отриманої суміші, який взятий з різних зон апарату, буде рівний середній концентрації твердої фази в суспензії (в%(мас.)):
При недостатньо повному перемішуванні фаз вміст твердих частинок в різних замірах буде відрізнятися від хс . Відношення різниці Dx=x-xc до найбільш можливого його значення характеризує рівномірність розподілення фаз в тих зонах, звідки зроблений замір. При повному змішуванні різниці Dt рівні нулю, при неповному змішуванні вони відрізняються від нуля і можуть бути як позитивними: так і негативними: Рівномірність розподілення фаз у всьому об’ємі апарату можна виразити співвідношенням: (5.1.1) де Dx' - позитивна різниця х - хс 100 - Хс - найбільше з можливих позитивних значень різниці Dх', m - число замірів, в котрих різниця х - хс позитивна, Dх" - від'ємна різниця х - хс, хс - найбільше (за абсолютною величиною)можливе від'ємне значення різниці Dх", п - число замірів, в котрих різниця х - хс від'ємна. Як випливає з (5.1.1), рівномірність розподілення фаз може змінюватись в межах від 0 до 1. Коли досягається повне змішування, рівномірність розподілення фаз рівна 1. Читайте також:
|
||||||||||||||
|