МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Сепаратори
Фізична сутність процесу сепарування молока, як і будь-якої гетерогенної системи, полягає в осадженні дисперсної фази в поле дії гравітаційних і відцентрових сил. Молочні сепаратори за призначенням поділяються на вершковідділювачі, нормалізатори, сепаратори для одержання високожирних вершків, молокоочисники й універсальні зі змінними барабанами. За способом подачі молока і відводу продуктів сепарування розділяються на відкриті, напівзакриті, закриті. У відкритих подача молока, відвід вершків і обрата відбуваються у зіткненні з повітрям. У цьому випадку утворюється молочна піна, що погіршує умови експлуатації сепараторів. Продуктивність до 0,3 кг/с. У напівзакритих подача молока здійснюється відкритим способом, а відвід продуктів - закритим, під напором, створюваним барабаном сепаратора. Продуктивність 0,5-1,0 кг/с. У закритих (герметичних) сепараторах подача молока і відвід продуктів сепарування відбуваються без доступу повітря підтиском по трубах. Продуктивність понад 1,0 кг/с. За способом видалення з барабана механічних домішок і білкового згустку сепаратори поділяються на сепаратори з ручним вивантаженням осаду (зупинка сепаратора, розбирання й очищення барабана), з періодичним відцентровим вивантаженням осаду через вікна в корпусі барабана (саморозвантажні) і з безперервним вивантаженням осаду через сопла по периферії корпуса барабана (сирні). У залежності від типу привода сепаратори можуть бути з ручним приводом через редуктор з електроприводом, що підвищує обороти. Передача обертання від електродвигуна до барабана в сепараторах другої групи здійснюється за допомогою гвинтової пари або пасової передачі Барабани сепараторів з невеликою продуктивністю встановлюються безпосередньо на валові двигуна. Одним з основних технологічних параметрів, що характеризують роботу сепараторів, є температура продукту, що сепарується або очищається. Сепаратори для сепарування або очищення молока розраховані на обробку продукту температурою 40-45°С. Сепаратори для одержання високожирних вершків призначені для сепарування Й очищення вершків з масовою часткою жиру 30-40 % і температурою 65-95°С. Сепаратори для холодного очищення молока служать для роботи з продуктом при температурі 4-10°С. Основними вузлами сепаратора будь-якого типу є станина, що складається з корпуса і чаші, барабан, приймально-вивідний пристрій і привідний механізм, що включає в себе вертикальний вал (веретено) і горизонтальний вал із зубчастим колесом. У корпусі станини розміщається приводний механізм, на вертикальному валові якого встановлюється барабан. Чаша станини закрита кришкою, що служить для розміщення приймально-вивідного пристрою. У саморозвантажних і соплових сепараторів мається приймач осаду або згущеної фракції (наприклад, сирного згустку). Електродвигун фланцевого виконання розташований збоку станини, і його вал з'єднується з приводним механізмом через розгінну відцентрову фрикційну муфту. У залежності від технологічного призначення сепараторів їхні барабани розрізняються не тільки схемами, але і конструктивним виконанням. У сепараторів відкритого типу приймально-вивідний пристрій являє собою так названий молочний посуд, що надягається на чашу станини сепаратора. В сучасних сепараторах-вершковіддільниках в обраг потрапляють жирові кульки, розмір яких складає менше 0,1 мкм. при цьому в знежиреному молоці залишається 0,02-0,05 % жир}. При виробництві багатьох молочних продуктів як сировина використовується молоко визначеної жирності, наприклад, зі вмістом жиру 3,2 або 3,5 %. Таке молоко називають нормалізованим, а процес приведення молока до стандартної жирності - нормалізацією. Найпростіший спосіб нормалізації молока полягає в додаванні до нього у визначеній пропорції обрата або вершків. II: компоненти змішуються в резервуара Продуктивність сепаратора.Продуктивність сепаратора Q, м/год залежить від розмірів та числа тарілок, швидкості обертання барабана, температури молока та інших факторів. її можна визначити за наступною формулою:
де 7 - ККД барабана (при отриманні вершків жирністю до 50 -55% 77 = 0,4-0,7 n- число обертів барабана сепаратора за секунду (с1); z - число тарілок; a - кут підйому тарілок (а = 45 * 60°); R б ~ великий радіус конічної частини тарілки, м; Rм- радіус до центра розподільного отвору в тарілці, м; t- температура молока, °С; d- розрахунковий діаметр жирового шарика, м. Читайте також:
|
||||||||
|